Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az unitáriusokat egyesek...

Az unitáriusokat egyesek miért nem tekintik keresztény irányzatnak?

Figyelt kérdés
Több olyan keresztény véleményt olvastam ami szerint az unitáriusok nem keresztény irányzat. Miért nem az?

2020. aug. 13. 10:53
1 2 3 4
 21/32 anonim válasza:
58%

19. Értsd már meg, hogy nincsenek olyan “unitárius tanok”, amelyeket kötelezően vallani kellene. Nincsenek dogmák. Abban hiszel, amit a hited diktál. Így én sem vagyok dogmatikus.

Az unitárius tanok nem “hazudtolják meg” a Szentírást, csak megértik, értelmezik, és a józan ésszel összhangban fogadják el azt, amit el lehet.

Hogy Krisztus feltámadt – engem nem zavar, ha te ebben hiszel, én például ebben nem hiszek, de tiszteletben tartom, hogy a trinitárius kereszténységnek ez a hit az egyik alapja. Engem ez nem zavar. Az sem, ha te abban hiszel, hogy Krisztusban Isten testesült meg. Legyen neked a te hited szerint! Csak én nem vallom ezt.

2020. aug. 13. 22:45
 22/32 anonim ***** válasza:
55%

Nincsenek unitárius tanok? Akkor ez valami bullshit, ami nem is létezik?

[link]

Vagy csak valaki leírta a saját maga szórakoztatására és igazából nem unitárius hitelvekről van szó benne?

Azzal nekem egyébként nincs bajom, ha valaki mást vall, mint a Szentírás hirdet, pl a muszlimokkal sincs semmi probléma. Viszont aki homlokegyenest tagadja a Szentírás kijelentéseit és mégis magát kereszténynek mondja, az kicsit visszás.

"Ti ne féljetek! Hiszen tudom, hogy Jézust, a megfeszítettet keresitek. Nincs itt, mert feltámadt, amint megmondta."

Most ezt valaki vagy elfogadja, vagy nem. Ha elfogadja, akkor nyilván keresztény hívő, ha nem fogadja el, akkor tagadja a Szentírást és nem keresztény.

"Ha pedig Krisztus nem támadt fel, nincs értelme a mi tanításunknak, s nincs értelme a ti hiteteknek sem."

Ezt pedig nem én mondom, hanem Pál, az Úr apostola. Pál mondja, hogy nincs értelme a ti hiteteknek.

"Csak én nem vallom ezt."

Akár a viking sagákat is vallhatod, nagyjából annyi közöd van a kereszténységhez.

2020. aug. 13. 23:07
 23/32 anonim ***** válasza:
73%

Látod, erre mondom, hogy militáns kereszténység. Hogy te akarod megmondani, hogy szerinted ki a keresztény és ki nem. Egyébként ez szíved joga, akkor véld úgy, hogy az unitáriusok nem keresztények. Ettől mi nem leszünk se jobbak, se rosszabbak.

Hogy a mi hitünknek van-e értelme... nem tudom, miért jó az neked, ha kijelentheted másokról, hogy a hitüknek nincs értelme (miközben persze a tiédnek van annak ellenére, hogy a tudomány rommá cáfolta már a megkövült dogmáknak a jelentős részét, illetve a hited jelentős része félreértéseken, félrefordításon, tudatlanságon alapul), de nyilván ez a fajta militáns antitolerancia is hoz a számodra egyfajta hasznot. Csendben jegyzem meg, hogy ez tipikus szektás magatartás.

2020. aug. 14. 01:41
 24/32 anonim ***** válasza:
54%

Annyira tanulságos olvasni ezt!

Egy nyitott, szelíd vs. egy dogmatikus, a másikat Isten nevében lenéző, kirekesztő fél eszmecseréje...

Úgy gondolom, sokakat épp ezért taszít a katolicizmus.

Én kereszténynek tartom az unitárius vallást, de szerintem is lényegében "mindegy". Nem az a lényeg, hogy papíron hova van kategorizálva, csakis az egyének hite számít.

Szerintem a vallás lényege a vallásszabadság, anélkül mit ér az egész? HITről beszélünk, semmire sincs egyik vallást követőnek sem bizonyítéka.

Szerintem az egyik legszebb gondolat, hogy "a hit Isten ajándéka".

2020. aug. 14. 07:51
 25/32 anonim ***** válasza:
11%
Hát szelídség pont nincs az unitárius írásaiban. 😂
2020. aug. 14. 07:57
 26/32 anonim ***** válasza:
86%
Az itteni unitárius író, épp úgy, mint maga az unitárius vallás, tiszteletben tartja mások vallását, és nem akarja a maga hitét a másikra erőltetni, meg nem is szólja le a másikat érte. NEKEM ez nagyon szimpatikus.
2020. aug. 14. 08:03
 27/32 anonim ***** válasza:
77%
Kedves 25! Közelebbről milyen szelídséget hiányolsz az írásaimból? Szerintem beszélgetünk, amelynek keretében ketten is folyamatosan olyanokkal vádolnak, hogy a hitem nem kereszténység, meg "meghazudtolja" a Szentírást stb. Én ettől függetlenül nem bántottalak titeket, normálisan válaszolgattam. Ha szeretnéd, leönthetem még egy kis egyházias cukormázzal, de mit tegyek, ha ez nekem amúgy a hétköznapokban sem szokásom? Csak egy normális, hétköznapi ember vagyok. 🤷‍♂️
2020. aug. 14. 08:07
 28/32 anonim ***** válasza:
11%

Két "dogmatikus" keresztény beszélget egyébként egy unitáriussal, én csak a 12,13,15,18-akat írtam.

"HITről beszélünk, semmire sincs egyik vallást követőnek sem bizonyítéka."

Pont erről beszéltem, hogy vannak bizonyítékok, éppen a Jézus által beteljesített próféciák és előképek. Tételesen lehet olvasni róla a fent említett könyvben (Próféciák a Messiásról, Dér Katalin)

Ha elolvasod ezeket (nem egyről van szó, hanem számosról), belátható, hogy véletlen egybeesésről nem beszélhetünk.

2020. aug. 14. 08:09
 29/32 anonim ***** válasza:
70%

Igen, az Újszövetség szerzői igyekeznek Jézust megpillantani az Ószövetség próféciáiban. Ez egy legitim irodalmi/teológiai műfaj – de nem jövendőmondó tényállás.

Mondok egy példát. Egyes protestánsok a Római pápát (pl. II. János Pált) pillantják meg a Jelenések könyvének fenevadjában. Legitim értelmezés? Természetesen. A Római pápáról szól az eredeti írás? Nem. Bizonyítja ez, hogy a Jelenések könyvének írója II. János Pálról jövendölt volna? Nem.

Ugyanilyenek a Jézusra vonatkoztatott próféciák. Ez korabeli szokásos (irodalmi/teológiai) műfaj volt, történelmi eseményeket régi írásokban megpillantani. De ez nem olyan értelemben vett tényállás, hogy az Ószövetség szerzői csakugyan megjövendeltek volna mindent. De, engem nem zavar, ha Te ebben hiszel, legyen neked a te hited szerint!

2020. aug. 14. 08:17
 30/32 anonim ***** válasza:
79%
27# velem biztosan nem beszélgetsz, mert én idáig csak olvastam, de nem válaszoltam és ez így is marad továbbra is.
2020. aug. 14. 08:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!