Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudhatom meg azt...

Haggaimester kérdése:

Honnan tudhatom meg azt biztosan, hogy már megbérmáltak-e?

Figyelt kérdés
18 éves koromban felkészitést követöen kereszteltek meg, de nem emlékszem ,hogy a bérmálást is magában foglalta-e a szertartás, hogyan tudhatom ezt meg?

#katolikus #bérmálás #Bérmálkozni
2020. jún. 5. 18:29
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Bermalasra kell, hogy legyen papir a papnal. Legalabbis nekunk ki kellett kerni keresztelohoz
2020. jún. 5. 18:37
 2/7 Prókátor ***** válasza:
100%

1) minden parókián van vezetve egy anyakönyv, amiben be van jegyezve a keresztelő, az elsőáldozás, a bérmálás és házasság felvételének ténye és ideje. Ha kikéred a "keresztleveledet", azt ennek a bejegyzésnek az alapján állítják ki

2) ha valaki felnőtt keresztségben részesül, akkor egyszerre szolgáltatják ki a 3 bevezető szentséget: keresztség, eucharistia, bérmálás (ennél az első alaklomnál nincs szükség a bűnbánat szentségének kiszolgáltatására, mert a keresztelés lemos minden addigi vétket). Nmem mellékesen, mindezt nem tanultátok azon a bizonyos felkészítőn?

2020. jún. 5. 18:49
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Kikéred a keresztleveledet arról a bizonyos plébániáról.
2020. jún. 5. 19:48
 4/7 anonim ***** válasza:
87%

A bérmálás egy olyan fontos esemény egy ember életében, mint az elsőáldozás, esküvő, ballagás stb., hogy lehet erre nem emlékezni. :)

Olyan ez, mintha valaki azt kérdezné, honnan tudhatom meg, hogy elballagtam-e az általános iskolából. Bocsi, nem gúnyolódni akartam.

Az illetékes plébánián kérdezd meg, ott utánanéznek az anyakönyvekben.

2020. jún. 6. 12:49
 5/7 anonim ***** válasza:
68%
A bérmálást tutira nem foglalta magába a keresztelő, mert azt megelőzi az első áldozás. A kettő meg nem esik egybe. Mármint az első áldozás és bérmálás. Onnan tudom, hogy én is csak keresztelve voltam, és felnőtt fejjel lettem első áldozó, és bérmálkoztam. Volt hozzá külön felkészítő csoport. Egy lányzó volt, aki akkor keresztelkedett is a kislányával. De egyébként azon a helyen, ahol keresztelkedtek nyilvántartanak mindent. Illetve ha nem egy helyen van minden, akkor megküldik a keresztelő plébániának is. Nekünk a keresztlevél másolatát be kellett szereznünk az első áldozás előtt.
2020. jún. 18. 12:51
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"A bérmálást tutira nem foglalta magába a keresztelő, mert azt megelőzi az első áldozás. A kettő meg nem esik egybe. Mármint az első áldozás és bérmálás. Onnan tudom, hogy én is csak keresztelve voltam, és felnőtt fejjel lettem első áldozó, és bérmálkoztam."

Akkor veled más volt a helyzet, mert te már kisbabaként meg lettél keresztelve - nem úgy, mint a kérdező. Őt eleve úgy készítették fel, hogy a keresztségre is, az elsőáldozásra is, meg a bérmálásra is.

"866. kán. -- Hacsak súlyos ok nem szól ellene, azt a felnőttet, akit megkeresztelnek, rögtön a keresztség után bérmálják is meg, és vegyen részt az eucharisztia ünneplésében úgy, hogy maga is szentáldozáshoz járul."

[link]

2020. jún. 18. 13:54
 7/7 anonim ***** válasza:
Tudja szösz ezek után. A csoportban, aki akkor keresztelkedett a lányával, amikor az oktatásra jártunk velünk volt első áldozó, és velünk bérmálkozott külön-külön. Szóval nem volt meg a 3 egyben. De lehet, hogy csak azért tartotta így az atya, hogy a csoporttal együtt részesüljön belőlük.
2020. jún. 18. 21:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!