Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok a Deizmusról?

Mit gondoltok a Deizmusról?

Figyelt kérdés

Én 6 éve Deista vagyok és boldogan élek.

link: [link]

2010. júl. 28. 11:52
 1/8 anonim ***** válasza:
Én meg mióta egyáltalán foglalkoztat az ilyen téma, ateista vagyok, és én is boldogan élek. Vlahol makacsul ragaszkodom hozzá, hogy ne legyek alárendelve egy "megszemélyesített" teremtő erőnek. Ha már teremtett, akkor minden lehetősége megvan pusztítani is, attól függetlenül, hogy eddig nem avatkozott bele. Semmi bizonyosságod nem lehet, hogy soha nem is fog.
2010. júl. 28. 11:58
 2/8 A kérdező kommentje:

A deizmus hasonló csak itt elismerjük,hogy van Isten (vagy nevezzük aminek akarjuk). A lényeg,hogy ha van is Teremtő erő az csak a teremtésben vett részt és nem pedig olyan mint a Biblikus Isten.

Ezt egy példával tudnám leírni:

A teremtő erő az én szememben olyan mint egy szobrász, aki egyszer megalkotta a műalkotását az utólag nem alakít raja. Magyaránt Isten vagy bármi is, egyszer teremtett és azóta ebbe az egész létezésbe nem szól bele.

Nem tagadok betegesen ahogy a vallásos és hívő emberek hiszik....én elismerem,hogy van valami....de nem az amikben a Föld lakosságának 85-90%-a hisz.

2010. júl. 28. 12:13
 3/8 anonim ***** válasza:
25%
Na épp ezaz. Nekem mindenféle ilyen elismerés túl nagy kiszolgáltatottságot szülne. Maga a tudatt, hogy valami ekkora dolgot tudott alkotni még akkor is bizonytalanságérzetet szülne bennem, ha úgy gondolom, hogy nem avatkozik be a teremtés után.
2010. júl. 28. 12:17
 4/8 A kérdező kommentje:

Filmes példa: Csillagkapu

Istenként tisztelték a jövevényeket utána meg szenvedtek az uralmuk alatt.

Szóval az igazságot nem mondhatom meg, de tegyük fel,hogy a keresztények rosszul hiszik az amit hisznek és Isten egy vérszomjas valami. Lehet,hogy azért van ennyi elhalálozás és kín a Földön, a túlvilágon meg nincs Menny és Pokol hanem csak egy feneketlen gyomor ami lelkeket emészt. (rossz példa)

2010. júl. 28. 12:21
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem a deizmus és az ateizmus között nincsen nagy különbség. A Biblia szerint az "ördögök is hisznek..."

Annak őszintén örülök, hogy boldogan élsz. Talán ez a legfontosabb, hiszen az élet értelmetlen boldogság nélkül. Mindenki másban találja meg a boldogságot, az ateisták is megtalálhatják a világi örömökben. Ezek azonban mint tudjuk múlandók! A kereszténység átfogó világképet ad, és abban különbözik minden más vallástól, hogy a Biblia Istene "kinyilatkoztatja kezdettől fogva a véget, és előre azokat is amik még meg sem történtek."

Pascal gondolataiból idézek:

"Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük. Mert ezt akárki mondhatja, akárki kijelentheti, hogy ő próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem

mondhatja el magáról."

Üdv. Péter

2010. júl. 28. 14:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Ugyanaz, mint az ateizmus, csak számukra Isten transzcendens.
2010. júl. 28. 17:03
 7/8 anonim ***** válasza:
2010. júl. 28. 23:20
 8/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Megtaláltam az idézetet amire utaltam:

"A deizmus majdnem oly távol van a keresztény vallástól, mint az ateizmus, amelyik tökéletes ellentéte... A keresztények Istene... nem egyszerűen a geometriai igazságok és az elemek rendjének a megalkotója... Nem, Ábrahám, Izsák, Jákob, a keresztények Istene a szeretet és a vigasztalás Istene, aki betölti övéinek lelkét és szívét..." (Blaise Pascal)

Üdv. Péter

2010. aug. 1. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!