Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények/katolikusok! A...

Keresztények/katolikusok! A ti vallásotok szerint én a pokolra kerülök?

Figyelt kérdés

Itt a hitem pár szóban: hiszem, hogy van valami felsőbb intelligencia, tudatosság a világegyetemben, nevezhetjük akár Istennek is. A többiről egyszerűen nem tudok nyilatkozni, mert fogalmam sincs, mi az igazság, sok vallás van, amiben vannak érdekességek és szimpatikus, sok vallás van ami, nem szimpatikus.

Az az álláspontom, hogy nem tudom. Lehetségesnek tartom a reinkarnációt is, a mennyországot is, de azt is, hogy csak simán meghalunk és nincs semmi. Mert nem tudom. Nem tudhatom. Nincsenek egyértelmű jelek arra, hogy kinek van igaza, csak sejtéseim vannak bizonyos tapasztalatok alapján, hogy van egy Isten, amit számomra mindegy, hogy tökmindegy milyen néven emlegetünk, mintha minden vallás a magjában ugyanarról a lényegről beszélne.

Hogy elfogadom-e Jézust? Elismerem a tanításait, és lehetségesnek tartom, hogy sokat tudott és látott, amit mi nem, de fogalmam sincs, hogy a bűneinkért halt-e meg, azt se tudom, hogy valóban feltámadt-e. Nem hiszem el feltétel nélkül szó szerint egy szentírás tartalmát sem, ugyanakkor mindegyiket valamilyen szinten megalapozottnak látom (kivéve talán a koránt).

Ma vitatkoztam egy nagyon vallásos keresztény emberrel, aki szerint a pokolra kerülök, mert ezek alapján nem fogadom el Jézust, és nem az “egyetlen”, keresztény Istenben hiszek. Szerinte ez az egyetlen út a megváltás felé, mindenki más a pokolra jut, függetlenül attól, hogy tisztességes életet él-e vagy sem. A gyilkosok is a mennybe kerülnek, ha megbánják bűneiket isten előtt.

Én ezt a nézetet szánalmasnak és embertelennek tartom, és ha ez a helyzet, akkor megyek a pokolba inkább, minthogy egy olyan istent ismerjek el, aki csupán azért, mert nincs biztos álláspontja és nyitottabb, az kárhozatra van ítélve. Az Isten, akiben én hiszek, jó emberekkel nem tenne rosszat csak azért, mert nem hisznek benne, vagy mert hibáznak.

Összeségében viszont az az álláspontom, hogy semmit sem tudok biztosra, és mindent lehetségesnek tartok. Igyekszem önzetlen életet élni, és tanulni a hibáimból.

A ti értelmezésetek szerint Is a pokolra kerülök?

2020. jún. 30. 20:33
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Magyarul te összeollóztad az általad felületesen ismert vallásokból azt amit neked tetszik.
2020. júl. 1. 01:10
 12/19 A kérdező kommentje:
Benne van a pakliban, mondjuk én így erőteljesen érzem ezt. Bizonyítani nem tudom,
2020. júl. 1. 01:34
 13/19 A kérdező kommentje:
Láttam Jézust, kigyúrta magást, de ugyanaz az ember, csak modernkori kinézete lett, magasabb, izmosabb, együtt fejlődött az evolúcióval, neki is megvan a stílusa.
2020. júl. 1. 01:37
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
De gondolom azt is érzed hogy ez így nem működne. Képzeld el mi lenne ha minden magyar ember kedvére válogatna a magyar Ptk törvényei között. Vagy ahogy te is tetted, minden ember maga alkotná meg a saját Ptk-ját. Káosz lenne. Ha létezik egy felsőbb intelligencia, biztosan tudatja veled az itteni életedhez szükséges infókat. Ha te ezek között kedvedre válogatsz, vagy megváltoztatod, szintén káosz lesz.
2020. júl. 1. 01:45
 15/19 A kérdező kommentje:
Az egész emberi élet káosz, ez a részünk.
2020. júl. 1. 01:58
 16/19 anonim ***** válasza:
80%

Isten nem szereti ezt a "hiszem is meg nem is" dolgot. Döntsd el, hogy hiszed vagy sem.

Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév.

Jelenések 3:15

Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.

Jelenések 3:16

2020. júl. 1. 07:46
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

A válasz igazából az, hogy nem tudjuk, mivel ez a halál pillanatában az elhunyt és Jézus között játszódik le.

Nem lehet biztosra mondani azt sem, hogy te elkárhozol, de azt sem, hogy én katolikusként biztosan üdvözülök.

Isten tudja, hogy mi játszódik le valójában a döntéseid mögött, mik azok az akár rajtad kívülálló okok, ami miatt elzárkózol. Ő ezt még nálad is jobban tudja.

Elkárhozni alapvetően akkor fog az ember, ha a halál pillanatában sem fogadja el Jézus megváltó szeretetét. Erre alapvetően megvan az esély, mert ha nem lenne, akkor Jézus keresztáldozata sem kéne. Nekünk is meg kell tennünk a magunk részét ehhez. Hogy halálodban ez a nézeted hogyan fog változni azt nem tudjuk. Az alapelv az, hogy Isten minden embert üdvözíteni akar. Senkit sem küld a pokolra, ha az nem akar elkárhozni. Ehhez már csak a te részed, a te együttműködésed kell.

2020. júl. 1. 10:30
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

"Az egész emberi élet káosz, ez a részünk."

Az emberek teszik káosszá.

2020. júl. 1. 10:35
 19/19 anonim ***** válasza:

Szia,

Ha mélyen magadba nézel és keresed a lelkedben a nyugalmat, akkor majd elvezet a Teremtő az igazságra, de légy szerény, anélkül nem megy. A lényeg keressed és ne add fel, Isten a szeretet...

"A magabiztosság egyszerű dolog, arra bárki képes. A szerénység ezzel ellentétben viszont nehéz, mégis sokkal inkább kompatibilisebb a valósággal." - Rolf Dobelli, író, üzletember

2020. júl. 1. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!