Jehova Tanúi kóser vagy "halal" hentesboltokba szoktak inkább járni?
Nagyipari vágásnál is kivéreztetik az állatot, meg házi vágáskor is, csak nem mondanak mellé imákat. Minimális vér persze marad a kapillárisokban, de azt sem a zsidó, sem a muszlim hentes sem tudja onnan kiimádkozni.
Amúgy meg teljesen indoktalan leszűkíteni a kérdést a JT-re. A jeruzsálemi apostoli zsinat Kr. u. 50-ben minden kereszténynek megtiltotta a vér fogyasztását, le is van írva a Bibliában (Apcsel 15,26). Ezt a parancsot azóta sem vonta vissza senki.
Az persze más kérdés, hogy ki mennyire tartja be, vagy van valami ügyes kifogása arra, ha véreshurkát eszik.
De tényleg van benne vér. Múltkor láttam ahogy fő nálunk a húsleves. Mondom megkérdezem bármilyen nagy baromság, hogy lett a levesbe pirospaprika rakva?
Mert az egyik szárnyból csurgott a habos vér.
Majd elhánytam magam és azóta nem eszem még a levét sem, ha lehet.
Lucifer állítását meg tudom erősíteni. Egy kedves rokonnál, a rántott csirkecombnál sikerült ilyenbe beleszaladni. Mivel kicsit "angolosra" sikerült sajnos. A nem egészen átsült húsnál volt egy kicsi vér.
Azért tudtommal egy sima hentes nem fog annyira körültekintő lenni hogy ne legyen egy nagyon kicsi vér. Elvégre nem érdekli a vérkérdés. Nyilván egészségügyi szempontból megtörténik a kivéreztetés. És nyilván nem lehet abszolút vérmentesé tenni. De azért egy kóser vagy halal hentes jobb választás lenne ha ragaszkodunk a vér tilalmához nem? Vagy otthon nagyon jól odafigyelni a húsra. Bár akár lehet ezt tilalmat tekinteni rugalmasan is, nem arról van szó.
Egyébként akár ki lehet terjeszteni a kereszténység egészére a kérdésem. Bár tudtommal csak egy-két irányzat lehet max ahol igen lényeges. Például Jehova Tanúi.
Szia
"De azért egy kóser vagy halal hentes jobb választás lenne ha ragaszkodunk a vér tilalmához nem?" - nem:-)
Mert sem Noé napjaiban kapott utasításkor, sem a mózesi törvényben nem voltak az általad említett lehetőségek, de ettől még fogyaszthatták az emberek a kivéreztetett húst. Az isteni törvény nem változott azóta. A keresztényeknek is csak annyi, hogy tartózködjanak a vértől. Ez a "tartózkodás" magábam foglal minden "utat", amivel az emberbe juthat a vér. Ennyi. Nem kell Istentől okosabbnak lennünk :-)
"sem Noé napjaiban kapott utasításkor, sem a mózesi törvényben nem voltak az általad említett" ( vér tilalma )
De a húst lelkével, a vérrel ne egyétek. ( 1Móz 9:4 ) - Ezt tehát Nóénak.
A vérevés tilalma annyira fontos és szigorú, hogy az Örökkévaló, áldott Õ "csak" az alábbi helyeken, az alábbiakat mondatta Mózessel:
Örök törvény ez nemzedékeiteken át, minden lakhelyeteken; semmiféle zsírt és semmiféle vért ne egyetek. ( Lev 3,17 )
Semmi vért ne egyetek a ti lakhelyeiteken, sem madárét, sem baromét. Az a személy, aki vért eszik, irtassék ki népe közül. ( Lev 7,26-27 )
És akárki Izráel házából és a jövevények közül, aki közöttük tartózkodik, aki eszik bármiféle vért, arcomat majdan az ellen a személy ellen fordítom, aki eszi a vért és kiirtom őt népe közül. Mert a testnek lelke a vérben van és én elrendeltem nektek az oltáron, hogy engesztelést szerezzen lelketek számára, mert a vér az, ami a lélekben engesztelést szerez. Azért mondom Izráel fiainak: Senki közületek ne egyék vért; a jövevény sem, aki közöttetek tartózkodik, ne egyék vért. És akárki Izráel fiai közül és a jövevények közül, aki közöttük tartózkodik, aki vadászva elejt vadat vagy madarat, melyet enni szabad, bocsássa ki vérét és födje be porral. Mert ami a testnek lelkét illeti, a vér benne egy a lelkével és mondtam Izráel fiainak: semmiféle húsnak vérét ne egyétek; mert a testnek a lelke a vér, bárki eszi, irtassék ki. ( Lev 17,10-14 )
Ne egyetek semmit vérével ... ( Lev 19,26 )
Csak a vért ne egyétek, öntsd azt a földre, mint a vizet. ( Deut 12,16 )
De óvakodjál: ne edd a vért, mert a vér a lélek, és ne edd a lelket a hússal. ( Deut 12,23 )
És készítsd el égőáldozataidat, a húst és a vért az Örökkévaló, a te Istenednek oltárán; és égőáldozataidnak vére öntessék az Örökkévaló, a te Istenednek oltárára, és a húst edd meg. ( Deut 12,27 )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!