Kiről beszél Dávid a 110-es zsoltárba, az istenen kívül ki az ő Ura?
jújj de könnyű kérdés.,
De nem értem Istent miért kis betüvel irtad.Isten háttérbe szoritása által, Jézus elveszti azt a szerepét, helyét, ami megilleti.
Nem Jézusról szól, Jézus nem vonatkoztatta önmagára.
"Mivel együtt voltak a farizeusok, Jézus megkérdezte tőlük:
– Mi a véleményetek a Messiásról? Kinek a fia? Ezt mondják:
– Dávidé.
Ezt mondja nekik:
– Akkor Dávid hogyan nevezheti a Lélek által Urának, amikor ezt mondja: Így szólt az Úr az én uramhoz: „Ülj a jobbomra, amíg lábad alá nem vetem ellenségeidet!” Ha tehát Dávid urának szólítja őt, hogyan lehet akkor a fia?
Senki sem tudott neki felelni egyetlen szót sem, és attól a naptól fogva megkérdezni sem merte többé senki."
tgt!
Dávid mondta és akkor pont éppen Dávid volt Izrael királya micsoda véletlen......
Isten ugye nagyobb Dávidnál de ki lehet az Isten után-mellett ura Dávidnak aki tôrténetessen Izral királya volt ki lehet akihez szól???
Nagy nagy érdeklődéssel várom bölcs válaszodat.....
"110,1 »Ülj az én jobbomra« kifejezés a királyi udvar szertartásából származik, kifejezi a királyi hatalom és méltóság elnyerését. A király trónja nem Isten »színe előtt« áll (vö. 61,8; 89,37), hanem Isten mellett ül a király, ez kifejezi Istennel való egyedülálló kapcsolatát. Lábad zsámolyává: a régi keleti szokás, hogy a győztes király a legyőzött ellenséget szó szerint a lába alá kényszeríti. (vö. Józs 10,24; Bír 1,6)
110,1 A zsoltár a mintája egy jebuita királyi ének lehetett, amelyet valaki a király trónralépési ünnepére átdolgozott (vö. Zsolt 2). A zsoltár megőrizte eredeti befejező formáját a késő fogság utáni, király nélküli időkben is. Ebben az énekben, meghaladva azt, amit ember elérni képes, a méltóság, a hatalom és az istenközelség a királyt illetik meg. A zsoltár eszkatologikus és egyre inkább messiási értelmet nyert. Az ÚSz ezt a zsoltárt idézi leggyakrabban.
110,4 Isten esküvel tanúsítja, hogy Izrael királya Isten népének nem csak politikai, hanem lelki vezetője is."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!