Mi lett Mózessel? A 40 napos böjtről tudok és a 10 parancsolatról, de végül mi lett vele? Hogyan alakult az élete?
Röviden. A nép a hitetlensége miatt, büntetésből 40 évig vándorolt a pusztában, majd mikor már az a nemzedék kihalt, akik féltek bemenni Kánaánba és azt mondták bevehetetlen, végre eljutottak az Ígéret földjéhez, és letáboroztak a Jordánnál. Útközben, a 40 év alatt, megépítették a frigyládát és a Szent sátort, ami a jeruzsálemi templom előképe volt és Isten jelenléte volt a Szent sárotban, valamint mannát ettek, meg fürjeket. Közben a nép folyamatosan elégedetlenkedett valamin, hogy pl. nincs víz, meg ilyenek. Párszor harcoltak más ellenséges népekkel, akiket legyőztek. Mózes a halála előtt az új nemzedéknek a Jordán partjánál tartott egy beszédet, (ez Mózes 5. könyve), amiben kérte és figyelmeztette őket, hogy ne legyenek olyanok, mint az előző nemzedék, szeressék Isten és legyenek igazságosak és velük is megerősítette az Istennel kötött szövetséget. Majd 110 évesen felment az ott lévő hegyre és mivel ő sem léphetett be az Ígéret földjére egy korábbi eset miatt, annyi engedményt még kapott, hogy ő legalább megnézhette azt a hegytetőről. Majd meghalt. Józsué vette át az irányítást és ő vezette át a népet a Jordánon túlra, Kánaánba. Röviden, ez történt vele.
Persze, azért több értelme lenne elolvasni a Bibliát.
Szia
"....ha tudja valaki, megírhatná a történetet."- jobban senki sem tudja leírni, mint Mózes maga.
1 mondatban: Elvezette a zsidó népet az Ígéret földje határáig, de nem léphetett be oda a vétke miatt, meg kellett halnia.
Szia! 6. vagyok.
Elvileg a 4 Mózes 20-ban leírtak miatt. A történet az, hogy Izrael szokás szerint zugolódik és panaszkodik, hogy nincs víz és minek is jöttek ki Egyiptomból. Erre Isten azt mondja Mózesnek és Áronnak: „Fogd a botot, gyűjtsd egybe a közösséget, te és testvéred, Áron, és parancsoljátok meg a szemük láttára a sziklának, hogy adjon vizet. Fakassz vizet a sziklából, s igyon a közösség jószágával egyetemben.”(4Móz20:8). Mózes és Áron pedig kimegy a néphez és a következő történik:
"Mózes és Áron a szikla elé hívták egybe a népet, majd Mózes megszólalt: „Halljátok hát, ti lázadók! Tudunk nektek vizet fakasztani ebből a sziklából?” Ezzel fölemelte Mózes a kezét és kétszer ráütött a sziklára. Bőséges víz fakadt belőle, s ivott a közösség jószágával együtt.
Az Úr azonban így szólt Mózeshez és Áronhoz: „Mivel nem hittetek nekem, s nem dicsőítettetek meg Izrael fiainak szeme láttára, nem vezethetitek el ezt a népet arra a földre, amelyet majd adok nekik.”" (4Móz 20:10-12)
Vagyis nem hittek, az én értelmezésemben itt arról van szó, hogy rácsapott a sziklára, nem pedig parancsolt neki, ahogy az Úr kérte. Továbbá, nem dicsőítette meg az Urat, gondolom itt meg arról, hogy a maguk nevében beszéltek. "Mi tudunk-e vizet fakasztani?", nem az Úr. Vagyis úgy beszélt, mintha ez az ő hatalmuk lenne, ő tenné a csodát. Szerintem ez lehetett a gond. A lényeg az, hogy egy pillanatra még ő is engedetlen volt. (Lehet az is közrejátszott, pl. amikor dühében a földhöz vágta a Tízparancsolatot, mert meglátta, hogy a nép az aranyborjút imádja.)
Egyébként az előző válaszomban rosszul írtam, 120 éves volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!