Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztényeknek mi a bajuk...

A keresztényeknek mi a bajuk a Harry Potterrel?

Figyelt kérdés
Több vallásos ember is említette, hogy nem kedvelik a vallásuk miatt... de nem fejtették ki részletesen.

2020. aug. 12. 21:10
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
50%
Igen, én sem feltétlen gyerekeknek ajánlanám (a filmeken van is karika, ha jól tudom, de lehet, hogy tévedek), de szerintem az, hogy nincsenek éles határok jó és rossz között, pont egy olyan vonása az irodalomnak, ami az igényesség jele, máskülönben egy tanmesét kapunk...
2020. aug. 12. 23:37
 12/22 anonim ***** válasza:
45%

Gyerekként olvastam a 4. kötetig. Akkor tetszett, mert pont annyi idős voltam, mint a szereplők és úgy jöttek ki minden évben a könyvek.

De utána meguntam. Kifejezetten károsnak nem tartom, de tény, hogy igaz lehet egyes gyerekekre amit szp írt, hogy komolyan veszi, hogy a "fehér mágia" jó. Meg hogy egyáltalán létezik ilyen.

Ugyanakkor a Gyűrűk Urában is van varázslás, amit viszont nagyon szeretek. Meg akármelyik magyar népmesében is. Az olvasótól függ, hogy mennyire tud értelmezni egy művet és el tudja-e választani a kitalációt a valóságtól. A Tom és Jerry is káros, ha komolyan elhisszük, hogy ha elüt valami, akkor csak viccesen laposak leszünk.

A HP sajnos sok gyereket, fiatalt olyan szinten beszippant, hogy tényleg elhiszi, hogy a mágia úgy működik, mint a könyvben. Ezzel szemben a Gyűrűk Uránál vagy a magyar népmeséknél nem találkoztam ilyen mértékben ezzel a jelenséggel.

2020. aug. 13. 08:49
 13/22 anonim ***** válasza:
0%
Talán az, hogy népszerűbb mint a Bibila.
2020. aug. 13. 10:37
 14/22 Demion ***** válasza:
39%

Érdekes, többen írták, hogy a HP azért lehet káros, mert a gyerekek még nem mindig tudnak különbséget tenni valóság és fikció között, miközben ugyanezek a kritizálók a legtermészetesebbnek tartják egy másik könyv propagálását, ahol "varázslással" halottat támasztanak fel, vakoknak adják vissza a látásukat, és a főhős (Isten) pedig medvékkel tépet szét gyerekeket, amiért azok csúfolódnak az egyik emberén.

Tényleg a Harry Potter olvasása van rossz hatással a gyerekekre?

2020. aug. 13. 10:50
 15/22 szp72 ***** válasza:
45%

@ "varázslással halottat támasztanak fel"

A varázslás, a mágia olyan titkos eljárás, olyan hókusz-pókusz, ami természetfeletti erőket mozgósít, sőt kényszerít, hogy a varázsló akaratát szolgálják. A keresztény hit szerint minden természetfeletti erő eredendően Istené, aki semmilyen módon nem kényszeríthető, hogy az akaratunkat szolgálja. Istent nem kényszeríthetjük csak alázatosan kérhetjük, hogy amennyiben jónak látja tegye meg azt, amit kérünk.

A bibliai csodatevők nem varázslók, nincs semmi titkos hókusz-pókuszuk a természetfeletti erők mozgósítására, hanem csak mély alázatuk, hitük és bizalmuk, hogy Isten meghallgatja őket.

@ "a főhős (Isten) pedig medvékkel tépet szét gyerekeket, amiért azok csúfolódnak az egyik emberén."

Természetesen a Biblia nem kellően értő olvasása vagy oktatása is okozhat káros és téves felfogást a gyerekekben.

2020. aug. 13. 12:28
 16/22 DarthPlagueis ***** válasza:

A temaban van egy nagyon jo eloadas, pontosabban annak hangfelvetele. Dr. Szalai András kereszteny hitvedelmezo keszitette es innen letoltheto

"A hanganyag (mp3), a diabemutató (pdf), a Jegyzet (pdf) és a konklúzió (pdf)."

www.apologia.hu/eloadasok/letoltheto

" Harry Potter és fantasztikus társai

Harry Potter története "keresztény körökben" vegyes fogadtatásra talált, sokan nyilatkoztak róla anélkül, hogy elolvasták volna, vagy értették volna, miről szól. Az előadás a Harry Potter jelenségről, a képzelet szerepéről és a fantasy műfajról, a regények és a filmek értékeléséről szól, a keresztény kritikákat elemzi sorra, összehasonlítva a Biblia által elítélt és a regényben megjelenő mágiát, végül más könyvekre is alkalmazható pedagógiai tanácsokat ad szülőknek. (Megjegyzés: az előadás idején még csak az első hat kötetet olvashattuk, de a hetedik megjelenése óta a regény végleg bevonult a keresztény ihletettségű klasszikus fantasyk közé, Tolkien és Lewis mellé.) Előadó: Szalai András "

2020. aug. 13. 14:38
 17/22 anonim ***** válasza:

A közelmúltban volt alkalmam végignézni a sorozatot. (Az első részt már a megjelenésekor is láttam.) Nem mondanám kifejezetten veszélyesnek, még a mágia is mesés elemként értelmezhető. Túlzásnak érzem az aggodalmat, hogy emiatt majd a gyerekek olyan tiltott dolgok felé fordulnak, mint a varázslás, ezotéria vagy halottidézés.

Viszont amivel keresztényként nem tudok egyetérteni benne az a bosszúállás, és az ellenség megölése. Nekünk ugyanis azt tanítja Jézus, hogy szeressük ellenségeinket is. A mi fegyverünk a szeretet kell, hogy legyen, nem pedig az erőszak.

2020. aug. 13. 15:12
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
2-es vagyok. Úgy látszik csak nálam divat elmondani a gyereknek, hogy ez csak film és ilyen nem létezik.
2020. aug. 13. 17:14
 19/22 anonim ***** válasza:
69%
Csak a Jehova tanúinak van vele bajjuk.
2020. aug. 13. 18:51
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Egyreszt igaz, hogy a keresztenyek szerint nincs feher ( = jo) magia, csak fekete, es minden az ordogtol valo, ami varazslas.

De nem ertek egyet azzal, amit a 5-os hitoktato irt:

"Mire azt válaszolja, hogy ez csak a fekete mágiára igaz, mert a fehér mágia jó. Vagyis ez a mese könyv elültette benne azt a gondolatot, hogy létezik egy jó mágia is."

Egyaltalan nem szerepel a konyvben az a szo, hogy "feher magia". Ezt a gyerek valaki mastol hallotta, es nem a konyv ultette el.

A Harry Potter egy MESE. Minden gyerek tudja, aki elolvassa, hogy ilyen a valosagban nincs. Ugyanugy, ahogy a hetfeju sarkanyrol, oriasokrol meg taltospariparol is. Mint minden mese, a gyerekek szorongasait, felelmeit oldja - azzal a kulonbseggel, hogy nem 4-5 eveseknek, hanem kicsit idosebbeknek szol, amibol addig eleg nagy hiany volt.

A keresztenyek inkabb az okkult dolgokkal vigyaznak, halottidezes, horoszkopok, ilyesmi.

2020. aug. 13. 20:51
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!