Szia
A zsidó ételellenőr olyan húsokat keres, amelyek megfelelnek a Tórából eredő étrendi irányadó mértékeknek, mint amilyen például a vér kifolyatása, de ő nem arra van kiképezve, hogy olyan alaposan utánanézzen a fertőzés és betegség jeleinek, mint a kormány ellenőrei.
"A kóser étrendi törvényeket, vagyis a »kashruth«-okat nem azért hozták létre, hogy a test egészségét védjék meg, hanem inkább — hogy úgy mondjuk — a lélekét”, és „ez nem azt jelenti, hogy az a hús, ami kóser vizsgálaton megy át szükségszerűen jobb, mint a nem kóser hús”." - olvastam ebben a témában.
Bizonyos húsok a vágás módjától függetlenül kósernak számítanak, például azok a halak, amelyek fajukból eredően kóserok (pikkelyeik és úszóik is vannak). Az állatokat (hasadt körmű ÉS kérődző állatok kizárólag!) teljesen ki kell véreztetni, és nem lehet jelen semmiféle elváltozás a belső szerveken (a sakter az a mészáros, aki ismeri a vágás törvényeit, és megvizsgálja a szerveket is, amúgy bármelyik zsidó vághat, ha ezeket ismeri). A marhának az első része kóser általában, mert van valami ideg benne, aminek a szakszerű eltávolítása nagyon bonyolult, és a hátsó fele emiatt nem kóser.
Nagyon fontos még, hogy bármilyen húsról legyen is szó, a tejtermékektől minden pillanatban el kell különíteni: nem lehet egy térben tárolni sem (ezért tartanak fönn két hűtőt). A húsos fogás után is várnak kb két órát, mielőtt tejeset ehetnének (hogy a gyomorban se keveredjenek).
Amúgy mindenkinél máshol vannak a határok, hogy mit tekint kósernak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!