A fundamentalista keresztények szerint az első fertőző baktériumokat és vírusokat ki teremtette?
Ezzel a kérdéssel az a probléma, hogy istent alapvetően egy képhez kötöd, ami él róla a fejedben. Ha pl. Jehova tanúja vagy, akkor az Őrtorony által tanított istenkép az, ami neked "az isten", ami már különbözik attól, amit a katolikusok, vagy más világvallások, pl. a hinduizmus hisz az istenről (esetükben istenekről). Ha bebizonyosodna tehát, hogy más isten létezik, mint akiben te hiszel, azt ugyanolyan kudarcnak élnéd meg, mintha nem lenne semmilyen isten. Szóval elég zavaros a hívőkkel vitázni.
De dióhejban az a helyzet, hogy a vallások istenei nagyon gyerekesek, emberiek, nincs rájuk bizonyíték, és nélkülük is érthető a világ. Egy deista isten létezését nem tudom, cáfolni, igaz bozonyítani sem.
Az , hogy a világ ( részben ) megismerhető , nem gondolom , hogy meggyőző érv volna amellett , hogy Isten nem létezik. Sőt , a természettudományok nagyon sok törvényt/törvényszerűséget tártak fel a biológia , kémia , fizika területén , amelyek sok ember számára éppen ellenkezőleg , azt bizonyítják , hogy nem valami , hanem Valaki volt az OKA annak , hogy a mindenség és a földi élet létrejött. Az , hogy a dolgok mérhetők , megfigyelhetők , rendszerezhetők és az , hogy mi emberek KÉPESEK vagyunk megmérni , megfigyelni és rendszerezni a dolgokat bennem is azt a meggyőződést erősíti , hogy nem véletlenszerű események következményei vagyunk.
Viszont vannak kérdések , amelyekre pusztán a tudomány valószínűleg soha nem fog tudni válaszolni. Pl. , hogy miért jött létre a mindenség , az élet és velük együtt mi emberek.
,,Ha bebizonyosodna tehát, hogy más isten létezik, mint akiben te hiszel, azt ugyanolyan kudarcnak élnéd meg, mintha nem lenne semmilyen isten."
Ezt valószínűleg azért gondolod , mert (feltételezem) neked nincs Istennel kapcsolatos meggyőződésed. Nem gondolom magamat tévedhetetlennek , viszont a Bibliát és a természettudományokat tanulmányozva biztos vagyok abban , hogy Isten létezik és(hogy az alapkérdéshez visszakanyarodjak) nem Ő felelős az emberiség gondjaiért.
A deizmust pedig egy zsákutcának tartom.
"Sőt , a természettudományok nagyon sok törvényt/törvényszerűséget tártak fel a biológia , kémia , fizika területén , amelyek sok ember számára éppen ellenkezőleg , azt bizonyítják , hogy nem valami , hanem Valaki volt az OKA annak , hogy a mindenség és a földi élet létrejött."
>Az a "sok ember" az esetek többségében keresztény fundamentalista, akik nem is tanulnak természettudományt. Én most tanulom az élőlények rendszerezését, a következő dolgozatban feltehetően szó lesz a prokariótákról és az egysejtűek eurkariótákról (előbbi azért érdekes, mert az első élőlények lehettek a Földön), ezért meg kell tanulnom azt is vázlatosan, hogy ezek az élőlények miből állnak, mi jellemzi őket. Amikor legutóbb olvasgattam a füzetben a jegyzeteimet, nekem eszembe sem jutott, hogy itt valami "isteni teremtés" lenne a háttérben.
"Az , hogy a dolgok mérhetők , megfigyelhetők , rendszerezhetők és az , hogy mi emberek KÉPESEK vagyunk megmérni , megfigyelni és rendszerezni a dolgokat bennem is azt a meggyőződést erősíti , hogy nem véletlenszerű események következményei vagyunk."
>Javaslom, hogy nézz utána kicsit a gyenge antropikus elvnek.
"Viszont vannak kérdések , amelyekre pusztán a tudomány valószínűleg soha nem fog tudni válaszolni. Pl. , hogy miért jött létre a mindenség , az élet és velük együtt mi emberek."
>És akkor most a valláshoz kell menni válaszért?
"Ezt valószínűleg azért gondolod , mert (feltételezem) neked nincs Istennel kapcsolatos meggyőződésed"
>Valóban nincs, agnosztikus ateista vagyok.
"Nem gondolom magamat tévedhetetlennek , viszont a Bibliát és a természettudományokat tanulmányozva biztos vagyok abban , hogy Isten létezik és(hogy az alapkérdéshez visszakanyarodjak) nem Ő felelős az emberiség gondjaiért."
>Én ezt tiszteletben tartom. A Biblia tanulmányozásán viszont már régen túl vagyok.
"A deizmust pedig egy zsákutcának tartom"
Miért?
Sajnos sokan gondolják úgy , hogy aki elfogadja a teremtést az -többek között- vagy tudatlan vagy fundamentalista keresztény. ( Én egyébként nem vagyok fundamentalista , bár ez most mellékes.)
Ha az ún. tudományos közmegegyezést vesszük alapul , egyáltalán nem meglepő az , hogy azok közül , akik elmerülnek a természettudományokban keveseknek ,,jut eszébe" , hogy valami isteni teremtés van/lehet a háttérben. Ennek egyrészt az lehet az oka , hogy tudományos tényként vannak hangoztatva még soha nem bizonyított feltevések. Pl. az első élőlények élettelen anyagokból jöttek létre irányítatlan folyamatoknak köszönhetően vagy , hogy az univerzum is egy irányítatlan robbanás eredménye , mindenféle isteni közbeavatkozás nélkül.
Egyébként az entrópikus elv/entrópia (is), amit említettél , komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban , hogy a rendezett világegyetem a törvényszerűségeivel , vagy az élőlények összetettsége valóban létrejöhetett egy intelligens Alkotó kizárásával.
A Bibliában van egy nagyon egyszerű alaptétel Istennel kapcsolatban:
,, az ő láthatatlan tulajdonságai világosan látszanak a világ teremtésétől fogva , mivel az alkotott dolgokból érzékelhetők..".
Emberi alkotások , gyártmányok szintjén senki nem vitatja: egy alkotáshoz alkotó kell , minél bonyolultabb az alkotás , annál értelmesebb alkotót feltételezünk. Viszont itt az ellentmondás: az élővilág bonyolult megoldásaihoz nem kellett értelem. Elég volt mérhetetlenül hosszú idő , sok-sok hasznos mutáció és a természetes szelekció munkája.
Én (is) azt látom , hogy mindennek oka van. És meggyőződésem , hogy ez az imént említett három élettelen tényező nem hozhatta létre az életet a Földön. És az , amit a természettudományok (biológia,kémia,fizika) feltárnak a megismerhető (élő)világról , csak erősíti bennem ezt a meggyőződést.
"Sajnos sokan gondolják úgy , hogy aki elfogadja a teremtést az -többek között- vagy tudatlan vagy fundamentalista keresztény"
Azért, mert valaki elfogadja a teremtést, még nem lesz fundamentalista vagy tudatlan. Akkor lesz valaki az, ha a 6 napos teremtést erőlteti.
" Pl. az első élőlények élettelen anyagokból jöttek létre irányítatlan folyamatoknak köszönhetően"
Ezt már felig bizonyították. Életet még nem láttunk keletkezni spontán módon, de megfelelő körülmények között az élet egy darabkáját már igen.
"vagy , hogy az univerzum is egy irányítatlan robbanás eredménye , mindenféle isteni közbeavatkozás nélkül"
Nem egy szó szerinti robbanás volt az, de értem, mire gondolsz. A "robbanás" már az 1960-es évektől bizonyítva van, amikor felfedezték a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást. Fizikai Nóbel díjat is kiosztottak érte a felfedezőknek. Hogy mi/ki áll mögötte, azt nem tudjuk.
"Viszont itt az ellentmondás: az élővilág bonyolult megoldásaihoz nem kellett értelem."
Inkább úgy mondanám, nem szükséges. Mert a természetes szelekció elvégezte a munkát, így felesleges az Alkotó. Ezt hívjuk biológiai evolúciónak. Van viszont teista evolúció is, és abban a nézetben a természetes szelekció az Alkotó eszköze. Ezt pl. a katolikusok hiszik.
"Én (is) azt látom , hogy mindennek oka van"
Lehet, hogy így van, de én ebben nem vagyok biztos.
,,Életet még nem láttunk keletkezni spontán módon, de megfelelő körülmények között az élet egy darabkáját már igen."
Talán a Stanley Miller féle kísérletre vagy ehhez hasonló kísérletekre gondolsz.
Őszintén szólva , ezek a kísérletek nem a spontán módon való keletkezést bizonyítják , mivel a kísérletet végző személy(ek) bárminemű beavatkozása a kísérletbe vagy annak az előkészítése , befolyásolása sokkal inkább azt hangsúlyozza , hogy az élet (legalapvetőbb molekuláinak )keletkezéséhez kell , hogy valaki ott legyen és figyeljen a részletekre.
A természetes szelekció pedig azért érdekes szereplő , mivel szelektálni csak egy már meglévő készletből lehet. Ami nincs , azt nem lehet hasznosra és kevésbé hasznosra vagy haszontalanra szétválogatni.Vagyis a természetes
szelekció nem ad magyarázatot az első lépésre(sem)- hogyan keletkeztek pl. az első fehérjealkotó aminosavak ,ezek hogyan alkottak életképes fehérjét,és mindez hogyan valósult meg riboszóma és a DNS-ben lévő , ehhez szükséges információ nélkül? Vagy minden egyszerre , egy időben és helyen létrejött?
Ez nem logikus. Ráadásul rengeteg információról van szó. Egy baktérium esetében a genom ( a teljes genetikai információ ) kb. egy 1000 oldalas könyvet tesz ki. Az embernél ez már több 100 darab ezer oldalas könyvet jelent. Ha írok egy rövid szöveget ( amihez már önmagában intelligencia szükséges) , hogyan lesz abból egy sokkal hosszabb , összetettebb szöveg , ami ráadásul nem is értelmetlen zagyvaság , hanem tulajdonképpen egy szerelési útmutató , amit dekódolni kell?
Hogyan lehetne ezeknek a dolgoknak értelem nélküli oka?
A Miller kísérlet azt bizonyította be, hogy megfelelő körülmények között az élet darabkája megjelenhet. Millerék a kísérletben szimulálták a kb. 4 milliárd évvel ezelőtti állapotokat, majd úgy hagyták az egészet. Az eredmény az lett, hogy a szén egy része aminósavvá változott, ami azért nagy eredmény, mert a fehérjék aminosavakból épülnek fel. Ez természetesen nem bizonyította a spontán módon való keletkezést, azt viszont igen, hogy ha megfelelőek a körülmények, akkor megjelenhetnek a kulcsofontosságú vegyületek. Ez pedig számomra már feltételezi, hogy a kémiai evolúció révén megjelenhet az élet. Ez a része a modern biológia, viszont, hogy az egész mögött van-e "értelem" már egyéni elmélkedés kérdése. Aki viszont tudományos igazsággá akrja tenni a Teremtőt az az áltudomány mezejére lép. A biológia ugyanis nem foglal állást a Teremtő kérdésében. A kreacionizmus erőlteti az isteni teremtést, ami egyértelmű áltudomány.
A természetes szelekciónak viszont nincs köze az élet megjelenéséhez. Az azt magyarázza meg, hogy mitől változatos az élővilág. Ha az erdekel, hogy "hogyan lesz abból egy sokkal hosszabb , összetettebb szöveg", akkor tanulj evolúcióbiológiát, mert ez a téma ott van feldolgozva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!