Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A tudomány fejlődése gyengíti...

A tudomány fejlődése gyengíti a vallást és a hitet?

Figyelt kérdés
Tény hogy csökken a hívők száma és csökken az egyház nagysága.. a tudomány hihetetlen mértékben fejlődött, egyre több a gondolkodó ember ez erre milyen hatása van?
2020. okt. 10. 23:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
85%

A kettő független egymástól.

A vallás viszaszorulásának társadalmi okai vannak inkább.

2020. okt. 10. 23:45
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Inkább úgy kéne mondani, hogy a kettőnek függetlennek kéne lennie egymástól. A vallást nem tudományként kell kezelni. A két ideológia külön síkon kell, hogy legyen. Teljesen összeegyeztethető a kettő. Nekem volt professzorom, aki azt mondta, hogy minél jobban belátásta magát a tudományba (biológia), annál inkább erősödött a vallásossága is.
2020. okt. 10. 23:59
 3/18 A kérdező kommentje:
De sokszor ellentétbe kerül az ember, közte én is, nekem a tudomány nagyon megingatta a hitem (biológus leszek)
2020. okt. 11. 00:03
 4/18 anonim ***** válasza:
3. Én emelt biológia érettségit tettem és ebbe az irányba is szeretnék továbbtanulni. Az a baj szerintem, hogy tudat alatt még mindig tudományként próbálod kezelni a vallást.
2020. okt. 11. 00:07
 5/18 anonim ***** válasza:
89%

A keresztény fundamentalizmust gyengítheti, mivel a 6000 éves világkép olyan primitív, hogy már Darwin előtt is nyilvánvaló volt, hogy tévedés. A világkörüli útján Darwin olvasott egy könyvet, ami segítette őt az evolúciós elmélet megalkotásában. A könyv ugyanis a Föld korát évmilliókban számolta. Ma már ez az adat is túlhaladott, de a hibái ellenére a könyv már akkor rámutatott, hogy nem lehet évezredekben gondolkodni a világról. Vagyis amiben a fundamentalisták hisznek, azt az értelmiségi, 19. századi ember már nem hitte.

A Katolikus Egyházat viszont nem hinném, hogy gyengítené. A tudomány nem foglalkozik vallási kérdésekkel, így be tudják építeni a maguk hitrendszerébe a tudományos felfedezéseket. Pl. ők az Ősrobbanásról úgy hiszik, hogy az volt a teremtés pillanata.

2020. okt. 11. 00:09
 6/18 A kérdező kommentje:
4. De ha tudománynak élek, ezt tanulom, ezzel foglalkozom, akkor nem tudom, nem lehet különválasztani az élet más területeitől...
2020. okt. 11. 00:10
 7/18 anonim ***** válasza:
13%
Még valami: egyéni emberek hitét gyengítheti a tudomány. Mivel a vallásra nincs bizonyíték, a tudományra meg van. A vallás azonban nem fog eltűnni, mivel kell a politikának, ezért támogatni fogják.
2020. okt. 11. 00:12
 8/18 anonim ***** válasza:
91%

6. Ha a tudománynak élsz, akkor a tudomány lett a vallásod. Alap helyzetben képesnek kéne lennie egy embernek a kettőt egymás mellett vállalnia és elválasztania.

Ha te úgy látod jónak, hogy csak az egyiket csinálod, akkor pedig nem erőszak vallásosnak lenni. Nem a Középkorban vagyunk. A Biblia nem kötelez hitre senkit, azt egykor az egyház csinálta. De a keresztény vallás eredetileg tanító hozzáállású.

Magyarul tégy, amit jónak látsz.

2020. okt. 11. 00:27
 9/18 anonim ***** válasza:

"Tény hogy csökken a hívők száma és csökken az egyház nagysága"

Ez nem tény, hanem tévedés, ha jóhiszemű akarok lenni. Pl a katolikus Egyház folyamatosan növekszik.

Számos tudóst pont a hite inspirálta, még az ősrobbanás elmélete is egy katolikus paphoz köthető. Szent Ágoston az egyik legnagyobb hatású egyházatya évszázadokkal megelőzte Darwint egy kezdetleges evolúciós elmélettel.

2020. okt. 11. 12:31
 10/18 A kérdező kommentje:

9. Miért kell hazudni, minden pap ezt sírja, akkor nagy mű hiszti hogy a hívek száma csökken, alig járnak templomba, a papok száma csökken stb.

[link]

[link]

2020. okt. 11. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!