Kedves Jehova Tanúi! Lenne néhány kérdésem hozzátok. Mit gondoltok ezekről?
1. Mit gondoltok a Szent Lélekről? Imádni kell Őt is? Mikor, hogyan és kire száll le? Mi a feladata? Meddig van az emberrel? Van olyan, hogy eltávozik?
2. Hitetek szerint ki fog üdvözülni (azon kívül, hogy egyedül Isten (vagy JHVH) ítélhet igazán). Úgy értem, a Krisztus teste csak a tanúkból áll majd, vagy vannak/lesznek benne egyéb felekezethez tartozók is?
3. Mik az u.n. "halálra való bűnök", amik egyszeri elkövetése is (a Biblia alapján) az üdvösség elvesztését jelentik?
4. Mi az (Igei) alapja annak a hittételnek, miszerint nem fogadható el a vérátömlesztés?
(Szkeptikusok, lézengők, kötözködők, unatkozó ateisták kíméljenek! Olyanoktól várok választ, aki vagy tanú, vagy ténylegesen közelről ismeri a hitvallásukat.)
U.i.: A személyeskedést megelőzendő leszögezném, hogy csak érdeklődő céllal tettem fel a kérdéseimet, nem kötözködés szándékával, valamint szerintem az se fontos, hogy én mit gondolok ezekről a témákról.
A válaszokat előre is köszönöm!
Zsidók 10:26-27 Ha ugyanis az igazság fölismerése után szántszándékkal vétkezünk, nem használ a bűnért való áldozat, hanem rettenetes ítélet és lángoló tűz vár ránk, mely megemészti a lázadókat.
Tehát a nem szándékos bűnökért van Jézus áldozata.
A görög pneuʹma (szellem) szó a pneʹó szóból származik, amelynek a jelentése: ’lehel vagy fúj’. A héber rúʹach (szellem) szóról is azt gondolják, hogy egy olyan szóból származik, amelynek ugyanez a jelentése.
A következőket is jelenthetik még: szél; az élő teremtmények életereje;
G. Friedrich [szerk.]: Theologisches Wörterbuch zum Neuen Testament. VI. köt. 1959, 330–450. o.)
szemléltetésként: Ha a szelet vesszük alapul, a szál minden résen repedésen befér, ember meg nem foghatja, az ember számára nem irányitható, stb.
Isten szellemét, ehhez hasonlóan csak Isten tudja irányitani, és ebből az erőből, vagy energiából tud adni, hogy képesitettek legyenek PL emberek feladatok elvégzésére, amit rendes esetben maguktól, nem tudnának megtenni.
Isten a szelleme által tudja befolyásolni a természeti erőket, hatással lenni emberekre, vagy előidézni, hogy legyenek életformák.
Isten szelleme az Ő mindenható hatalmát jelenti. Rajta kivül, senki nem rendelkezik ilyen hatalommal.
Akik kérik azok kapnak, feltéve, ha olyan dolgokért kérik ami megegyezik Isten szándékával.
Az első századi keresztények kaphattak szellemet azért, hogy bizonyos mértékben gyógyitsanak, vagy halottakat támasszanak fel, illetve nyelveken szóljanak, a jóhir terjedése érdekében. DE csak azért, hogy lássák az emberek akikhez mentek, hogy Isten Őket támogatja, ők a kiválasztottak.
Ezek az ajándékok a teljesség, vagy is a Teljes Biblia elkészülte után, az utolsó apostol halálával megszüntek. Amire Pál utalt is.
Kedves Kérdező,
A 6-os számú kommentedre reagálva , hogy milyen feltétel(ek)nek kell megfelelni , hogy valaki megkapja a szent szellemet : egy konkrét bibliai utalás ebben a témában a Cselekedetek 5:32 , ahol Péter és a többi apostol az Istennek való engedelmességet emeli ki. Tehát nem elég csak kérni.
7 kérdezőnek.
Sajnos nem értetted meg, Jézus mondani valóját. Nincs vallásköziség, Isten soha sem vezetett vallások sokféleségét, megosztott tanitásokban, és az imádat különbözőségében.
(János 15:4) 4 Maradjatok egységben velem, és én egységben maradok veletek.. . .
(János 10:38) . . .az Atya egységben van velem, és én is egységben vagyok az Atyával.. . .
Az egységes keresztény élet, akkor egységes, ha nem különbözik. Megegyezik Jézus tanitásaival, Isten akaratával. Azonban szemmel láthatólag ahány "keresztény" felekezet van, annyi tanitás, és életforma. Hogyan mondhatjuk, hogy ezek egységesek Jézussal és az Atyával, mikor nem keresztény tanitásokat, és életformákat visznek bele az életükbe?
Mind a Héber időkben, mind a keresztény időkben, egy imádati forma volt, Isten nem alkudozik ezzel kapcsolatban. Akik Isten imádatában szeretnének részt venni, azok mindig is hátrahagyták az addig helyesnek vélt "vallásukat", hogy Isten akarata szerint mutassanak be imádatot, és éljenek életet. A Moábita Ruth, a Kánaánita Ráháb, vagy a Római katonatiszt, illetve még a Zsidó farizeus, Nikodémusznak is elkellett hagyni a "vallását", ha Isten akaratához, és népéhez szeretett volna tartozni.
A helyes keskeny út nem megosztott útvonalakon halad, hanem egy útvonalon.
Mivel Isten egy, ezért az imádat is egyféle és egységes, soha nem voltak Isten népén belül felekezetek sokfélesége. Mindenki ugyanazt a tanitást, imádatot mutatta be. Aki ettől eltért, azt Isten halállal büntette, illetve a keresztény időkben kiközösitették a gyülekezetből.
Kedves #16 Nagyon köszönöm a válaszodat, de mint mondtam: itt most nem az a lényeg, hogy én mit gondolok, vagy hiszek. Azért teszek fel olyan kérdéseket, amik talán néha kicsit provokatívaknak hathatnak és tudatlanságot sugározhatnak, mert az egy dolog, hogy én mit hiszek, hogyan értem az Igét és megtaláltam-e valójában Istent, vagy sem. A kérdésem nem a Bibliára vonatkozik, hanem a Jehova Tanúinak hitfelfogására, ami ugyan az Igén alapszik, vannak dolgok, amiket a Lélek jelent meg a későbbiekben. Valamint ott van az is, hogy nem véletlen nyitva hagyott Isten bizonyos "kiskapukat", hogy csak az hihessen és az higgyen igazán, akit valóban az őszinte vágy hajt felé és legyen alternatívája az emberiségnek (különben nem beszélhetnénk szabad akaratról.)
Egyébként ha már így kérdés vot, én sem tartom az ökumené gondolatát Istentől származónak. Az Igazság egy!
Még a 7-es kérdésedhez tartozik:
Isten a Földet azért hozta létre, hogy emberek lakjanak rajta. Ezért olyan életformát hozott létre, amiknek itt van a rendeltetése. A halál sem volt tervben, nem gondolta, hogy az ember lázadni fog.
De ha még is, akkor azt a büntetést nevezte meg az embernek, hogy visszatér oda ahonnan jött, vagy vétetett.
Ennél fogva az ember a halála után nem vándorol sehova. A Feltámadás a Földön lesz, Jézus az embert váltotta meg a haláltól, nem az angyalokat.
Ezért mutatta be Jézus, hogy az emberek a Földre visszakapják az életüket.
Ellenben miért támasztott embereket a Földre vissza, ha az égben olyan jól elvoltak? Már ebben sem egyezik Isten szándéka, és Jézus halálának megváltó jelentése.
Jehova Tanúi, kizárólag Isten szavát a Bibliát tekintik útmutatónak, és fogadják el. Ami azon kivül van, az nem Istentől ihletett.Ezért a Tanúk hitélete a Biblián alapszik.
Isten szelleme nem egyből tár fel mindenkinek mindent, sosem tett ilyet.
Ezért előfordulhatnak tévedések, egyetlen keresztény sem tökéletes, ahogy az első tanitványoknak is volt téves elgondolásuk, várakozásuk.
De Jézus kiigazitotta Őket a kellő módon és időben, és Ők nem szégyeltek változtatni rajta, hogy megfeleljenek és egységesek legyenek Krisztussal.
Nagyon fontos, hogy mindig a Bibliának legyen igaza. Ha az ember téved, legyen alázatos és lássa be a tévedését, ellenben nem lesz egységes Jézussal, és az Atyjával.
Ezért amikor tanulmányozunk, vagy oktatunk, mindig kérjük Isten szellemének segitségét, hogy helyesen értsük, és adjuk tovább a szavát.
Kedves #18!
Te tanú vagy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!