Mely keresztény felekezetek hisznek az Elragadtatásban?
A linkelt oldal ott semmit se akar állítani, ha nem vennéd észre. Egyszerűen igehelyek gyűjteménye számtalan témához. Egyes igehelyek az Egyház tanítását támasztják alá, más igehelyek pedig olyanok, amikre a tévtanítók hivatkozni szoktak. Tehát egy gyűjtemény, ami nem állít semmit.
Természetesen az Egyház sose vallotta ezt a ma divatos szektás verziót, az első keresztények se vallottak ilyet, ez egy modern tévtanítás.
Ha az Egyház nézőpontja érdekel ebben a kérdésben, akkor pl itt röviden összefoglalják:
Megnéztem, végigolvastam.
Összességében a reakcióm:
-Azt, miszerint a teljes Nyomorúság előtt lett volna, eddig is elvetettem, mint lehetőséget
-Azonban még mindig úgy gondolom, hogy a harag kiöntése előtt lehet egy 'elragadtatás'. Úgy fest, számomra csak a deduktív érvelés maradt, miszerint a tolvaj rejtett is, nem csak váratlan (ebből kifolyólag pedig lehet hogy lesz egy rejtett visszajövetel is), valamint habár próbákon át kell hogy menjen Isten népe, a totális haragjából vélhetően nem részesül. Amit ott is említettek, hogy valami visszatartja a Törvénytiprót (és mivel szerintem még nem lépett színre, ez a valami most is visszatartja), és ez lehet az Egyház (vagy ha van jobb tippetek, dobjatok meg vele)
Azzal meg tisztában vagyok, hogy az elragadtatás elsődleges jelentése az eksztázis, ez pedig csak egy másodlagos
Áhá, szóval az egyszeri visszajövetel a Nyomorúság végén - értelemszerűen akik hisznek egy mid-tribulációs elragadtatásban (tehát hogy nem a Nyomorúság előtt, hanem alatt lesz), a poszt-tribulációsat (tehát hogy a Nyomorúság végén lesz) se zárhatják ki, hiszen nem tudjuk az órát, sem napot..
"ebből kifolyólag pedig lehet hogy lesz egy rejtett visszajövetel is"
Ezt a tévtant is erőteljesen kétlem, hiszen a Biblia kijelenti, hogy minden szem meglátja majd Jézust, illetve úgy tér vissza, ahogy elment (tehát látható módon). A jehovásoknál olvastam ilyen "rejtett" visszajövetelt, hogy magyarázzák utólagosan a hamis próféciájukat, ami 1914-re vonatkozott.
Szerintem már túl sokan próbálják mitologizálni, egyre legendássabbá tenni az egész eszkatológiát, a futurista magyarázatokból egyre több hajmeresztő, s egyben súlyosan félrevezető magyarázat születik. A protestánsok vesszőparipája, hogy vissza az alapokhoz, hát akkor érdemes lenne megnézni, hogy mit mondtak ezekről a dolgokról az őskeresztények, az apostoli atyák. Talán jobb kiindulási pont, mint a modern prédikátorok egyre vadabb tévképzetei, amivel megerőszakolják a Szentírást.
A #11-es hozzászólásban linkelt oldalon is egy nagyon egyszerű és sokkal valószínűbb értelmezés olvasható, mint az a valószínűtlen és mesebeli képzelgés, ami megjelenik a fő kérdésben is.
"Ezt a tévtant is erőteljesen kétlem, hiszen a Biblia kijelenti, hogy minden szem meglátja majd Jézust, illetve úgy tér vissza, ahogy elment (tehát látható módon)"
"Mert igen jól tudjátok ti magatok, hogy az Úrnak napja úgy jő el, mint a tolvaj éjjel. Mert a mikor ezt mondják: Békesség és biztonság, akkor hirtelen veszedelem jön rájok, mint a szülési fájdalom a terhes asszonyra; és semmiképen meg nem menekednek."
1 Thessalonika 5:2-3
-az éjszakai tolvaj még mindig nem látható, tehát ez összeegyeztethetetlen azzal, hogy minden szem meglátja
-akkor, amikor azt mondják hogy béke és biztonság. A Jelenések Könyvében leírt csapások alatt, vagy az Armageddonkor KIZÁRT hogy béke és biztonság legyen, ennélfogva szintén kell hogy legyen egy másik visszajövetel
Ezalapján lehet, hogy itt is duális próféciákról van szó - két visszajövetel. Persze bele lehet kötni - a zsidók is belekötöttek abba, hogy a Messiás nem állította helyre rögtön a királyságot. Ott is két szakasz volt - a Messiás előbb szenvedett és meghalt a bűneinkért, és majd helyreállítja az uralmát - de ezt nem tudták Izraelben akkor elfogadni.
A Harag napján a Földön élő összes ember részesül Isten ítéletéből - vajon ebbe a szentek is beletartoznak? Mi Isten álláspontja, ha ítélet van, és ártatlanok is vannak?
Ezt tudjuk! Isten nem veszti el az igazat a gonosszal egybe (1Móz 18: 23).
Valamint:
"Hasonlóképen mint a Lót napjaiban is lett; ettek, ittak, vettek, adtak, ültettek, építettek; De a mely napon kiment Lót Sodomából, tűz és kénkő esett az égből, és mindenkit elvesztett: Ezenképen lesz azon a napon, melyen az embernek Fia megjelenik."
Lukács 17:28-30
Maga Jézus von párhuzamot Lót napjai és az utolsó idők közé! Lót nem volt részes Szodoma bűneiben - az Egyház nem részes a világ bűneiben. Lót kimenekült - hogy mi lesz az Egyházzal, azt innét nem nehéz kitalálni :) Jézus mondta a hasonlatot, ezzel nem tudunk mit kezdeni ¯\_(ツ)_/¯ eszerint az Egyház is kimenekül.
"És megtértek és meglátjátok, hogy különbség van az igaz és a gonosz között, az Isten szolgája között és a között, a ki nem szolgálja őt."
Malakiás 3:18
Van különbség - logikailag összeegyeztethetetlen tehát az, hogy az Egyház ugyanazt kapja a nyakába mint a világ.
Valamint itt van az a korábban említett tény, hogy az Egyhaz tartja vissza az Antikrisztust.
Plusz:
"És várjátok az Ő Fiát az égből, a kit feltámasztott a halálból, a Jézust, a ki megszabadít minket amaz eljövendő haragtól."
1 Thessalonika 1:10
WOW! Tehát megszabadulunk a haragtól!
"Mert nem haragra rendelt minket az Isten, hanem arra, hogy üdvösséget szerezzünk a mi Urunk Jézus Krisztus által,"
1 Thessalonika 5:9
Már megint? Hát, úgy fest nem haragra rendeltettünk - akkor meg hogyan részesülnénk a haragból?
Valamint ha a hét év legvégén lenne az elragadtatás, akkor nem lenne kiszámíthatatlan. Látjuk, hogy az Armageddoni csatára készülődnek, akkor mindjárt itt van! Hát izé, a Márk 13-ban az van, hogy nem tudjuk mikor érkezik meg a háznak az Ura. Hmm-hmm.
Abban biztosak lehetünk, hogy Isten a haragját nem fogja kitölteni az övéire. Azt viszont nem tudjuk, hogy ez az elragadtatás a hét évet megelőzően, vagy valamikor az első három és fél év alatt lesz (viszont azt kétlem hogy sugárnyaláb vagy mi a csuda lenne, mint a kérdésben)
"az éjszakai tolvaj még mindig nem látható, tehát ez összeegyeztethetetlen azzal, hogy minden szem meglátja"
Éjszaka a tolvaj nem láthatatlanul, hanem váratlanul jön, amire nem lehet felkészülni igazából.
"ennélfogva szintén kell hogy legyen egy másik visszajövetel"
Én értem, hogy sokan ezt próbáljátok hinni valami megmagyarázhatatlan okból, de sehol nem beszél arról a Szentírás, hogy Jézus kétszer jönne vissza. Bárhol, tényleg bárhol, ahol felbukkan Jézus újbóli visszatérése, egyetlen alkalmat említ, ami az Úr szent napja lesz.
"A Harag napján a Földön élő összes ember részesül Isten ítéletéből - vajon ebbe a szentek is beletartoznak? Mi Isten álláspontja, ha ítélet van, és ártatlanok is vannak?"
Mindenki ítéletben részesül, a jók és a gonoszak egyaránt. A jók nyilván megmenekülnek az ítélet által és örök üdvösséget nyernek, itt jön be a fentebb linkelt eszkatológikus elragadtatás, a gonosz emberek pedig a büntetést nyerik el az ítélet által.
Te idézted:
"Hasonlóképen mint a Lót napjaiban is lett; ettek, ittak, vettek, adtak, ültettek, építettek"
Most nézd hozzá ama részt, amit Péter apostoltól idéztél. Itt is Krisztus visszatérésének váratlanságáról van szó. "Békesség és biztonság" és "ettek, ittak, vettek, adtak, ültettek, építettek". Tehát nem számítottak az Úr megjelenésére, nem számítottak a Krisztus által érkező ítéletre.
"eszerint az Egyház is kimenekül"
Az Egyház nyilván megmenekül, mivel az Egyház Krisztus titokzatos teste, így annak tagjai is megmenekülnek, a hívek. Ehhez szintén beillik a fentebb linkelt.
Na mindegy, picit kezd szétágazó lenni nagyon ez a téma, ha érdekel az eszkatológia Egyház szerinti értelmezése, tudok linkelni egy könyvet.
"ha érdekel az eszkatológia Egyház szerinti értelmezése"
Ha Egyház alatt a római katolikus (félre)értelmezést érted, akkor az engem nem érdekel.
A római katolikus hozzászólók ki akarják sajátítani az Egyház nevet.
A szajha az nem feleség.
Senki se kérdezett téged szerintem :D Már belefáradtam, hogy hozzád hasonló hülye szektásokkal vitázzak ilyen kérdésekről, mint láthattad a hozzászólásom is egy teljesen más fórumozónak szólt és nem neked.
Tudom, hogy nem nekem írtad, de engedelmeddel azért elmondtam a véleményemet.
A "hüje szektás" rágalmazásod nem érdekel, az téged minősít. Bezzeg, ha hülye katolikus lenne a válaszban, arra érzékeny lennél!
Az Egyház nem összekeverendő a Nagy Szajhával!
A keresztény nem összekeverendő a Nagy Szajha pártolójával!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!