Az unitáriusokat egyesek miért nem tekintik keresztény irányzatnak?
"Mondok egy példát. Egyes protestánsok a Római pápát (pl. II. János Pált) pillantják meg a Jelenések könyvének fenevadjában."
Nem ilyen jellegű szimbólumokról van szó, és NEM EGYRŐL, ez itt a lényeg, mert egy-kettőt még lehetne "belemagyarázásnak" venni.
Azt szeretném hangsúlyozni, hogy a próféciák Jézusra vonatkoztatását nem tekintem "belemagyarázásnak" a szó mai, rosszindulatú értelmében. (Azaz hogy olyan jelentőséget tulajdonítanának egy szövegnek, ami nincs neki.)
A prófétai szövegek jelenre vonatkoztatása egy teljesen legit műfaj volt az ókorban, az Ószövetségen belül is rengeteg ilyen van. Meg olyan is, hogy prófétai szöveget adtak egy már meghalt szereplő szájába, mintha megjövendölte volna a jelent.
Ezeket a műfajokat tiszteletben tartom, de műfajilag a helyükön kezelem. Megértem, hogy ha egy mai szekta (például Jehova tanúi) kiolvassa a jelent a Jelenések könyvéből – még egyszer, ez egy legit műfaj volt az ókorban. Higgye abban nyugodtan bárki, hogy a 144.000 a Jehova tanúira vonatkozó prófécia, engem nem zavar. De ettől még nem vallom én is ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!