Miért van az, hogy a református vallás elvileg szigorúbb, puritánabb, mint a katolikus, mégis felszabadultabbnak, érzelmeiket jobban kimutatónak látom a vallásos református fiatalokat, mint a katolikusokat?
A suliban ahova járok vannak vallásukat komolyan vevő fiatalok is, tehát nem csak megkeresztelték őket, hanem olvassák a Bibliát, eljárnak templomba, és igyekeznek az erkölcsös életre stb.
Hobbi szinten vallástörténetet tanulok, sokat olvasok erről a témáról, és az jön le, hogy a katolikus mindigis inkább a déliesebb, "bulisabb" népek vallása volt, míg a protestánsok inkább dolgoztak szórakozás helyett, egyszerű életet éltek stb.
Viszont a köznapi életben azt látom, hogy katolikus iskolatársaim nagyon feszengő, különcködő emberek a viselkedésükben, míg a reformátusok teljesen olyanok, mint a nem-vallásos barátaim, csak igyekeznek Isteni törvények által elrendelt életet élni.
"Egyszer a templomba bejött két katolikus, se enekeskonyv se imádság lehűlés előtt és mikor imádkozzunk keresztet vetettek. Ha már egyszer eljöttek a templomukban akkor miért nem csinálják úgy.ahogy mi?"
Pl. mert nem tudják, hogy ti hogyan szoktátok csinálni. Egy kis jóindulattal ezt feltételezted volna, nem?
"Nagyon megnéztem őket, hátra hatranéztem mindig"
Nem valószínű, hogy jólesett nekik... Pedig benne van a Bibliában, hogy "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!", nem? Akkor hogyhogy nem így álltál hozzá a helyzethez? Vagy neked jólesett volna, ha annyira megnéz valaki, és folyton hátraforgolódik?
"a faluban tudtuk Kína katolikus Kína református"
Rosszul tudtátok...
12-es
:-D
"Kína katolikus Kína református"
Gondolom, ki a katolikus, ki a reformátust akart írni.
Gratulálok egyébként, hogy a 11-est megfejtetted, számomra nem maradt világos, hogy miről volt szó:
...hogy a reformátusok mindent túl lazán vesznek, egyszer bejött két katolikus, se ima, se énekeskönyv...
??
Ez főleg Magyarországon van így (talán máshol is, de azt nem tudom). Én éltem latinokkal, hollandokkal, németekkel, svájciakkal, katolikus angolszászokkal, és a katolikusok lazábbak, de sokkal.
Hogy Magyarországon ez miért alakult másként, nem tudom, de komolyan, én is észrevettem.
Nem tudom melyik református milyen de én Nagyváradon élek. Egy olyan negyedben laktam ahol vagyis a templomban volt külön női meg ferfipasor. Akkor még élt apám nővére meg a lánya, ők vezették rá a protenstantizmus olyan fokára hogy a templomba kell énekeskönyv, meg imádkozni istentisztelet előtt még után. Én sose tudtam.es most se tudok ezért szélről nem űlök. Vagy túl hamar leülök meg felallok vagy mikor kéne ki vagy bejönnek.a párból is állok. Ez istentisztelet elején, végén van
Ismertük egymást a városnegyednek ami régen falu volt, tudtuk ki katolikus. Az unokanovefemejtol tanultam el még bennem is volt hogy rosszaltam ha valakinek nem volt enekeskonyve. Azt is rosszaltam hogy katolikusok mit keresnek az istentiszteleten. Sokszor én uszitottam az unokanővérem meg nagynéném hogy te Éva hát ezek a katolikusok menjenek a katolikus templomba bálványt imádni ne hozzánk mert nincs keresnivalójuk. Persze ezeket itthon náluk beszéltük de a templomban kineztuk őket. A nagy engem se szerette a katolikus vallást és eggyütt kommentálták hogy bálványimádók. Volt neki egy katolikus férje de azt is reformizalta, nem engedte katolikus vallást gyakorolni,a férje meg beadta a derekát és ment velük, végül a kálvinista pap temette el már vagy 30 éve mert a katolikusokhoz nem járt. Nagynéném és én voltunk a szószólók, az unokanővérem csak bólogatott mert ő nem volt se misén se sehol. Mondom az apját se engedte a felesége gyakorolni a katolikus vallást.
"a kálvinista pap temette el már vagy 30 éve mert a katolikusokhoz nem járt"
Pontosabban mert a hozzátartozói - mivel ők maguk nem voltak katolikusok - nem a katolikusoktól kérték a temetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!