Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez az erőszakos vallási...

Ez az erőszakos vallási nevelés mennyire gyakori?

Figyelt kérdés

Engem anyám úgy nevelt, hogyha rosszul viselkedek, akkor megver az isten. Ezt nagyon sokszor hallottam már tőle, egy olyan isten képet propagált felém, aki fent van a mennybe mindenkit megfigyel, mint egy diktátor. Isten iránt nem szeretet éreztem, hanem gyűlöletet, hogy azért teremt bennünket, hogy az ő parancsait teljesítsük. Elmehet a fenébe az ilyen. Ilyen istenkép iránt nem engedelmeskedni szeretnék, hanem fellázadni.

Ti, hogy érzitek ezt? Kaptatok hasonló neveltetést? Mennyire gyakori ez?

2020. okt. 10. 14:50
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
64%
Hát elég gyakori még ma is , hogy a mélyen vallásos szülők a gyerekeket Isten kepével és cselekedeteivel megfélemlíteni akarják, hogy nem csináljanak olyat amit a szülő nem akar. A saját akaratukat érvényesítik abban, hogy Isten haragjával fenyegetik a gyereket. Láttam már több ilyen családot a környezetemben. Az enyém szerencsére nem vallásos.
2020. okt. 10. 15:33
 2/24 anonim ***** válasza:
62%

A kereszténység kezdettől fogva a megfélemlítés eszközét használja a térítés során. Már a Biblia is tele van azzal, hogy Isten megöli/megbünteti a parancsai irant engedleneket az utolsó napokban. A korai kereszténység "gyöngyszeme" a Péter apokalipszis, ahol a szerző azt részletezi, ami a Jelenések könyvében csak tömören van benne, hogy mi vár a bűnösökre. De később, akár a középkori kereszténységet, akár a mait nézzük, az valahol mindig ott van a tanításaikban, hogy az Isten megbüntet.

Kiemelkedők ebből a szemszögből a végidőváró szekák, akik folyamatosan hangsúlyozzák Isten félelmetes eszkatologikus ítéletét.

A kereszténység egyik eszköze tehát a félelem - a másik meg a csoda. A Római Birodalom pogánysága inkább ez utóbbi miatt tért be közéjük. Az "isteni szeretet" érvük meg valahol a végén kullog. A hívők többsége egészen más okból tért be a kereszténységbe, de ezt maguknak sem merik bevallani.

2020. okt. 10. 15:37
 3/24 anonim ***** válasza:
87%

Adventista családról hallottam - egy adventista hívőtől - egy bizarr esetet. Egyszer a forró olaj ráfröccsent az egyik fiatalra, az anyja meg valami olyasmit mondott neki, hogy ha nem tér meg, akkor így fog majd megégni a végíteletkor (ők abban hisznek, hogy Isten megégeti majd a bűnösöket, de az égés nem tart örökké).

Szomorú dolog ez.

2020. okt. 10. 15:58
 4/24 anonim ***** válasza:
82%
#3 Anyám, ez tényleg elég durva. Az a baj ezzel, hogy valószínű a szülők is ezt a nevelési formát kapták már az ők szüleiktől. Ezt adják tovább a gyerekeknek akik ha szülők lesznek - most az elég elfogadó és nyitott társadalom ellenére - is valószínűleg ezt fogják tovább vinni. Mert ezt kapták, ezt adják tovább.
2020. okt. 10. 16:05
 5/24 anonim ***** válasza:
33%
Ja előző 1 voltam
2020. okt. 10. 16:06
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

Bizonyos esetekben ez is benne van a pakliban, viszont ebben az esetben valószínűbb, hogy az említett fiatal elhagyta a vallást. Abban a beszélgetésben ugyanis a hívő ha jól emlékszem, pont azért mondta el ezt, mert rá akart mutatni, hogy az a fiatal miért távolodott el a hittől.

Akkor még én is adventista voltam, akkor kerültem be oda. Egyébként már amikor kifelé voltam onnan, hallottam arról, hogy sok fiatal hagyja el az adventizmust. Persze most egy átlag adatról van szó, mert bizonyos gyülekezetekben lehetnek sokan. Hát, én azt mondom, aki értelmes kilép onban.

2020. okt. 10. 16:13
 7/24 anonim ***** válasza:
100%
6. Megértelek. Nekem a távoli rokonságomban (nagymamám testvére) jehovák vannak. Nem értem őket sokszor, de tőlük is hallottam, hogy sokan kilépnek, de ők egyfolytába járnak "téríteni". Tudom jehova kényes téma, nem azért írtam, hogy itt háborút robbantsak ki.
2020. okt. 10. 16:17
 8/24 anonim ***** válasza:
74%
#7 nem kényes téma, senki se szereti őket
2020. okt. 10. 16:19
 9/24 anonim ***** válasza:
82%
8. Nekem volt már itt vitám velük csak ezért irtam. Nem akarták megérteni, hogy van más ember aki nem így gondolkozik. A végére arra jutottak, hogy isten káromló vagyok és a pokolra kerülök. Mondtam hát legyen 🤷‍♀️
2020. okt. 10. 16:27
 10/24 anonim ***** válasza:
100%
#9 azt nem mondhatták, nem hisznek a pokolban. amúgy természetes hogy megvédik magukat, te is megvédenéd magad, de melléjük nem áll senki megvédeni őket. egyedül mennek szembe a világgal, ahogy a bibliában "meg van jövendölve". innen "tudják" hogy nekik van "igazuk"
2020. okt. 10. 16:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!