Miképp hisztek?
Szia
Így:"Az ember csak azután hisz, hogy hallotta a szót. A szót pedig akkor hallja, ha valaki beszél neki Krisztusról." Róma 10:17
Ha tehát hitet szeretnék kifejleszteni, nem elég, ha csak van Bibliám, meg is kell hallanom, amit a Biblia mond. Akkor „hallja meg” az ember, amit Isten a tudtára szeretne adni, ha olvassa és tanulmányozza a Szavát rendszeresen. Ráadásul ahogyan tapasztalom, ezt a hitet az olvasással, és elmélkedéssel életben is kell tartani.
Ezek szerint valamiféle agymosásról van itt szó, ahogyan némelyek gondolják? Korántsem! Például Timóteuszt semmilyen úton-módon nem próbálták meg ravaszul irányítani vagy félrevezetni, hanem ’meggyőzetve hitte el’ azokat a dolgokat, melyeket hallott és olvasott, a 2Timóteus 1:5; 3:14, 15 leírtak szerint.
Tehát a hit pontos ismereten alapul. Ha nem így hiszünk valamiben,az csak hiszékenység, aminek kevés haszna van.
Nem mondanám, hogy kialakult. A hit folyamatosan alakul, legalábbis nálam.
Ha pedig, komolyan belegondolok, minden ami az életemben tröténik hatással van rá. No meg jelenleg úgy hiszem, az is ami korábbi életeimben történt.
Azért vannak részek amiket érdemesnek találok kiemelni, de még az is sok...
Öreg szüleim vallásosak voltak. Mesélték a bibliai történeteket. Akkoriban az nem vonzott. Néhány ilyen témájú otthoni festmény inkább riasztott.
Tinédzserként olvastam okos komcsi ideológiából merítkező bibliai történet magyarázatokat. Amolyan lejáratós, deszakralizálósakat. Nem hagytak mély nyomot.
Később a természettudományok, csillagászat, asztrofizika, kvantummechanika lett a hobbim.
Akkor már éreztem, hogy keresek valamit.
Kb húsz éve elkezdtem Osho-kat olvasni. Beszippantott. Addig is meg volt a véleményem a létező kersztény (főleg katolikus) egyházakról, de ő eléggé megerősített. Kifejezetten egyház/pap ellenes.
Aztán találkoztam a magyar hagyománnyal. Szent Korona, szakrális királyság, -jogrend, magyar évkörös ünnepek. A természet és a hagyományos közösségek szervült szakrális rendje. Beszippantott.
Talán akkor táj vettem elő János evangéliumát. Tudni kell, hogy Osho, csak az egyházi szervezetek és azok vallásgyakorlati normáit ostorozza. Jézus tiszteli, tanításait terjeszti. Szavből vezet megértéséhez.
Kb 10 éve találkoztam ismerkedtem az Ayur Védával. Abban is elmélyedtem. Négy éve a jógát mint utat fedeztem fel magamnak, és jelenleg is ezt igyekszem járni. (Értsd alatta nem csak az ászanákat, hanem ahogy Patandszáli leírja annak rendszerét és építkezését. Szóval egészében) Némi védanta betekintéssel most érzem űgy, hogy összeáll a kép.
Így alakul. Szépen fokozatosan összeérik, kerekedik. Ami nagy ellentét lehetett volna (a leírtak alapján talán úgy tűnhet), az valójában mindig is bizonytalan volt, azaz sosem törtem volna mellette pálcát. Nincsenek nagy váltások, finomodnak pontosodnak a részletek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!