Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Más is van itt, aki egyáltalán...

Más is van itt, aki egyáltalán nem vallásos, de hisz “Istenben”?

Figyelt kérdés

Úgy érzem, aki mélyen hívő vallásos, hajlamos fanatikus lenni, ezért nem látja a valóságot. Ugyanezt gondolom, a mélyen hívő ateistákról. Úgy érzem, ezek az emberek nem az igazságukat keresik, csak az általuk kreált ideákra próbálnak bizonyítékot gyártani, a nekik nem tetsző ideákra pedig cáfolatot.

Érdekel a vallásfilozófia, vannak számomra szimpatikusabb és kevésbé szimpatikus vallások, de a kreacionizmus, a megtérítés vágya minden fanatikusban megtalálható - természetesen a fanatikus ateistákban is.

Az emberek félnek kimondani, hogy “nem tudom”. Ezért vagy történeteket találnak ki, amit feltétel nélkül elhisznek; vagy azt állítják, hogy csak az létezik, amit pár emberi érzékszervvel fel lehet fogni.

Nekem van okom hinni, tapasztalok olyan dolgokat az életemben, amelyek erősen arra utalnak, hogy létezhet valami időn és téren kívül álló felsőbb tudatosság, kozmikus intelligencia, ami számunkra felfoghatatlan; illetve az élet, mint jelenség több, mint egy rakás sejthalmaz véletlen reakciója.

Tudom, hogy valakinek meg van oka arra, hogy ne higgyen, és ez így van rendben. Talán neki van igaza, és az élet véletlen. Nem tudhatjuk.

Szerintem ez egy olyan út, amit mindenkinek magának kell járnia.

De amikor látom az emberek kétségbeesett próbálkozását, hogy megtérítsék egymást, ráerőszakolják saját világnézetüket a másikéra, miközben a másik világnézetét reflexből elutasítják, az kiábrándító. Valahol én is ezt teszem most: elutasítom a fanatizmust, de úgy gondolom okkal teszem: a fanatizmus, feltétel nélküli szélsőséges gondolkodás a józanság és nyitottság útjába áll, ezek hiányában pedig lehetetlen fejlődni, és közelebb kerülni az igazsághoz.

Az emberek előbb hisznek valamit, aztán próbálnak gondolkodni. A helyes út előbb gondolkodni (és tapasztalni), aztán kialakítani a véleményünket.

Más is van itt, aki szerint a vallás és a hit lehet egymástól független? Aki nem egy betört utat akar magáénak tudni, hanem az élményiből építkezik?

Köszönöm a válaszokat. Senkit nem állt szándékomban megbántani.

2020. jún. 22. 15:59
 1/4 anonim ***** válasza:
14%
Kezdjük ott nem hiszem hogy van olyan ember aki vallásos de nem hisz istenbe/ nem vallásos de hisz istenbe mert ha hisz istenbe akkor már vallásos
2020. jún. 22. 16:24
 2/4 Mojjo ***** válasza:
100%

@1: A buddhizmusnak vannak olyan ágai, amik nem tartalmaznak semmiféle istenhitet, tehát előfordulhat, hogy egy vallásos ember nem hisz isten(ek)ben.

Illetve bőven vannak emberek egyéni, külön bejáratú istenképpel és istenhittel, amik nem feleltethetőek meg semmilyen vallásénak, tehát vannak akiknek van istenhitük mégsem vallásosak.

2020. jún. 22. 16:38
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek minden szavaddal. Én (részben) emiatt a fanatizmus miatt távolodtam el a vallásomtól, most bizonytalan vagyok a hitemmel kapcsolatban, de sosem fogom kizárni Isten létezését.
2020. jún. 22. 18:59
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Aki nem vallásos, de istenhívő, azt hívőnek hívják.

Van ilyen ember.

Ez pedig ugye vallásos kérdés.

2020. jún. 23. 01:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!