Szerintetek melyik mostani felekezet Istentiszteletei,hite követi a legjobban az apostoli kereszténységet?
Tehát akkor a keresztények összejöveteleit úgy kell elképzelni az apostoli korban, hogy Pál apostol felállt valami színpadra egy jó nagy teremben, mögötte zenekar játszott, a jól szituált, öltözött emberek pedig hol ülve hallgatták, hol állva dőlöngéltek, álltak feltartott kezekkel, közben dúdolgattak, stb...? Esetleg ha Pál apostol nagyon elemében volt, akkor ilyesmit is láthattunk volna egy apostoli istentiszteleten?
https://www.youtube.com/watch?v=dVlvtKHw1qc
Ezeket mely források támasztják alá? Vagy csak azért írtad a hitgyülit, mert abba jársz éppen? Mert itt néhányan azért komoly forrásokra hivatkoztak a korai századokból. A te nézeted mit támasztja alá?
"Tehát akkor a keresztények összejöveteleit úgy kell elképzelni az apostoli korban, hogy Pál apostol felállt valami színpadra egy jó nagy teremben"
A Hit gyüliben nem a színpadon folyik az igehirdetés. Egyébként is teljesen mindegy, hogy színpadon áll vagy lábujjhegyen. A lényeg az, hogy amit hirdet, az hű legyen Isten Igéjéhez, ne pedig pogány vallások felvett elemeit kínálja, mint pl.a Mária-kultusz.
"mögötte zenekar játszott"
A zenekar nem az igehirdető mögött játszik. Másrészt nem értem, mi a probléma azzal, ha egy egész zenekar dícséri Istent az istentiszteleten:
Zsolt 150:3 Dicsérjétek őt kürt-zengéssel; dicsérjétek őt hárfán és citerán;
Zsolt 150:4 Dicsérjétek őt dobbal és tánccal, dicsérjétek őt hegedűkkel és fuvolával;
Zsolt 150:5 Dicsérjétek őt hangos cimbalommal, dicsérjétek őt harsogó cimbalommal.
"a jól szituált, öltözött emberek pedig hol ülve hallgatták, hol állva dőlöngéltek, álltak feltartott kezekkel, közben dúdolgattak, stb..."
Ezesetben sem értem, mi baj van azzal, ha valaki felszabadultan dicséri az Istent, nélkülözve mindenféle betanult formalitást.
"Esetleg ha Pál apostol nagyon elemében volt, akkor ilyesmit is láthattunk volna egy apostoli istentiszteleten?"
Ha olvasol Bibliát, akkor láthatod, hogy a Szentlélek munkájának fizikai megnyilvánulásai is vannak. Pl.:
Apcs 8:7 Mert sokakból, kikben tisztátalan lelkek voltak, nagy hangon kiáltva kimenének; sok gutaütött és sánta pedig meggyógyula.
"Ezeket mely források támasztják alá? Vagy csak azért írtad a hitgyülit, mert abba jársz éppen? Mert itt néhányan azért komoly forrásokra hivatkoztak a korai századokból."
A korai kereszténységben szó sem volt betanult formaiságról. Szó sem volt Mária-kultuszról, szó sem volt szobrokról, szentképekről, "szentekhez" intézett imádságról. Mint ahogy a Bibliában is olvashatod, gyógyulasokról volt szó, nyelveken szólásról volt szó, kézrátételről volt szó, démonoktól való szabadulásról volt szó. Erőről, karizmáról, a Szentlélek mozgásáról van szó.
A kérdés így szól:
"Ókeresztény korból való esetleges bizonyítékok is érdekelnének,hogy akkor hogyan zajlott."
Most azon kívül, hogy szektádat promóztad, nem adtál semmi értelmes választ a kérdésre.
Mutass már egyetlen egy ókori forrást, ami alapján az őskeresztény liturgia láthatóan a hitgyülis parádéra hasonlított. Csak egyetlen egy ókori forrást kérlek. Például a #8-as hozzászóló írt forrásokat, hogy állítását alátámassza. Te miért nem hozol ilyet?
"Most azon kívül, hogy szektádat promóztad, nem adtál semmi értelmes választ a kérdésre."
1. Nem a szektám, meg amúgy sem szekta.
2. Nem promóztam, hanem válaszoltam az egyik válaszoló felém intézett kérdésére.
3. Az kérdező kérdésére már válaszoltam, és meg is indokoltam, hogy miért.
"Mutass már egyetlen egy ókori forrást, ami alapján az őskeresztény liturgia láthatóan a hitgyülis parádéra hasonlított."
Pontosan ez a baj, hogy azt nevezed őskeresztény liturgiának, amibe már fel volt szedve az összes pogány elem, megfertőzve ezzel a keresztény hitet.
"Én is a Hit Gyülit mondanám."
Ennyit írtál. Hol az indoklásod belőle? Hol vannak az ókori források, amik alátámasztják, hogy az apostolok által folytatott liturgia úgy nézett ki, mint egy hitgyülis parádé?
Tudom, hogy erre nem lehet forrást hozni, hiszen nincs. Ami forrás van, az mind ezt cáfolja.
Egyébként a korábban említett ortodox Szent Jakab liturgiában mik a pogány elemek? Nagyon kíváncsi vagyok, hiszen ezzel próbálod gyalázni a legősibb ismert keresztény liturgiát.
"Ennyit írtál. Hol az indoklásod belőle?"
A másik válaszomban.
"Hol vannak az ókori források, amik alátámasztják, hogy az apostolok által folytatott liturgia úgy nézett ki, mint egy hitgyülis parádé?"
Nem kell róla ókori forrás, mert köztudott, hogy nem voltak pogány elemek sehol az első keresztények körében (lsd. ApCsel). Nem volt előre bemagolt szöveg, nem volt begyakorolt formaiság, nem volt szobor vagy kép Jézusról, nem imádkoztak Máriához, nem imádkoztak elhunyt emberekhez, volt fizikai megnyilvánulása a Szentléleknek, volt kézrátétel, az emberek betöltekeztek Szentlélekkel, démonoktól szabadultak meg, stb. A "liturgiákkal" dolgozó egyházakban mondanom sem kell, hogy miként állnak ezen dolgokkal.
"Tudom, hogy erre nem lehet forrást hozni, hiszen nincs. Ami forrás van, az mind ezt cáfolja."
Ha cáfolja, akkor a Bibliát is cáfolja.
"Egyébként a korábban említett ortodox Szent Jakab liturgiában mik a pogány elemek? Nagyon kíváncsi vagyok, hiszen ezzel próbálod gyalázni a legősibb ismert keresztény liturgiát."
Én nem próbálok gyalázni senkit. Ezek tények, de akkor nézzük:
"Királyi ajtó oldalára akasztott kis Krisztus és Istenszülő ikont"
Szentképek, szentképféleségek, Istenszülő-kultusz.
"Az ekténia befejező könyörgésében Istennek Szent Szülőjén kívül megemlékezünk Keresztelő Szent Jánosról, az apostolokról, prófétákról, vértanúkról és közbenjárásukat kérjük."
Ugye itt újra az Istenszülő-kultusz, elhunyt emberekhez való imádkozás.
"A megemlékező imádságok után tömjénezés nélkül kerül sor a „Kiváltképpen szentséges, fölöttébb áldott, tisztaságos Nagyasszonyunkról, Istennek Szülőjéről és Örökszűz Máriáról” fennhangra."
Újra felbukkan a Mária-kultusz.
"a Szent Kehellyel az ikonosztázion Istenanyja ikonja előtt áll meg."
És megint.
(Forrás: [link]
A hit gy nek a kèrdeshez annyi köze van mint kb Szcientològiànak.
Az òkori keresztènysèghez mèrten ugyan annyira hiteles mindkettő.
Xenu vagy NS egykutya...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!