Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A dogmai dolgok nem eretnekek?

A dogmai dolgok nem eretnekek?

Figyelt kérdés
Eretnek vagy sem?

2020. aug. 28. 18:29
A kérdező szavazást indított:
Eretnek
Nem eretnek
11 szavazat
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Például az egy dogma, hogy Isten jó. Döntse el mindenki maga, hogy ez eretnek állítás vagy sem.
2020. aug. 28. 19:17
 2/13 A kérdező kommentje:
Dogma mint Mária felmagasztalása. Ez szerintem egy eretnek csalás.
2020. aug. 28. 19:42
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerűbb lenne leírni, hogy pontosan mely dogmákkal vannak bajaid, mert ez így barkóba. Ha pedig csak néhány dogmával van problémád, hogy írhatod azt általánosan, az összesre érvényesen, hogy eretnekség?

"Dogma mint Mária felmagasztalása."

Ilyen dogma nincs, ezt biztosan állíthatom, ennek újra utána néztem az előbb.

2020. aug. 28. 20:06
 4/13 A kérdező kommentje:

Pl Mária élethosszig tartó szüzessége dogma. Mária Isten felé helyezése dogma. Maga a Mária kultusz egy eretnek tan.

Ide azokat a dogmákat értem amik nagyon kilógnak a sorból.

2020. aug. 28. 20:25
 5/13 anonim ***** válasza:
43%

"Mária Isten felé helyezése dogma."

Ilyen dogma sincs. Szerintem előbb olvass utána, mielőtt hülyeségeket írsz, mert csak saját tudatlanságodat leplezed le.

Itt olvashatod a dogmák egy jó részét:

[link]

Majd nézd meg a "jelmagyarázatot" is, mert itt se mind dogma.

"Pl Mária élethosszig tartó szüzessége dogma"

Ez egyébként tényleg dogma és nem mond ellent a Szentírásnak. Hiszen a kereszténység első századaiban, amikor Jézus testvéreiről volt szó, akkor sose úgy értették, hogy édes testvérek, hanem első fokú unokatestvérek, vagy távolabbi rokonok. De ennek is megvan a maga irodalma, olvass utána.

2020. aug. 28. 20:31
 6/13 A kérdező kommentje:

Minek neveznéd Mária istenítését?

Ha jól tudom az arámi nyelvben nem volt külön szó a testvér és az unokatestvér szavakra, így pl az Ószövetségben jogosan értelmezhetjük a testvért unokatestvérnek. De a görög nyelvben ezek nem egyek mert mindkettőnek külön szava van amiről Pál bizonyságot tesz. Kol 4:10

Tehát ha unokatestvéri kapcsolat lenne akkor nem a tesvéri jelzőt használná Máté.

2020. aug. 28. 20:55
 7/13 A kérdező kommentje:
És a többiek is persze.
2020. aug. 28. 20:56
 8/13 anonim ***** válasza:
43%

"Minek neveznéd Mária istenítését?"

Valamit nagyon benéztél, egyetlen dogma se tesz ilyet. Az efféle igazságtalan rágalom pedig nagyon csúnya dolog, s egyáltalán nem keresztényre vall.

"Tehát ha unokatestvéri kapcsolat lenne akkor nem a tesvéri jelzőt használná Máté."

Csak halkan megjegyzem, hogy pont Máté evangéliumáról mondják, hogy eredetileg arám nyelvű volt.

"De a görög nyelvben ezek nem egyek mert mindkettőnek külön szava van amiről Pál bizonyságot tesz. Kol 4:10"

Ez sem igaz, ne menj nyelvésznek. Ebben a kérdésben azért jobban hiszek azon első századokban élt ógörög anyanyelvű keresztényeknek, mint neked, ha nem gond. Nekik azért mégis csak anyanyelvük volt a görög akkori változata veled ellentétben.

Javaslom olvasd el az alábbi oldalon mutatott példákat, számtalan verset hoz az Újszövetségből, ami egyértelműen cáfol téged.

[link]

2020. aug. 28. 21:07
 9/13 A kérdező kommentje:

Én nem rágalmak semmit. Ezt művelik a kereszténységben. Hamar megláthatja az ember, hogy Máriát, már majdnem Istennel egyenlővé van téve, sőt vannak szavak mint az "isten anyja" ami azért már Isten felé helyezés. Ezért is írtam, hogy ez már egy eretnek dogma.

Azért is írtam oda a bejegyzést, hogy az akkori görög nyelvben már volt külön szó arra hogy unokatestvér és mégsem nagyon használták Jézus családjánál.

Bele olvastam. Ellentmondások vannak azzal amit tanítanak. Ilyen zsinati idézetek nekem nem bizonyíték, meg a kósza gondolatok sem. A másik mrg amíg ilyen agymosást olvas az ember nem is csoda hogy lyukat beszélnek a hasába amitől elkárhozik.

2020. aug. 29. 06:20
 10/13 szp72 ***** válasza:

A dogma, mint szó csak annyit jelent, hogy hittétel-hitigazság, tehát egy olyan állítás, amit biztos igazságnak fogadunk el. Az eretnekség pedig éppen valamelyik hitigazság vagyis egy dogma tagadását-vitatását jelenti.

Hogy mi a dogma és mi az eretnekség ez pusztán viszonyítás és nézőpont kérdése. Ami az egyik felekezetben dogma az a másikban lehet éppen eretnekség vagy fordítva.

Mária istenítése a Katolikus egyház hitrendszere szerint súlyos eretnekség, mert Mária nem Isten. Mária felmagasztalása, megdicsőülése, Krisztus isteni és királyi hatalmából való részesedése, megistenülése (de nem istenné válása) valóban dogma. A katolikus hit szerint Mária az Egyház kezdete és előképe, Isten rajta mutatta meg az Egyház jövőjét és hivatását. Ahogy Mária előkép gyanánt szeplőtelen nagy hatalmú és dicsőséges királynő, úgy lesz a teljes üdvözült Egyház bűntelen dicsőséges örököse Istennek és társörököse Krisztusnak.

Az Egyház Máriával kapcsolatos tanítása már Jelenések könyvében megmutatkozik. Ahol tudvalevően megjelenik egy dicsőséges asszony, egy királynő tizenkét csillagból álló koronával a fején. Ez az asszony természetesen a Bárány jegyese a mennyei Jeruzsálem, amelynek minden tulajdonsága a tizenkettes számmal jellemezhető. Ez az asszony azonban egyben Krisztus anyja vagyis Mária. Az egyház-Mária párhuzam tehát az apostoli időkig nyúlik vissza, de ennek dogmatizálása csak jóval később történt.

2020. aug. 29. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!