Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki volt az első pápa?

Ki volt az első pápa?

Figyelt kérdés

2020. aug. 10. 21:49
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
93%

Sziasztok,

Kedves 10-es Hozzászóló (ma 12:33)

Elárulnád mi történt isz 607-ben, vagyis 1413 évvel ezelőtt?

Merthogy ie. 607-ben tudjuk, hogy nem történt semmi különös.

Jeruzsálemet ie. 586-ban rombolta le Nabukodonozor ekkor halt meg az általad említett Sedékiás (Cidkija) király is, aki Júda utolsó királya volt: [link]

Üdv. Péter

2020. aug. 11. 14:33
 12/23 anonim ***** válasza:

Szervusz Péter.

Lehet hogy elirtam, de isz.e 607-et szerettem volna irni.

2020. aug. 11. 16:05
 13/23 anonim ***** válasza:
4%

Ennek az írásnak nagy része nem tény, egyszerű vélemény és találgatás, feltételezés. Tény az, amit alá tudsz támasztani. Te csak a véleményedet írtad le többnyire, megfűszerezve néhány valós ténnyel.

Péter elsőbbségét pedig soha nem merte tagadni senki, még pápával ellenséges ortodoxok sem, hiszen ő a Kéfa, akire Krisztus az Egyházat építette. Mindössze azon lehet vitatkozni, hogy van-e Péternek olyan jellegű utóda, mint a pápa, vagy nincs és a püspökök minden tekintetben egyelnők.

2020. aug. 11. 16:12
 14/23 szp72 ***** válasza:
69%
Péter volt Jézus után az első keresztény vezető, a kőszikla az Egyház kulcsfontosságú alapköve, a kinevezett főpásztor. Az egyháznak mindig volt egy első számú vezetője, de ezt a vezető pozíciót betöltő személyt nem mindig hívták pápának. Ez egy későbbi elnevezés, de teljesen mindegy mit minek nevezünk, manapság az "elnök" a divatos kifejezés.
2020. aug. 11. 16:35
 15/23 anonim ***** válasza:
21%

" akire Krisztus az Egyházat építette. "

Sajnos A Biblia verset rosszul értelmezték, ezért gondolkodnak igy:

(Máté 16:18) 18 Én pedig azt mondom neked, hogy te Péter vagy, én pedig erre a sziklára fogom építeni a gyülekezetemet, és a sír kapui nem fognak diadalmaskodni rajta.

Itt Jézus nem azt mondta, hogy Péter a szikla.

Az evangéliumok feltárják, hogy később számos alkalommal vitáztak azon, hogy ki a legnagyobb közöttük. Vajon ez kérdés lett volna, ha Péter már megkapta a primátust, vagyis az elsőbbséget Jézustól?

Még Péter sem értette úgy, hogy Ő az alap, amikor az egyik levelében, melyet a hittársainak írt, idézett egy ilyen próféciát, megmagyarázta, hogy a megjövendölt „szegletkő” az Úr Jézus Krisztus, a Messiás.

(Ézsaiás 8:14) 14 Szentély lesz ő, de megütközés köve és botlásnak sziklája is. . .

Péter Jézus szavait idézi:(1Péter 2:4) 4 Miközben odajárultok hozzá mint élő kőhöz – akit az emberek elvetettek, de akit Isten kiválasztott és értékesnek tart. . .

(1Péter 2:5, 6) . . .. 6 Mert az Írásban ez áll: „Választott követ, értékes alapszegletkövet teszek le Sionban, és aki hisz benne, sosem fog csalódni.”

Pál elismerte, hogy Péter fontos szerepet töltött be az első századi keresztény gyülekezetben, Pál nem csak egy embert tartott oszlopnak:

(Galácia 2:9) 9 és amikor felismerték, hogy Isten ki nem érdemelt kedvességgel bánik velem, Jakab, Kéfás és János, azok, akiket oszlopnak tartottak,. . .

Mind a három apostol oszlopnak számitott, nincs kiemelve, hogy Péter magasabb rangú lenne, vagy előjogot élvezne a valódi szikla Jézussal szemben.Sőt Pál megfegyelmezte Pétert mert sokszor Képmutatóan viselkedett.

(Galácia 2:11) 11 Amikor azonban Kéfás Antiókiába jött, a szemébe mondtam, hogy nem tartom helyesnek, amit tett, mivel egyértelmű volt, hogy nincs igaza.

Pál szembe szált Péterrel.Pál nem gondolta azt, hogy Krisztus Péterre vagy bármely másik gyarló emberre építette az egyházát, vagyis a gyülekezetét. Épp ellenkezőleg. Abban hitt, hogy a gyülekezetnek Jézus Krisztus az alapja, őrá épül. Pálnak „a szikla Krisztus volt”

(1Korintusz 3:11) 11 Mert senki sem rakhat le más alapot, mint ami már le van fektetve, és ez Jézus Krisztus.

(1Korintusz 10:4) . . .Ezt a sziklát Isten adta, és Krisztust jelképezi. . .

2020. aug. 11. 16:37
 16/23 anonim ***** válasza:
68%

13

"Ennek az írásnak nagy része nem tény, egyszerű vélemény és találgatás, feltételezés. Tény az, amit alá tudsz támasztani. Te csak a véleményedet írtad le többnyire, megfűszerezve néhány valós ténnyel."

Érdekes ahogy te hozzáállsz ehhez a kérdéshez. A Bibliából és a történelmi adatokból következik az amit a Péter leírt neked.

"Péter elsőbbségét pedig soha nem merte tagadni senki, még pápával ellenséges ortodoxok sem, hiszen ő a Kéfa, akire Krisztus az Egyházat építette. Mindössze azon lehet vitatkozni, hogy van-e Péternek olyan jellegű utóda, mint a pápa, vagy nincs és a püspökök minden tekintetben egyelnők."

Ez az állítás biztosan nem a Bibliára épül amit te itt megfogalmaztál! Krisztus ugyanis önmagára építette az egyházat nem Péterre!

Eféz. 1,19

És mi az Ő hatalmának felséges nagysága irántunk, a kik hiszünk, az Ő hatalma erejének ama munkája szerint,

Eféz. 1,20

A melyet megmutatott a Krisztusban, mikor feltámasztotta Őt a halálból, és ültette Őt a maga jobbjára a mennyekben. [Márk 16,19. Zsolt. 110,1. Csel. 2,24. Fil. 3,20. 21. Csel. 7,55. Mát. 24,30. 25,31. Róm. 8,9-11.]

Eféz. 1,21

Felül minden fejedelemségen és hatalmasságon és erőn és uraságon és minden néven, mely neveztetik nemcsak e világon, hanem a következendőben is: [rész 3,10. Fil. 2,9-11. Kol. 1,16. Róm. 8,38. 1 Pét. 3,22.]

Eféz. 1,22

És mindeneket vetett az Ő lábai alá, és Őt tette mindeneknek fölötte az anyaszentegyháznak fejévé, [Zsolt. 8,7. Zsid. 2,8. Kol. 1,8.]

Eféz. 1,23

Mely az Ő teste, teljessége Ő néki, a ki mindeneket betölt mindenekkel. [rész 3,17. 1 Kor. 12,27. Kol. 1,18. 24. 2,19. Róm. 12,5. 8,9. 10. Ján. 15,5. Kol. 1,17.]

Eféz. 2,20

Kik fölépíttettetek az apostoloknak és prófétáknak alapkövén, lévén a szegletkő maga Jézus Krisztus, [Ésa. 28,16. Zsolt. 118,22. Kol. 2,6. 7. 1 Kor. 3,10. 12. 14. 12,10. Mát. 21,42.]

Eféz. 2,21

A kiben az egész épület szép renddel rakattatván, nevekedik szent templommá az Úrban; [rész 4,15. 16. 1 Pét. 2,5. 1 Kor. 3,16.]

Eféz. 2,22

A kiben ti is együtt építtettek Isten hajlékává a Lélek által.

Üdv: Gábor

2020. aug. 11. 16:46
 17/23 anonim ***** válasza:
6%

"Itt Jézus nem azt mondta, hogy Péter a szikla."

Akkor mit mondott? Mert más nem volt ott rajta kívül.

2020. aug. 11. 16:54
 18/23 anonim ***** válasza:
73%

17

Mt. 16,18

Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta. [Jel 1,18](MBT ford.)

Az "ezen a kősziklán" nem Pétert hanem Jézust saját magát jelenti! És ezzel van összhangban az összes többi Igehely is! Egyébként Péter 3-szor is megtagadta Jézust - következésképpen a pokol kapui is diadalmaskodtak felette! Jézuson azonban soha!

Üdv: Gábor

2020. aug. 11. 17:19
 19/23 szp72 ***** válasza:
26%

@ "A katolikus hagyomány szerint Péter Róma első püspöke volt kb. Kr. u. 33-tól haláláig, azaz mintegy 34 éven át."

Ez hülyeség. A katolikus teológia sose állította, hogy Péter azonnal Róma püspöke lett volna, csak azt hogy ott halt meg. Péter korábban is vezető és főpásztor volt, nemcsak amikor Rómába ért.

@ "Az Újszövetség nem említi meg, hogy Rómában szolgált volna, illetve hogy ott is halt volna meg."

Péter Jézus jövendölése szerint kereszten halt meg (Jn 21,18-19), erre pedig nem igen volt máshol lehetősége, mint Rómában a Néró-féle keresztényüldözés idején.

Péter I.levele Babilonban kelt (1Pét 5,13). Babilon Róma gúny neve volt a hasonló romlottsága miatt. (Jel 17,5-6;18)

@ "Jeromos (347–419/420) úgy hitte, hogy Péter püspöksége Rómában 42-től 67-ig tartott, aminek az alapja egy 3. századi legenda."

Jeromosnál jóval korábbi egyházatyáktól is tudjuk, hogy Péter Rómában halt meg. Például Iréneusztól.

@ "Mindenesetre nemigen lehetett Róma püspöke, mert az ő idejében még nem alakult ki az episzkopális egyház."

A Biblia szerint Péter maga is episzkoposz vagyis püspök, s láthatóan vezető szerepet töltöütt be. Az pedig teljesen mindegy, hogy Péter idején Rómában egy episzkoposz volt-e vagy több, a kérdés az, hogy ő volt-e az első számú episzkoposz vagy nem.

@ "Pál úgy beszél Péter, Jakab és János apostolok személyéről, mint a gyülekezetek oszlopairól,"

Mint tekintélyesekről beszél, akikkel szükséges volt, hogy egyeztesse az általa hirdetett evangéliumot:

"Tizennégy évvel később Barnabás kíséretében ismét fölmentem Jeruzsálembe, s Tituszt is magammal vittem. Kinyilatkoztatástól indíttatva mentem oda, s megbeszéltem velük, a tekintélyesekkel külön is, az evangéliumot, amelyet a pogányok között hirdetek, nehogy hiába fáradozzam, s addigi fáradozásom is hiábavaló legyen. ... Azok, akiknek tekintélyük volt ... elismerték, hogy én éppúgy megbízatást kaptam az evangélium hirdetésére a körülmetéletlenek, mint ahogy Péter a körülmetéltek körében." (Gal 2,1-7)

@ "Pál azonban egyszer nyilvánosan is szembeszállt vele, mert „okot adott arra, hogy megfeddje”. Ez furcsa lett volna a részéről, ha Péter személyében egy egyházfőt láttak volna."

Nem attól lesz valaki az egyházfő, hogy nem követ el hibákat. Jobb gyülekezetek pásztoraiban és vezetőiben van annyi alázat, hogy megszívleljék a kritikákat.

@ "Pál 56-58 körül írta meg levelét a római keresztényekhez, amelynek végén 27 személynek küldte el üdvözletét, Péter azonban nincs köztük említve!"

Valóban. Péter alighanem később érkezett Rómában.

@ "Az Újszövetség nem támasztja alá azt az állítást, hogy Péter volt a római gyülekezet vagy az egész egyház első püspöke."

Péter vezető szerepét az Újszövetség alapján kétségbe vonni szerintem elég nagy botorság. Római tartózkodása és ottani halála valóban nem bizonyítható csak eléggé valószínűsíthető. Mindenesetre az egyházatyák hagyománya ezt így tudja.

Róma püspökei mindenesetre Péterre és Pál sírjára hivatkozva mindig tekintélyként léptek fel, amit a többi egyházközség többnyire megadott nekik, de tény hogy voltak viták is.

2020. aug. 11. 17:30
 20/23 anonim ***** válasza:
73%

"a katolikus hagyomány szerint"

Igen ez igy van. Viszont ez nem Bibliai Tanitás, vagy helyes nézet.

Jézus is elitélte a vallásvezetőket, mert emberi hagyományokra épitették a hitüket, és már vajmi kevés maradt Isten szavának a valódi értékéből, és annak betartásából.

(Máté 15:2, 3) 2 „Miért térnek el a tanítványaid a régiek hagyományától? Például nem mossák meg a kezüket, mielőtt esznek.” 3 Így felelt nekik: „És ti miért szegitek meg az Isten parancsolatát a hagyományotok miatt?

(Máté 15:6) . . .Így aztán érvénytelenné tettétek az Isten szavát a hagyományotok miatt.

(Márk 7:13) 13 Ezzel érvénytelenné teszitek Isten szavát a hagyományotok által, melyet továbbadtatok. És sok effélét tesztek.”

Ezt az egyházak találták ki, ami által nem Jézus lett számukra a köszikla, hanem egy ember, Jézus Tanitványai közül. Hogy miért gondolták igy, azt tőlük kellene megkérdezni.

2020. aug. 11. 17:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!