Tized fizetése lehet úgy hogy nem vagyok megterve?
Tizedet szeretném fizetni, tudom hogy ideje lenne meg térni is. Hiszek Istenben, meg akarok térni is.
Tizedet fizethetem így hogy nem vagyok megterve, vagy ez így bűn lenne??
Vagy akkor fizessen ha megtertem?
Addig minden hónapban rakjam félre a tizedet?
A tized fizetése az egyház támogatása, és a gyülekezeté, ahova jársz. A jövedelmed egytizedét jelenti.
Ezt a gyülekezetnek fizeted, nem Istennek, mert Istennek nincs szüksége pénzre. Ezzel támogatod a gyülekezeted és annak munkáját.
A Wikipédiából:
"Jézus önmaga sohasem szedett tizedet, ahogy tanítványai sem, és sohasem tanította Jézus arra a tanítványait, hogy adjanak neki tizedet, vagy ők tizedet szedjenek."
Tehát ez a te önkéntes adakozásod az egyháznak.
Arra figyelj, h ne a törvény szerint akarj tizedet fizetni, mert már nem a Mózesi törvények hatálya alatt vagyunk. Önkéntesen, jókedvből fizethetsz tizedet, ha belépsz egy egyházba, vagy adakozhatsz is szegényeknek.
Sose feledd, a törvény cselekedetei nem tesznek Isten szemében elfogadhatóvá.
Olvasd és értelmezd a Római és a Galata levelet, majd jöhet a Jakab levél, ha már tudod, hogy mit jelent a szeretetet cselekvő hit
"Egyházakat támogatni bármilyen módon bűn, istenkáromlás."
És gondolom azért, mert te azt mondtad...
Nem vagyok egyháztag, csak Krisztus szellemi egyházáé, de az egyházaknak fizetni kell azért pár dologért (lelkészek fizuja, rezsi, épület bérlés, stb.), szóval sztem elvárható, hogy adakozásra szólítják fel a híveket.
"tudtommal a mainstream vallások közül a mormonoknál kötelező a tized."
Adventistáknál is van, baptistáknál is, jehovák, stb... Sok helyen van kötelező tized, és ha a törvény szerint szedik, az hibás. Törvény szerint csak a Lévi papságnak jár tized és csak a Mózesi törvény hatálya alatt.
Jézus Melkisédek szerinti főpap, nekik nem kell tizedet fizetni.
Pál világosan megírta. Adakozz, amennyit szeretettel, jókedvvel adsz. Persze ez ne legyen ürügy, hogy "odaszúrunk havi 100 Ft-ot ..."
A tized ma már sehol nem kötelező. A sötét középkorban a Római Katolikus Egyház szedte/szedette mindenkitől, vallási meggyőződéstől függetlenül.
részlett a sulinet cikkből:
"
A püspökségek jövedelme kettős eredetű volt. Egyrészt hatalmas birtokaik jövedelméből, másrészt a tizedből tevődött össze. Európában általánossá vált, hogy szinte minden után tizedet kellett fizetni az egyháznak, így a jobbágyok tized címén gabonával, borral, olajjal, sertéssel, báránnyal, kecskével, borjúval, lennel, kenderrel, kerti veteményekkel, szárnyasokkal, mézzel stb. adóztak, a kézművesek pedig iparcikkeikkel rótták le egyházi adójukat. Az árutermelés kiformálódása után a tizedet már pénzben szedték, és a legszegényebbek, a földjüket elveszített parasztok sem menekülhettek meg tőle, nekik meghatározott összegben kellett fizetni.
"
A sötét középkorban kötelező volt a tized fizetése (a római vallásnak), most akinek van rá hite és szeretné önként, az fizetheti (ahová ő szeretné).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!