Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki volt Nikodemusz?

Ki volt Nikodemusz?

Figyelt kérdés

#Nikodemisz
2020. okt. 6. 20:48
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
Pretestáns hitszónok.
2020. okt. 6. 20:49
 2/5 anonim ***** válasza:
92%

Egy zsidó farizeus volt, aki hitt Krisztusban:

[link]

2020. okt. 6. 21:12
 3/5 KZitus ***** válasza:

Szia

A négy evangéliumból egyedül János ír róla. Ezt találtam róla, ide másolom neked. NIKODÉMUSZ = jelentése "a nép legyőzője:

Farizeus és Izrael tanítója, a zsidók elöljárója (vagyis a szanhedrin tagja), akiről csak János evangéliumában olvashatunk. Nikodémuszra nagy hatással voltak azok a jelek, amelyeket Jézus i. sz. 30 pászkáján tett Jeruzsálemben, ezért az egyik éjjel elment Jézushoz, és megvallotta, hogy Jézus biztosan Istentől jött. (Vsz. a zsidóktól való félelme miatt döntött úgy, hogy először az éj leple alatt látogatja meg Jézust.) Jézus Nikodémusznak beszélt arról, hogy ’újra kell születni’, ha valaki meg akarja látni Isten Királyságát; arról, hogy egy ember sem ment fel az égbe; arról, hogy Isten azzal mutatta ki a szeretetét, hogy a földre küldte a Fiát; valamint a hit fontosságáról (János 2:23; 3:1–21).

Körülbelül két és fél évvel később a lombsátorünnepen a farizeusok hivatalszolgákat küldtek, hogy fogják el Jézust. Amikor azok dolgavégezetlenül tértek vissza, a farizeusok becsmérelték őket, amiért jó véleménnyel voltak Jézusról, mire Nikodémusz felszólalt: „Vajon megítéli-e a törvényünk az embert, hacsak előbb meg nem hallgatta, és meg nem tudta, hogy mit tesz?” A többiek kigúnyolták a megjegyzése miatt (János 7:45–52). Jézus halála után Nikodémusz eljött egy bátortalan tanítvánnyal, az Arimateából való Józseffel, és hozott egy súlyos göngyöleg mirhát és aloét (kb. 100 római fontnyit [33 kg]), ami értékes felajánlás volt, hogy előkészítsék Jézus testét a temetésre (János 19:38–40). Nincs bibliai bizonyíték, mely megerősítené vagy cáfolná azokat a hagyományokat, amelyek szerint Nikodémusz később tanítvány lett, kitiltották a szanhedrinből és Jeruzsálemből, mártírhalált halt, és így tovább.

2020. okt. 6. 21:14
 4/5 anonim ***** válasza:
Én is úgy tudom, hogy egy zsidó farizeus volt, aki sok társával ellentétben tisztelte és szerette Jézust. Bár azt hiszem, a tanítványok közé sosem állt be, hite az volt elég. (ha hülyeséget írtam, sry)
2020. okt. 6. 22:17
 5/5 hollófernyiges ***** válasza:
2020. okt. 6. 22:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!