Hogy készül a szenteltvíz (aqua benedicta)?
A hit miatt válik a sima egyszerű H2O szenteltvízzé. Egyébként minden szentelt(vagyis csodás), ami a világban található...de ehhez szükség van a dolgok működésének az átlátására. :)
Ezt pedig a szíveddel(tiszta és törhetetlen "szellemeddel") teheted meg. :)
ui.: Ha a nagymamád hívő, akkor tényleg megteszi egy pohár víz, mert ő neki van hite, tehát számára szentelt. És ezzel nem állt szándékomban sértegetni senkit sem. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Miben különbözik a szenteltvíz a közönséges víztől?
Fizikailag és vegytanilag természetesen semmiben. De különbözik abban, hogy az egyikhez az Anyaszentegyház imádsága fűződik, a másikhoz nem. Amikor szenteltvizet használok (ami különben nem szentség, hanem csak szentelmény), akkor voltaképen az imádkozó Egyház áldását kérem magamra, mert az Egyház a víz megszentelése alkalmával azért imádkozik, hogy aki ezt a vizet hívő lélekkel használja, azt a jó Isten külön is áldja meg.
Mondhatod, hogy "lehetetlen, hogy egy pár csepp víz legyen az Isten áldásának feltétele."
Nem is a víz, mint ilyen az, hanem az Egyház imája, amely mint látható jelhez, kapcsolódik hozzá. Miért ne? Épp olyan ez, mint a bankjegy vagy a színházban a belépőjegy. Itt is azt mondhatná valami bölcs: lehetetlen, hogy egy darabka értéktelen, holt papiros adjon nekem jogot valaminek a megvásárlására, egy nagyszerű színházi előadás vagy egy hangverseny végighallgatására! A papíros mint ilyen persze nem ad jogot, de mint jegy, igenis eszköze és feltétele lehet a hozzáfűződő jognak.
A szentelt vizet, a szentelt sót, illetve annak vízzel kevert szentelményét a zsidóság is használta. Minden áldozathoz hozzátartozott a szentelt sóval való meghintés (Kiv 30,35; Lev 2,13; Ez 43,24; Mk 9,49). A jeruzsálemi Templomban egy külön kamra volt a só tárolására, illetve a katolikus templomokhoz hasonlóan a Templom bejáratánál szenteltvíztartók voltak (Kiv 30,18-21; 1Kir 7,38-39). Így igencsak valószínű, hogy Jézus és az apostolok is használtak szentelt vizet, és ezt a szokást a korai Egyház átemelte az Újszövetség fényébe. Ez kiderül pl. abból is, hogy egy I. Sándor pápa ( Kr. u. 105-115 - ő volt a 6. pápa) által írt levélben is meg van említve a szenteltvíz, és pl. a Constitutiones Apostolorum (Apostoli konstitúciók - valamivel Kr. u. 300 után) Szent Máté apostolra vezeti vissza a szenteltvíz használatának elrendelését.
Az Egyházatyáktól kezdve a szenteltvíz a Jézus szent szívéből kifolyó vizet is szimbolizálja (Jn 19,34), illetve, amely emlékeztet bennünket a keresztségünkre. A szenteltvíztartó így egy baptisztériumot is szimbolizál.
További szentírási idézeteket találhatsz a következő webcímen a szentelt vízzel kapcsolatban, bár kommentár még nincs hozzá írva:
szenteltvíz: a mindennapos használatból külön áldással kiemelt, szentelményként használt víz. Nem tévesztendő össze a keresztvízzel. - A víz éltető és tisztító ereje minden kultúrában szimbolikus értelmet és nagyon gyakran vallásos tiszt-et is kapott. A szenteltvíz ósz-i előképe az olykor különleges előírások szerint készített tisztítóvíz (Kiv 30,19; Szám 19. f.). Az ősegyházban a 3. sz: használták a szenteltvízet meghintésre és ivásra. Ny-on a 6. sz-tól kezdtek sót is vegyíteni a vízbe; ennek előképe Elizeus tört-e (2Kir 2,20-22). - A szenteltvíz szentelményként a test és lélek egészségének megóvására, ill. helyreállítására, áldások és aktuális kegyelmek közvetítésére és az ördögök távoltartására szolgál. - Ünnepélyes formában vízkeresztkor és húsvétkor van vízszentelés, utóbbinál fontos a keresztségre való emlékezés; egyébként a szükségletek szerint pap bármikor szentelhet vizet. - A lit-ban a 9-10. sz: jött szokásba a vasárnapi ünnepi szentmise előtti szenteltvízzel való meghintés, az Asperges. 1969-ig a káptalan- és konventmiséken kötelező, másutt szabadon választható volt. A szenteltvízzel való meghintés a különféle szentelések és áldások része (ételszentelés, házszentelés, búzaszentelés, gyümölcsszentelés, barkaszentelés, borszentelés (Szent János áldása), gyertyaszentelés, harangszentelés, oltárszentelés, templomszentelés, kenyérszentelés, a járművek és a sír beszentelése stb.). - A hívők a tp-ba lépve a bejáratnál lévő szenteltvíztartóból keresztvetéssel hintik meg magukat, emlékezve a keresztségükre és a templom mint szt hely tisztaság-igényére. A szenteltvíz használata az otthonokban is szokás: sok helyen az ajtófélfán v. az ajtó közelében a falon tartják a szenteltvíztartót, s érkezőben és távozóban meghintik magukat.
Szóval az áldott sót feloldják vízben és megszentelik az egészet újra.
És ezt csak vízkeresztkor csinálják, vagy én bemegyek a templomba és kérhetem a papot, hogy nagymamámnak szeretnék vinni kéthetente szentelt vizet?
Vagy, ahogy valaki ajánlotta, én magam is elmondhatom az imádságot és kérhetem a Mindenhatót, hogy áldja és szentelje meg a vizet? Az én kérésem is elég, vagy papnak kell kérnie?
Nagymamát nem akarom átverni, hogy azt mondom neki, hogy a pap adta, de én csináltam - hogyha ez így énáltalam nem működik...
nálunk a templomba vízkeresztkor a pap mondja a mise végén hogy akinek kell szenteletvíz vihet haza, és akkor ott vannak a ministránsok akiknek odaadod az üvegetvagy vmit és azok odaadják:)
sok sikert:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!