Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Olvastatok már valamilyen...

Olvastatok már valamilyen apokrif kéziratot?

Figyelt kérdés

2020. aug. 24. 22:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%
Sajnos nem olvastam ilyen kéziratot, mert egyik ókori nyelven sem tudok és hozzájutni is nehézkes lenne, de azért fordításban elolvastam párat.
2020. aug. 24. 22:19
 2/12 anonim ***** válasza:
78%

Oh, nem lenne semmi, ha egy ilyen kéziratot egyszer láthatnék. De sajnos ahogy az első válaszoló is írta, nem érteném. Latinul tudok valamennyit, de ógörögül vagy más ókori nyelven nem.

Fordításokat olvastam.

2020. aug. 25. 09:24
 3/12 A kérdező kommentje:
Nyilván nem úgy értettem, hogy eredeti nyelven.
2020. aug. 25. 09:57
 4/12 anonim ***** válasza:
60%

Mi számít ma neked apokrifnak?

Ha a szerzőség alapján vonsz kétségbe bizonyos zsidó és keresztény iratokat, akkor a Biblia is tele van azokkal.

A szakértők (pl. Bart Ehrman) egyetértenek abbab, hogy a Pál neve futó 13 levélből mindössze 7 köthető hozzá, a többit szaknyelven pszeudominak(=hamisítvány) minősül.

2020. aug. 25. 10:23
 5/12 anonim ***** válasza:
72%
Olvastam.
2020. aug. 25. 10:57
 6/12 A kérdező kommentje:

´´Mi számít ma neked apokrifnak?´´

Ami nem szerepel a bibliai kánonban, például Salamon testamentuma, Énok első könyve, Júdás evangéliuma, stb.

2020. aug. 26. 00:59
 7/12 anonim ***** válasza:
58%
Júdás levele megemlíti Énok-ot de a bibliában nincs benne az Énok könyve valamiért? De miért?
2020. szept. 11. 17:25
 8/12 anonim ***** válasza:
79%
#7, mert amikor a Júdás levele keletkezett, még nem volt egységes kánon, simán lehetett, hogy egyik közösség használta és olvasott egy adott könyvet, egy másik meg nem ismerte. Végül a kanonizáció során nem tartották Istentől sugalmazottnak, ezért nem került bele a kánonba.
2020. szept. 11. 17:29
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
Őrtornyot..
2020. szept. 11. 18:14
 10/12 szp72 ***** válasza:
100%

A kézirat, ahogy a nevében is benne van, kézzel van írva, ellentétben a nyomtatott könyvekkel. A régi kéziratokat csak hozzáértő személyek tanulmányozhatják, de a puszta olvasásra elég a fotokópia is.

Ha kérdés igazából arra irányult, hogy olvastam-e már apokrifet, akkor a válasz igen. Tamás evangéliuma például elég tanulságos olvasmány, Jézusnak tulajdonított mondásokat(perikópákat) tartalmaz. Sok közülük a kánoni evangéliumba is megtalálható, sőt olyan is akad, ami nincs a Bibliában, de hihető, hogy Jézus mondta, de persze gnosztikus téveszmék is vannak benne Jézusnak tulajdonítva.

2020. szept. 11. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!