Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Gyakran hallom, hogy a valláso...

Gyakran hallom, hogy a vallások kihalóban vannak. Ti észleltek ebből valamit? Szerintetek hova vezethet?

Figyelt kérdés

2020. jún. 24. 22:41
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
82%
Hát én nem vagyok vallásos nagyon, de semmiféle eltűnés jelét nem látom.
2020. jún. 24. 22:45
 2/31 anonim ***** válasza:
81%

Tekintve, hogy jelenleg is nő a vallásos emberek száma a világban, ezért nem nagyon veszek ebből észre semmit.

Ha csak Magyarországra koncentrálunk, itt csökken valamelyest, ez valamilyen szinten látszik. Bár nálunk még mindig elég sokan járnak templomba, de érezhető volt egy kis csökkenés az évek során. Ehhez jelentősen hozzájárul az, hogy az idősebbek meghalnak, a fiatalabbak pedig kevésbé vallásosak.

2020. jún. 24. 22:45
 3/31 anonim ***** válasza:
70%
Öhm, nem hiszem, hogy kihalóban van, Pl. buddhizmushoz, iszlámhoz, kereszténységhez egyre többen csatlakoznak.
2020. jún. 24. 22:46
 4/31 anonim ***** válasza:
63%
Ateista vagyok, és bármennyire is jó lenne, a vallás sosem fog kihalni
2020. jún. 24. 22:52
 5/31 anonim ***** válasza:
70%

Én különbséget teszek a vallásos és hívő között.

A vallások sosem fognak kihalni,a tényleges hívek száma csökken.

2020. jún. 24. 23:07
 6/31 anonim ***** válasza:
24%
Biztos, hogy nem így van. Attól még, hogy páran egyre nyíltabban vállalják az ateizmust, még mindig egy nagyon kis rétege az embereknek a vallásosakhoz képest.
2020. jún. 24. 23:59
 7/31 anonim ***** válasza:
51%

A vallás egyrészt ma már csak hagyomány, feltehetően nagyon kevesen veszik komolyan a hívők közül is. Ebben az esetben arról van szó, hogy pl. megszokásból karácsonykor elmennek az éjféli misére. Illetve nem azt jelenti, hogy bizonyosak Isten létezésében, csak azt, hogy jó hinni benne, mert megnyugvást okoz nekik.

Másrészt a vallást az államhatalom tartja fent, mert annak egy eszköze. Ezért engedik a vallásokat, és tömik pénzzel, mert ha az államhatalom elnyeri a hívek bizalmát, az csak jó neki.

Tehát a vallásnak már vége van, ez az egész csak egy díszlet. Isten nem létezik, ezt nyilvánvaló, viszont a nevében futó vallások sok hasznot hoznak azoknak, akik használják.

2020. jún. 25. 06:57
 8/31 anonim ***** válasza:
53%
A vallások kihalóban vannak Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélnadon, de a világ többi részén egyenlőre nem ez a helyzet.
2020. jún. 25. 09:10
 9/31 Tislerics Máté ***** válasza:
23%

Hát azért az túlzás, hogy kihalóban van. De egyre inkább kezd visszaszorulni:

[link]

Én személy szerint nagyon örülnék, ha a emberiség egyre inkább kezdené elhagyni a babonás gondolkodást és a természetfelettin való elmélkedés. És inkább a természet megismerésére helyezné a hangsúlyt. A kutatások egyértelműen arra utalnak, hogy a vallásos neveltetésű embereke sokkal nehezebben képesek elválasztani a fikciót a valóságtól. És ennek az egész életükre óriásai hatása van. A történelemben is megfigyelhető, hogy a tudomány fejlődése mindig (álltanosságban) fenntarthatóbbá és élhetőbbe tette a társadalmat. És itt nem csak a technológia fejlődésre gondolok, hanem a komplett tudományos fejlődésre, ami magába foglalja a társadalomtudományok fejlődését is. Ezáltal egyfajta általános műveltésgbeni és logikus gondolkodásbeli fejlősét eredményezve.

A ateizmus és teizmus állításainak valódiságát (még) nem lehet természettudományos eszközökkel vizsgálni, maximum filozófiai és statisztikai eszközökkel.

Egykét beszédes adat: Az egyetemi tanszékeken dolgozó filozófusok (angol nyelvterületen) kb. 73% ateista.

Egy 50.000 embert bevonó felmérés szerint a hiányzó vagy alapfokú végzettséggel rendező emberek 7% ateista. Míg a Felsőfokú végzettségűek 19% ateista.

Általánosságban elmondható, hogy a nemvallásosak jobb eredményeket érnek el a az IQ teszteken.

Nyilán lehet mondani, hogy ezek a statisztikák egy titkos háttérhatalom kreálmányai, vagy meghamisították ezeket, de ugye az ilyen gondolkodás is a kevésbe intelligens emberekre jellemző. lásd: Lapos-föld hívők, vagy egyéb összeesküvésekben hívő emberek...

Én nem szeretek kertelni: A vallások összességében ártalmasak! És minél kevesebb van belőlük, annál jobb. Lehet hogy sokaknak megnyugvást jelent, de a megfigyeléseken alapuló tudás mégis hasznosabbnak bizonyul az emberiség számára hosszú távon. Élhetőbbé, hosszabbá és biztonságosabbá teszi az emberek életét. És szerintem ez az, ami igazán fontos unokáink jövőjének szempontjából...

2020. jún. 25. 09:57
 10/31 anonim ***** válasza:
38%

Ha kicsit kiszakadunk kies pátriánkból, akkor igazából az a tapasztalat, hogy más országok, kontinensek közel sem szekularizáltak annyira, mint Európa.

A "vallások kihalása" csak egy itteni jelenség.

2020. jún. 25. 10:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!