Szerintetek melyik mostani felekezet Istentiszteletei,hite követi a legjobban az apostoli kereszténységet?
szerintem, rendesen elúszott mindegyik, az eredetitől. legalábbis a Bibliát és a történelmi iratokat nézve. Szerencsére már nincsenek keresztes hadjáratok és vérengzések a hit nevében, ez mindenképp jó pont.
Személy szerint az az egy a problémám, hogy bár valóban egy és ugyan az amiben hisznek, 'Isten; Jézus; Biblia; Menny-pokol; Szentlélek...' Mégis azon megy a vita, hogy ki hisz jobban? melyik az igaz? Szerencsére elég sokan vannak a kivételek, de sajnos általában nem őket hallatják a hangjukat.
"Hit Gyülekezet, utánuk jön az Izraelita Hitközség"
Az izraelita hitközség milyen módon követi az apostoli kereszténységet? :D Ez totál kész... Valószínűleg joggal kérnék ezt ki maguknak.
Bár azt se gondolom, hogy az apostolok összejövetelei bármilyen kis módon is hasonlítottak a hitgyülis bulikra.
A legkorábbi fennmaradt liturgia az ortodox Szent Jakab Liturgia, tehát akik ezt végzik, azok követik legjobban. Itt van róla leírás:
Szia
Mindenkinek a sajátja :-)
"Ókeresztény korból való esetleges bizonyítékok is érdekelnének,hogy akkor hogyan zajlott." - Apostolok Cselekedetei, és Pál levelei leírják akkor hogyan zajlott, élték keresztényi életüket Krisztus követői.
A Keresztény Görög Iratokban a ’gyülekezetnek’ fordított kifejezés az ek·klé·sziʹa.
Isten keresztény gyülekezete i. sz. 33 pünkösdjén lépett Izrael gyülekezetének helyébe.Bár Isten keresztény gyülekezetei a legkülönfélébb helyeken jöttek létre, nem egymástól függetlenül működtek. Mindegyik elismerte a Jeruzsálemben tevékenykedő keresztény testület hatalmát, akk apostolokból és olyan vénekből állt, akik a jeruzsálemi gyülekezetben szolgáltak. A jeruzsálemi keresztény testület utazó képviselőket is kiküldött. Így Pál és mások ismertették a Jeruzsálemi testület döntéseit.
A beszámoló szerint „amint átutaztak a városokon, átadták az ottaniaknak megtartás végett a rendeleteket, amelyeket a Jeruzsálemben levő apostolok és vének hoztak
A vének kinevezését is ez a testület felügyelte, így minden gyülekezetben felvigyázók, illetve segítők, vagyis kisegítőszolgák lettek kinevezve.
Isten keresztény gyülekezetének az összejövetelein ékes rendnek kellett uralkodnia.
Szerintem érdemes lenne nem elfelejteni, hogy a szentírási könyvek mellett a legrégibb irat, mely bennünket az őskeresztény liturgiáról tájékoztat, az I. század végén - II. század elején keletkezett szertartáskönyv, a Didakhé (teljes címén Didakhé tón dódeka aposztolón = a 12 apostol tanítása). Itt van egy egész részletes leírás arról is, hogy az egyes szertartásokat hogyan ünnepeljék az ókeresztények: [link] [link]
Továbbá a IV. századból már fennmaradt írásos emlék a szentmisék szövegéből, amiben ugyanaz a praefatio van, amit a római misekánonban ma is használunk, meg egyébként mindig is használt az Egyház: "
-Az Úr legyen veletek.
És mindnyájan mondják: - És a te lelkeddel.
- Fel a szívekkel. Emeljük fel az Úrhoz. Adjunk hálát az Úrnak
- Méltó és igazságos."
Az egyház liturgiája egyébként nem volt sosem egységes, területenként voltak eltérések: ami közös, az a kenyértörés, tehát az eucharisztikus áldozat és ennek szavai ugyanazok, amit Jézus mondott az utolsó vacsorán.
A keleti egyházak között nagyon ősi liturgikus hagyományok maradtak meg, tehát pl. a szír, maronita, vagy volt pl. jeruzsálemi liturgia, ami szintén az első századokban keletkezett.
#3;#4;#10
Tesztnek elment....
Az igazi ókereszténységről keveset tudunk, csak a biblia és egy-ket irat áll rendelkezésére. (1-3szd)
De a világ vallásá alakulása után, szerintem alapjaiban nem sokat változott. ( Nagy Constantin római; Vatikán,stb)
Nem vagyok jártas a trilógiában, annyit tudok amennyit olvastam, meg azt amit több felekezetnél megfigyeltem... minimális különbséggel egyről beszéltek.
#9 jól mondja "csak egy Egyház van, Jézus Krisztus Egyháza."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!