Szeretnék megkeresztelkedni, de megtagadta a pap a keresztséget, mert a szüleimnek nem volt templomi esküvője, mit lehet tenni?
Honnan szedték ezt a szabályt?
Az Apostoloknál és Jánosnál nem lehet ilyet olvasni.
12-es, azért ezek nem ugyanazok a kategóriák. Ha valaki nem volt elsőáldozó, akkor jogilag nem lehet keresztszülő. Sőt, ha valaki nem él keresztényhez méltó életet, akkor nem lehet keresztszülő.
Ha a gyerek keresztény nevelése látszólag sincs biztosítva a szülők részéről, mert csak úgy beestek a templomba és soha semmit nem tettek a közösbe, de szolgáltatást várnak, akkor a gyereket nem kötelező megkeresztelni (hacsak nincs életveszélyben).
A fenti kérdésnél a szülők házassága nem lehet akadály felnőttkeresztségnél. Viszont katekumenátusra kell járni, anélkül senkit nem keresztelnek meg, ez kb. fél - 1 év.
# 10-esnek az általános papság elve alapján van igaza, elméletileg. A gyakorlatban az ilyen keresztséget egyik történelmi egyház sem ismeri majd el. Átlag hívő csak végveszélyben keresztelhet meg, olyan helyzetben, amiben pap nem juthat el objektív okokból hozzád, például - Isten ments! - baleset ér, és mielőtt meghalsz, meg akarsz keresztelkedni, ilyen esetben bármely hívő egyháztag megkeresztelhet és akár gyóntathat, áldoztathat, vagy protestánsoknál részesíthet az Úrvacsorában.
De amúgy ehhez pap kell. És ha egy pap megtagadott tőled ilyet, jelntsd a felettesének és menj más paphoz!
A válasz az, amit többen is leírtak: olyat kell keresni, aki elvégzi.
OFF: ha Jézus látná, ami az elmúlt időben történt a kereszténység nevében, instant harakirit követne el...
Keress másik papot. Ha nem találsz, keress másik egyházat. Én is katolikus voltam, de túl személytelennek találtam.
Én az adventistákhoz járok. Nem keresztelkedtem be,nem erőltetik, nem kérdezgetik, én sem akarom még. Csak eljárok hozzájuk több, mint egy éve. Itt nem variálnak azzal, hogy mi volt a szüleiddel. Önmagad keresztény élete és igyekezete számít csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!