Keresztény vagy keresztyén?
Úgy halottam hogy a keresztény az a kereszt és a tény szavak összevonásából származik és hitbizonyságot jelent (vagyis tényként kezelik a keresztet) és a protestánsok használják, míg a keresztyén a krisztianizmushoz köthető, vagyis az ősibb kereszténységhez, és inkább a katolikusokhoz és az ortodoxok használják.
Ez tényleg így van?
Fordítva.
Kb 100-200 éve a keresztyén használatos protestánsoknál, keresztény meg katolikusoknál. Értelme nem sok van, mert csak ezzel is különválaszt minket, így protestánsként sosem hívtam magamat keresztyénnek.
Nem.
Mint ahogy az elozok is leirtak, eloszor is forditva: a keresztény sokáig (meg 20-30 evvel ezelott is) a katolikusokat jelolte, a protestánsok magukat keresztyén-nek nevezték.
A másik:
"a keresztény az a kereszt és a tény szavak összevonásából származik és hitbizonyságot jelent (vagyis tényként kezelik a keresztet)"
Szintén nem.
Ez egy sokkal régebbi szó. A magyarba szláv jovevényszóként kerult a 13. században, valószínuleg egy délszláv: horvát, szerb vagy szlovén nyelvbol. Ld. "krstiján" (horvát, szerb), kristjan (szlovén).
Ezekbe a nyelvekbe pedig a gorog Khrisztianósz és a latin Christianus szavakbol kerultek, amelyek azt jelentik, hogy keresztény.
A keresztyén volt a régebbi alak a magyarban, és a 18. század végetol kezdték a katolikusok a keresztényt használni magukra.
Ma már altalanosan a keresztényt használjuk, bár elofordul, hogy idosebb protestánsok a "keresztyén" szót mondják magukra.
"Úgy halottam hogy a keresztény az a kereszt és a tény szavak összevonásából származik"
Így terjed a hülyeség. Csak annyit kellene beírnod a google-be, hogy "keresztény szó etimologia", de gondolom az már túl sok lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!