Jahve és Yahuah az isten megnevezése?
Isten neve szent!->Mt 6:9;Neh 9:5;Mal 2:1-10;Ján 12:28-30!
Jehova (Jahve) odafigyel azokra, akik „gondolnak az ő nevére” (Malakiás 3:16). Ha a Fiú neve fontos mennyivel inkább az ő Atyja neve! Lásd: Filippi 2:10,11;1Korintusz 15:27,28! De vajon engedné Jehova (Jahve), hogy eltöröljék a nevét, mely rá emlékeztet? Nem, soha! Jóllehet a pontos kiejtését már nem lehet meghatározni, de a név fennmaradt. Lásd: Jeremiás 23 rész;1Sámuel 8:7! Lásd még: 5Mózes12:3,4–>lényege az igének, hogy nem szabadott kiirtani az egyedüli igaz Isten nevét csak a hamis istenek nevét lehetet sőt ki sem szabadott ejteni a nevüket a hamis isteneknek -> 2Mózes 23:13! Egyedüli igaz [valóságos] Isten (János 17:3) nem hamis tehát van neve és 2Móz 20:7 “Ne ejtsd ki ...a te Istened nevét hiába, mert nem hagyja büntetlenül ...azt, aki kiejti az ő nevét hiába.”
Pld:Nem tudjuk, mi volt az eredeti neve annak az angyalnak, aki Sátánná vált.
A „Sátán” és az „Ördög” szavak jelentése: ’ellenálló’ és ’rágalmazó’. —>Jób 1,2 rész Jelenések 12 rész stb.
JHVH (Jahve)-nem Sátán neve.
Ahogy némelyek a János 8:44 tévesen az Örökkévalóval vagyis Jahvével keveri össze. Lásd:14:35 percnél figyeld meg a tévedést amikor összekeveri Jahvét az Ördöggel!
Nem hiába ki lehet mondani Isten szent nevét, de ahogy a fenti videóban is történt na az valóban hiába mondta ki! Nem csak az Ószövetségben van benne Isten szent neve de az Újszövetségben is. Bizonyítékok arra, hogy Isten nevének ott a helye az Újszövetségben vagyis a keresztény görög iratokban!
Lásd a linket 2018 októberi videót !
2Kor 11:3”De félek, hogy amint a kígyó ravaszul tévútra vezette Évát, úgy a ti gondolkodásotok is megromolhat, és már nem lesztek olyan őszinték és tiszták, mint ahogy az Krisztushoz illik.”
Nincs bizonyíték arra, hogy az őskígyó az Ördög kimondta volna Isten szent nevét Jel 12:9.
Sok Biblia fordító a kígyónak vagyis a kisértőnek (Mát 4:3;1Tessz 3:5) engedve nem használja Isten szent nevét ( Mát 6:9;Ján 12:28,29) inkább helyettesítik az ÚR vagy az Örökkévaló cimel ami Bibliában nem is név. Mikor ily módon eltörlik Isten szent nevét vétkeznek az igaz Isten törvénye vagy parancsa ellen ami az 5Móz 12:3-5-ig van írva. János 10:35 “Isten maga nevezte isteneknek azokat az embereket, akikhez szólt! Márpedig az Írás érvényes és igaz! Senki sem változtathat rajta.”
( Egyszerű Biblia fordítás )
Miért fontos a Mózesi törvényben meghúzódó alapelvek a keresztényeknek is?
2Kor 2:11”Azért fontos így tenni, hogy túl ne járjon az eszünkön Sátán, hiszen tudjuk, mi mindenben mesterkedik.”—>(Ef 6:11-13)! Ha megértjük a törvény célját könyebb lesz meg szentelnünk egyedüli igaz Isten szent nevét Ján 17:3;Máté 6:9.
Ne feledjük a Mózesi Törvényben érvényesek az alapelvek pld: Jézus hegyi beszéde szép példa arra, hogy a törvény mögött meghúzódó alapelvek a legfontosabbak. Máté 23:23-“ami súlyosabb (fontosabb) a törvényben, mégpedig az igazságosságot, az irgalmasságot és a hűséget.” Máté 7:12 “Ezért mindazt, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is tegyétek meg velük, mert ez a lényege a Törvénynek és a Prófétáknak.
Senki sem szeretné, hogy a nevét eltöröljék vagy bemocskolják mennyivel inkább Isten!
Róma 13:10 “A szeretet nem tesz rosszat a másik emberrel. Aki tehát szeret másokat, valóban megtartja a törvényt.”A törvényt az Isten és emberek iránti szeretetet erősíti.
Ha szeressük az Istent akkor szeressük azt is ami Istenné vagyis a szent nevét (Mt 6:9).
A Mózesi Törvény védi Isten szent nevét. Miért?
Róma 2:24 “Mert „Isten nevét miattatok káromolják a nemzetek között”, mint ahogy meg van írva.”
János 7:15”A zsidók elcsodálkoztak, és ezt mondták: „Hogyhogy ez az ember ismeri az Írásokat, mikor nem is tanult az iskolákban?” 16 Jézus erre így válaszolt nekik: „Amit tanítok, az nem tőlem van, hanem attól, aki küldött engem. 17 Ha valaki cselekedni szeretné az Isten akaratát, tudni fogja, hogy a tanítás Istentől van-e, vagy a saját gondolataimat mondom. Aki a saját gondolatait mondja, az a saját dicsőségét keresi. Aki azonban annak a dicsőségét keresi, aki küldte őt, az igaz, és nincs benne igazságtalanság. 19 Nem Mózes adta nektek a törvényt? Mégsem engedelmeskedik a törvénynek egyikőtök sem.”
1Tim 1:8”Tudjuk pedig, hogy a törvény jó, feltéve, hogy helyesen alkalmazza az ember, 9 és felismeri, hogy törvényt nem az igazságos emberek miatt alkotnak, hanem azok miatt, akik törvénytelenek és lázadók, istentelenek és bűnösök, hűtlenek és szentségtelenek, akik megölik az apjukat, anyjukat vagy másokat, 10 szexuális erkölcstelenségben élnek, homoszexuális férfiak, emberrablók, hazugok, akik hamisan esküsznek, vagy bármi olyat tesznek, ami ellentétben áll az egészséges tanítással.”
Máté 5:17”Ne gondoljátok, hogy megsemmisíteni jöttem a Törvényt vagy a Prófétákat. Nem megsemmisíteni jöttem, hanem beteljesíteni. 18 Higgyétek el nekem, hogy előbb múlna el az ég és a föld, mint hogy ne teljesedjen a törvény legkisebb betűje vagy egyetlen írásjele. 19 Aki tehát megszegi a benne lévő legkisebb parancsolatok egyikét is, és arra tanít másokat, hogy ők is tegyenek így, azt nem fogják méltónak tartani az egek királyságára. Aki viszont megtartja és tanítja ezeket a parancsolatokat, azt méltónak tartják majd az egek királyságára. 20 Mert mondom nektek, hogy ha nem vagytok igazságosabbak az írástudóknál és a farizeusoknál, akkor semmiképpen nem mentek be az egek királyságába.”
Vajon Istenek az Örökkévaló a neve?
3Móz 22:2.... “Ne gyalázzák meg szent nevemet, mert én vagyok az Örökkévaló!”
3Móz 22:32”Ne hozzatok gyalázatot nevemre, hanem szenteljétek meg nevemet Izráel népe között! Én vagyok az Örökkévaló, aki megszentellek titeket.”
Ézsaiás 42:8 “Én vagyok az Örökkévaló,ez a nevem!
Dicsőségemet másnak nem adom,dicséretem a bálványoknak át nem engedem!”
2Mózes 20:7 “Ne élj vissza Istened, az Örökkévaló nevével, mert nem hagyja büntetés nélkül azt, aki az ő nevével visszaél!”
3Móz 24:15-16”Izráel népének pedig ezt mondd: Aki Istenét átkozza, azt Isten meg fogja büntetni ezért. De aki az Örökkévaló nevét hangosan kimondja, amikor átkozódik, azt feltétlenül ki kell végeznetek. Izráel közössége kövezze halálra, akár közületek való, akár közöttetek lakó jövevény az illető.”
(Egyszerű Biblia fordításból)
2Mózes 15:3”Vitéz harcos az Örökkévaló, JAHVE a neve!”
(Egyszerű Biblia fordítás)
Régiesen magyarul Jehovának fordították pld Károli fordítás.
5Móz 28:10 “Megérti a föld minden népe, hogy az Örökkévaló nevét viseled ☞ (az… viseled Vagyis: „az Örökkévalóhoz tartozol, mint saját tulajdona, választott népe.”): ezért félnek és tisztelnek téged [1Mó 35:5,9-15]. 11 Az Örökkévaló áldása miatt
bővölködsz majd minden jóban...”
(Egyszerű Biblia fordítás )
Zsolt 84:11”Mert nap és pajzs Jehova Isten;kegyet gyakorol, és dicsőséget ad ő. Jehova (Jahve) semmi jót sem tart vissza azoktól,akik feddhetetlenül járnak. 12 Ó, seregek Jehovája! Boldog az az ember, aki bízik benned.”
Zsolt 34:10”Még a fiatal, erős oroszlánok is éheznek,de akik Jehovát (Jahve) keresik, azok semmi jót sem nélkülöznek.”
Ézsaiás 12: 2 “Nézzétek, Isten a szabadítóm! Benne bízom, és nem félek! Az Örökkévalót,
csak az Örökkévalót dicsérem!
Róla énekelek, mert ő maga lett a szabadítóm!” ☞ (Az Örökkévalót… szabadítóm Szó szerint: „Jah Jahve az én erőm és dicsőítő énekem! Ő lett szabadításom, üdvösségem!” Hasonlít Mózes diadalénekére. Lásd 2Móz 15:2.)
3 Akkor ujjongó örömmel fogtok vizet meríteni a szabadítás forrásából! 4 Akkor így énekeltek: „Dicsérjétek az Örökkévalót! Magasztaljátok nevét! Hirdessétek a nemzetek között hatalmas tetteit! Hirdessétek, hogy neve mindenek fölött való!
5 Énekeljetek az Örökkévalónak!
Róla énekeljetek, mert dicsőséges dolgokat vitt véghez,
tudja meg az egész világ!”
( Egyszerű Biblia Fordítás )
Ézsaiás 26:4 “Bízzatok hát benne örökké, mert Jah Jahve a Kősziklánk örökké!”
(Egyszerű f.)
Hóseás 12:5 “Bizony, JAHVE a Seregek Ura és Istene!
JAHVE az ő neve.”
(Egyszerű Biblia Fordítás )
Ézs 26:4 “Bízzatok az Úrban örökké, mert az Úrban, Jehovában, örök kőszálunk van.”
(Károli Biblia)
János 8:54 Jézus így válaszolt (a Zsidóknak): „Ha én dicsőítem magamat, a dicsőségem semmi. Az Atyám az, aki dicsőít engem, ő, akiről azt mondjátok, hogy a ti Istenetek. 55 Ti mégsem ismeritek őt, én viszont ismerem. Ha pedig azt mondanám, hogy nem ismerem, olyan lennék, mint ti: hazug. De ismerem őt, és megfogadom a szavait.”
Jézus elismerte, hogy a Zsidók Istene az Ő Atyja. Jézus neve héber neve( Jehosua Jahve).
Mert Jézus nem a saját nevében jött Istent képviselte de mivel Isten nem halhat meg a Fia helyettesítette úgymond.Lásd:Ján 17:3,4!
János 5:41”Nem akarom, hogy emberek dicsőítsenek, 42 de azt jól tudom, hogy ti nem szeretitek Istent. 43 Én az Atyám nevében jöttem, de ti nem hittetek bennem. Ha valaki más a saját nevében jönne, abban hinnétek. 44 Hogyan is hihetnétek, amikor egymást dicsőítitek, de az egyedüli Isten tetszését nem keresitek?”
János evangélium 17:11...”Szent Atyám, vigyázz rájuk a te nevedért, melyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint ahogy mi is egyek vagyunk. 12 Amikor velük voltam, vigyáztam rájuk a nevedért, melyet nekem adtál. ...”
Ján 17:11 “Én már nem vagyok e világban, de ők a világban vannak. Én hozzád megyek. Szent Atyám tartsd meg őket nevedben, amelyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi. 12 Amíg velük voltam, én tartottam meg őket nevedben, amelyet nekem adtál. Megőriztem őket; senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az Írás.”
(Békés Dalos fordítás )
Zsolt 106:8 “Ám ő megmentette őket nevéért, hogy megismertesse hatalmát.”
2Mózes 9:16”De azért tartottalak életben, hogy megmutassam neked a hatalmamat, és hogy hirdessék a nevemet az egész földön.”
Róma 9:17 Az írás ugyanis ezt mondja a fáraónak: „De azért hagytalak életben, hogy megmutassam rajtad a hatalmamat, és hogy hirdessék a nevemet az egész földön.”
Zsoltárok 143:11”Ó, Jehova, őrizd meg életemet a nevedért! Szabadíts ki a nyomorúságból, mivel igazságos vagy!”
Ezékiel 20:14”Ám cselekedtem a nevemért, nehogy megszentségtelenítsék azt a nemzetek előtt, amelyeknek a szeme láttára kivezettem őket.”
Hóseás 12:5”Ő Jehova, a seregek Istene; Jehova az ő neve, amelyről emlékeznek rá.”
Zsoltárok 135:13”Ó, Jehova, neved mindörökre fennmarad! Ó, Jehova, hírneved nemzedékről nemzedékre fennmarad!”
ApCsel 3:13 “Ábrahám, Izsák és Jákob Istene, ősapáink Istene megdicsőítette szolgáját, Jézust, ....“
Ábrahám, Izsák és Jákob Istenének a szolgája Jézus!
Vajon sok neve van Istennek?
Nem. Miért? Lásd a linket!
2Mózes 3: 15 “Ezután Isten így folytatta: „Ezt mondd nekik: »JAHVE ☞( JAHVE Az Ószövetségben Isten leggyakrabban előforduló neve. Általában „Örökkévaló”-nak, fordítottuk, csak néhol hagytuk meg a JAHVE nevet. A héberben csak négy betűből áll: JHVH — amelynek eredeti kiejtése nem határozható meg pontosan. Lásd a Szójegyzékben. ) küldött engem hozzátok. Ő a mi őseink Istene: Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákób Istene.«
Mert ez az én nevem örökre, így fognak ismerni és emlegetni engem az emberek nemzedékről nemzedékre.”
-“Mert ez az én nevem örökre, így fognak ismerni és emlegetni engem az emberek nemzedékről nemzedékre.”
Isten örökre leszögezte mi a neve nekünk ezt tiszteletben kell tartani és el kell fogadni nem kell a nevét semmivé tenni azáltal, hogy helyettesítik olyan szóval ami igazából nem Isten szent neve! Egyszerű Biblia fordítás is elismeri, hogy Jahve (régiesen magyarul Jehova) szent nevet lecserélték az Örökkévaló szóval amire névként is utalnak.
Megsértve bizonyos igei (biblikus) figyelmeztetéseket! Lásd:5Móz 12:3,4,5;Jakab 4:4 “Házasságtörők, nem tudjátok, hogy a világgal való barátság ellenségeskedés Istennel? (Lásd:miért=Ef 4:18)Aki tehát a világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé teszi magát.”
Zsolt 74:18”Ó, (Jahve) Jehova, ne feledkezz meg az ellenség gyalázkodásairól, és arról, hogy az ostoba nép megveti a te nevedet.”
Zsolt 74:18 “Emlékezzél-meg erröl, hogy az ellenség szidalmazta az URat, és a bolond nép boszszontotta a’te nevedet.”
( Arany fordítás )
Jeremiás 23:27”Azt gondolják, hogy ezekkel a hazug álmokkal, amelyeket egymásnak mesélnek, elfelejtetik népemmel az én nevemet?...”
(Egyszerű Biblia fordítás )
Kérdés az hogy Isten helyesli-e ha a nevét eltörlik vagy elfelejtettetetik népével? ~>(5Móz 12:3-5.) Nem de ha nem szeretjük és nem engedelmeskedünk Istennek ahogy Sátán az Ördög esetében is történt akkor nem szenteljük meg a szent nevét Jelenések 12:9. És ahogy a 2Tim 2:19-ben idézte a Mózes Törvényéből amit Isten adott vagyis Pál apostol említi, hogy akik hátat nem fordítanak minden igazságtalanságnak és nem bíznak (Jahve) Jehova nevében azok nem tartoznak az egyedüli igaz Istenhez vagyis Jehovához (4Móz 16:5;Ézs 26:13;Ján 4:23,24;17:3).
De ha hűtlenek és makacsok vagyunk és elhagyjuk Isten szent nevének a kiejtését vagy használatát egy Zsidó hagyomány véget ekkor már Isten sem engedi, hogy használjuk a nevét ha meg nem térünk ~>Jakab 4:6. Ez még nyilvánvalóbb egy történetből ami Jeremiás próféta idejében a hitehagyott Zsidókkal történt akik Egyiptomba kerestek menedéket az Isten parancsát semmibe véve. De Ézsaiás idejében is voltak ilyen makacsok! Lásd: Ézsaiás 30:1 „Jaj a makacs fiaknak – ez (Jahve) Jehova kijelentése –, akik olyan terveket visznek véghez, amelyek nem tőlem vannak, akik szövetségeket kötnek, de akaratom [Szó szerint: „szellemem”.] ellenére, csak hogy bűnt bűnre halmozzanak.”
Ézs 30:1 “Oh a pártütő fiak, úgymond (ezt mondja) az Örökkévaló, hogy tanácsot tartanak, de nem tőlem valót, és szövetséget szőnek, de szellemem nélkül, azért hogy tetőzzék a vétket vétekkel;”
( IMIT fordítás )
Ézs 30:1 “Jaj a lázongó fiaknak - ezt mondja az Úr. - Olyan terveket szőnek, amelyek nem tőlem valók, és olyan szövetséget kötnek, amelyet nem én sugalltam. Így aztán bűnt bűnre halmoznak.”
(Katolikus fordítás )
Ézs 30:1 “»Jaj a lázongó fiaknak – mondja az Úr –, akik tervet szőnek, mely nem tőlem való, és szövetséget kötnek, mely nem az én akaratom,hogy bűnt bűnre halmozzanak! 2 Útra kelnek, hogy lemenjenek Egyiptomba, de az én számat nem kérdezik meg, hanem menedéket keresnek a fáraónál, és oltalmat Egyiptom árnyékában. 3 A fáraó menedéke azonban szégyen lesz számotokra, és gyalázat az oltalom Egyiptom árnyékában.”
(Káldi fordítás )
Ézs 30:1”Jaj a pártütő fiaknak — így szól az Úr — , akik tervet szőnek, de nélkülem, szerződést kötnek, de akaratom ellenére, vétket vétekre halmozva!”
(Református fordítás )
Tehát Isten akarata ellenére vagy a szent szelleme vagyis szava ellenére.—>(Lásd:1Pét 1:12)! Így vétkeznek a szent szellem ellen vagyis Isten akarata ellen ami súlyos bűn.->(1Ján 2:17;Mt 12:31,32;ApCsel 7:51;Héb 6:4-6). -> Mert odáig is elmehetnek, hogy már megbocsáthatatlan.
Ezért : Pál apostol így intette a thessalonikaiakat: „a Szellemet nehogy kioltsátok” (1Thessalonika 5:19, Vida fordítás). Igen, az isteni alapelvekkel ellentétes tettek, illetve az ilyen gondolkodásmód akadályozhatja a szent szellemet az érdekünkben végzett munkájában (Efézus 4:30).
A keresztények ma a jó hír prédikálásával vannak megbízva Mt 24:14;28:19,20. Mélységesen megbecsüljük ezt a kiváltságot. Nem csodálkozunk azon, hogy akik nem ismerik Istent, megvetéssel nézik a prédikálómunkánkat. De ha egy keresztény szándékosan elhanyagolja a szolgálatát vagy megveti a szent dolgokat, azzal kiolthatja Isten ösztönző szellemét.~>Héb 12:16!
1Kor 4:8”Így aztán, aki ezt figyelmen kívül hagyja, az nem embereket vesz semmibe, hanem Istent, akitől kapjátok a szent szellemet.”
„Isten üzenetét mondták el emberek, ahogy arra a szent szellem indította őket” (2Pét 1:21).
Jeremiás próféta által is szólt Isten és elmondta mi lesz a sorsuk a hűtleneknek.
Isten azt mondta Jeremiás által a zsidóknak akik majd vissza térnek Júdeába közülük már az Isten szent nevét a Jahve régiesen Jehova nevét nem mondják ki a hitehagyásuk véget! -> Lásd: Jeremiás 44:26”Halljátok meg mindannyian, akik Júdából Egyiptomba menekültetek, mit üzen nektek most az Örökkévaló (eredetileg JHVH,Jahve)! Nézzétek! Megesküdtem nagy nevemre — mondja az Örökkévaló (eredetileg JHVH;Jahve)—, hogy közületek, akik Júdából jöttetek Egyiptom földjére, senki sem fogja kiejteni a nevemet! Senki sem fog a nevemre esküt tenni: »Esküszöm az Élő Úrra, az Örökkévalóra (eredetileg JHVH,Jahve)!« 27 Tudjátok meg, hogy szemmel tartalak benneteket, de nem a javatokra, hanem elpusztításotokra! Gondom lesz rá, hogy mindazok, akik Júdából Egyiptomba menekültek háború, vagy éhség miatt pusztuljanak el, amíg mind elfogynak! 28 Közületek néhányan mégis megmenekülnek a fegyverek elől, és Egyiptomból hazatérnek Júdába, de csak kevesen. Bizony, meg fogjátok látni mindannyian, akik Júdából Egyiptomba menekültetek, hogy ott letelepedjetek, vajon a ti szavatok teljesedik-e be, vagy az enyém! 29 Ez lesz annak a jele — mondja az Örökkévaló (JHVH,Jahve)—, hogy bizonyosan megbüntetlek titeket ezen a földön:...”
-“Közületek néhányan mégis megmenekülnek a fegyverek elől, és Egyiptomból hazatérnek Júdába, de csak kevesen.”
Ez a kevés már sosem fogja kiejteni Isten nevét! E hűtlenek közül senki sem fogja kiejteni a Isten szent nevét! Senki közülük nem fog a Isten szent nevére esküt tenni vagy bízni benne pld: »Esküszöm az Élő Úrra, az Örökkévalóra (eredetileg JHVH,Jahve)!« Érdekes mit mondott Isten nevével kapcsolatban a hebraisztika professzora.
“D. H. Weir, a hebraisztika professzora ezért joggal állapítja meg, hogy akik szerint a Jehova (Jahve) név a 2Mózes 6:2, 3-ban tárul fel először, azok „nem tanulmányozták [ezeket a verseket] más írásszövegek fényében; különben észrevették volna, hogy a név alatt itt nem a Jehova szót alkotó két szótagot kell érteni, hanem a mögöttes gondolatot. Amikor az Ézsaiás 52:6-ban azt olvassuk, hogy »megismeri népem a nevemet«; vagy a Jeremiás 16:21-ben, hogy »megtudják, hogy az én nevem Jehova«; vagy a Zsoltárokban, a 9. zsoltárban [10, 16], hogy »akik ismerik a nevedet, bíznak benned«, rögtön láthatjuk, hogy Jehova nevének ismerete merőben mást jelent, mint ismerni a négy betűt (יהוה), amelyből áll. Arról van szó, hogy valaki tapasztalatból ismeri meg, hogy Jehova valóban az, amire a neve utal. <[Zsolt 9:10;91:14;Péld 18:10]>(Vö. még: Ézs 19:20, 21; Ez 20:5, 9; 39:6, 7; Zs 83[:18]; 89[:16]; 2Kr 6:33.)” (The Imperial Bible-Dictionary. I. köt. 856–857. o.)
Jeremiás idejében a hűtlen Zsidók közülük nem fog az Isten szent nevére esküt tenni vagy bízni benne pld: »Esküszöm az Élő Úrra, az Örökkévalóra (eredetileg JHVH,Jahve)!«
-“Közületek néhányan mégis megmenekülnek a fegyverek elől, és Egyiptomból hazatérnek Júdába, de csak kevesen.”
Idővel e hűtlenség kis kovásza megfertőzte Izraelt. Az Isten parancsolata helyére az emberi parancsolatok és hagyományok léptek Márk 7:7,8! Így a Kr.e. 3. századtól kezdve vagy még régebben kezdet hagyománnyá válni, hogy nem mondják ki hangosan Isten szent nevét vagy helyettesítik amivel megszegték Isten parancsolatát a hagyományaik véget így visszaéltek Isten szent nevével! Az írástudók és a farizeusok Mózes székébe ültek jelképesen mivel a törvény és a hagyományok kizárólagos tudósai lettek!
A Farizeusok szektája és a Szadduceusok szektája nem mondták ki Isten örök szent nevét a Jahve vagy régiesen Jehova nevét! Csak a főpap évente egyszer az engesztelés napján ami Jézus áldozatát árnyékolta elő sőt Isten Fiának a nevét sem mert tévesen azzal vádolták, hogy Istennel teszi magát egyenlővé de Jézus ahogy nekik érvelt bebizonyosodott, hogy hamis és alaptalan a vád. Lásd: Ján 10:33 > A zsidók ezt válaszolták neki: „Nem egy jótettért kövezünk meg, hanem káromlásért, azért, mert ember létedre istenné teszed magad.” < 34 >Jézus így válaszolt nekik: „Vajon nincs megírva a törvényetekben: »Én mondtam: ’Istenek vagytok.’« < 35 > Ha isteneknek nevezte azokat, akiket az Isten szava elítél – és az írást nem lehet érvényteleníteni –, (Isten szemszögéből nem de van aki még is megkísérli érvényteleníteni Lásd 2Kor 4:3,4;2Tessz 2:9;2Kor 11:14,15;Jel 12:9) < 36 > akkor nekem, akit az Atya megszentelt, és elküldött a világba, azt mondjátok, káromlást szólok, mert azt mondtam, hogy Isten Fia vagyok? < 37 > Ha nem cselekszem azt, amit az Atyám akar, ne higgyetek nekem.”
János 5:18 “Emiatt a zsidók még inkább azon voltak, hogy megöljék őt, mert nemcsak hogy megszegte a sabbatot, hanem Atyjának is nevezte Istent, egyenlővé téve magát Istennel.”(Máté 6:9;)—>Ján 20:17 Jézus ezt mondta neki: „Ne kapaszkodj tovább belém, mert még nem mentem fel az Atyához. Inkább menj el a testvéreimhez, és mondd meg nekik: »Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.«”
Ján 14:28 “Hallottátok, hogy ezt mondtam nektek: »Elmegyek, és visszajövök hozzátok.« Ha igazán szerettek engem, örültök, hogy elmegyek az Atyához, mert az Atya nagyobb nálam.”
Mivel az Atya nagyobb ezért a neve is nagyobb és fontos Isten nevét meg szentelni !->Lásd:Mt 6:9;Fi 2:11;1Kor 15:27,28!
2Mózes 20:7 “Ne élj vissza Istened, az Örökkévaló nevével, mert nem hagyja büntetés nélkül azt, aki az ő nevével visszaél!” (Egyszerű f.)
A visszaélés az mikor a Példabeszédek 28:16 szerint .”..aki nem lát tisztán, visszaél a hatalmával, aki viszont gyűlöli a tisztességtelen hasznot, meghosszabbítja az életét.”
Ha nem látnak tisztán az egyedüli igaz Isten szent nevének a kinyilatkoztatásának a céljával pld:a Biblia fordítók akkor visszaélnek Isten szent nevével és a hatalmukkal is. Ezért jó ha meg szívlelik Péter apostol figyelmeztetését! -> 2Péter 1:5”Ezért hát ti is teljes erővel törekedjetek arra, hogy a hiteteket egészítsétek ki elsőként jósággal és tisztességgel, azután a tisztességet helyes ismeretekkel és tudással, 6 továbbá mértékletességgel, állhatatossággal és türelemmel, majd istenfélő magatartással,
[(Pld:Héb (Zsidók) 5:7,8;1Péter 2:21-23;4:11,19;5:10,11;1Kor 1:29-31-> Istenfélő magatartásban Jézus a legnagyobb példaképünk igaz ő sohasem kereste a saját dicsőségét csak az égi Atyjáét-> (Mk 10:17, 18)]->1Korintusz 1:29 “Mindezt Isten azért tette, hogy előtte senki ne dicsekedhessen!
30 Isten az, aki véghezvitte, hogy ti Krisztusban vagytok. Így lett Krisztus a mi bölcsességünk, és általa fogadott el Isten bennünket. Krisztusban választott külön minket Isten a maga számára, és általa váltott meg bennünket. 31 Amint az Írás mondja: „Aki dicsekszik, csakis az Úrban (eredetileg Jahvéban vagy régiesen Jehovával ) dicsekedjék!” ☞ Idézet: Jer 9:24.”
Biztos, hogy Istennek egy neve van (Zakariás 14:9)! Szeretjük a nevét? Jó ha igen.->Ézs 56:6 “Ami pedig azokat az idegeneket illeti,
akik az Örökkévalóhoz (Jahve) csatlakoztak, hogy szolgálják őt, hogy szeressék az Örökkévaló (Jahve) nevét, hogy szolgái legyenek,...7 bizony, őket is fölviszem szent hegyemre! Megörvendeztetem őket imádságom házában,...”
Mi a neve az egyedüli igaz Istennek?
2Mózes 3: 15 “Ezután Isten így folytatta: „Ezt mondd nekik: »JAHVE ☞( JAHVE Az Ószövetségben Isten leggyakrabban előforduló neve. Általában „Örökkévaló”-nak, fordítottuk, csak néhol hagytuk meg a JAHVE nevet. A héberben csak négy betűből áll: JHVH — amelynek eredeti kiejtése nem határozható meg pontosan. Lásd a Szójegyzékben. ) küldött engem hozzátok. Ő a mi őseink Istene: Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákób Istene.«
Mert ez az én nevem örökre, így fognak ismerni és emlegetni engem az emberek nemzedékről nemzedékre.”
-“Mert ez az én nevem örökre, így fognak ismerni és emlegetni engem az emberek nemzedékről nemzedékre.”
Isten örökre leszögezte mi a neve nekünk ezt tiszteletben kell tartani és el kell fogadni nem kell a nevét semmivé tenni azáltal, hogy helyettesítik sok töprengés után olyan szóval ami nekik elfogatható és nem ütközik a saját Bibliai értelmezésükkel és hagyományúkkal vagy pld: a Zsidó hagyománnyal.
Ne, hogy jobban ragaszkodjunk a saját hagyományainkhoz mint Isten parancsához és bűnbe esünk mint pld:Ádám aki Istennek egy tiltó parancsát is megszegte (1Móz 3:11). Mi ismerjük Isten összes parancsolatát ami érinti a szent nevét (Róma 15:14)?
Ezékiel 39:25...”határozottan kiállok szent nevem mellett.”
Fordítók is határozottan kiállnak Isten szent neve mellett? Ez 39:25 ....”s féltő szeretetre gyúlok szent nevemért.”(Revideál Károli Biblia 2011)
Ez 39:25 “Ezért ezt mondja az Úr, az Isten: Most jóra fordítom Jákob sorsát, megkönyörülök Izrael egész házán, és buzgólkodom szent nevemért.”
(Katolikus fordítás )
Ne járjunk a hűtlenek útján.—>Márk 7:8” Bizony, ti Isten parancsát semmibe veszitek, de ragaszkodtok az emberi hagyományokhoz.” Ők valóban nem tartották meg Mózes Törvényét ahogy Jézus mondta (János 7:19). ->És Pál is a Róma 10:2”Mert tanúsítom, hogy buzgón szolgálják Istent, de nem pontos ismeret szerint. 3 Mivel nem tudják, mi alapján tekint Isten valakit igazságosnak, hanem a saját maguk módján akarják igazságosnak bizonyítani magukat, ezért nem akarnak Isten igazságos alapelveihez (igazságához) igazodni.”
Ne feledjük ahogyan sok Biblia fordításban elismerik úgy az “Egyszerű Biblia fordítás” is elismeri Jahve (régiesen magyarul Jehova) szent nevét lecserélték az Örökkévaló szóval amire névként is utaltak. Lásd a (2Móz 3:15)—magyarázatát!
Az I.sz. 1. században Jézus a valódi Messiás kénytelen volt meg fedni a Zsidó farizeusokat és az írástudókat, hogy hagyományaik hoz jobban ragaszkodnak mint Isten parancsolataihoz, vétkezve Isten szelleme ellen (Ézsaiás 30:1;1Ján 2:17;Máté 7:21;12:31,32) ismétlem pld: hagyományá vált, hogy hangosan nem mondják ki, még akkor sem, amikor az Írásokat fölolvassák Isten nevét. Így akarták tévesen elkerülni annak helytelen, vagy Istent sértő használatát. Ez a nézet a következő bibliai törvény félreértelmezéséből ered: „(JHVH) Jehovának, a te Istenednek a nevét méltatlan módon ajkadra ne vedd, mert (JHVH;Jahve) Jehova nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét méltatlan módon felveszi” (2Mózes 20:7).
Ezt a parancsolatot egyetlen Biblia író sem értelmezte úgy hogy nem szabad kimondani Isten szent nevét vagy leírni. De voltak akik így értelmezték, ez a farizeusi kovász amitől Jézus óvja a tanítványait. -> Mt 16:11,12.
A Misna (rabbinikus szövegek gyűjteménye, mely a Talmud alapjául szolgált) kijelenti, hogy „aki Isten nevét betűi szerint olvassa”, annak nem lesz része a jövőbeli földi Paradicsomban, melyet Isten megígért.
Honnan eredt ez a tiltás? Némelyek azt állítják, hogy a zsidók túl szentnek tartották Isten nevét ahhoz, hogy tökéletlen emberek kimondják. Holott erre nem volt írás szerinti alapjuk. Végül aztán már a név leírásától is vonakodtak. Egy forrásmű szerint a babonás félelem oka az volt hogy aggódtak amiatt, hogy a nevet tartalmazó papírt később netán kidobják a szemétre, így megszentségtelenítik az isteni nevet. 1Sám 3:19 “Felnőtt Sámuel és az Örökkévaló vele volt és nem ejtett el mind a szavaiból semmit a földre.” (IMIT fordítás )
Vagyis gondja volt Istennek, hogy amit Sámuel prófétált, az mind beteljesedjen mert tőle származott az üzenet.Lásd:Ézs 44:25,26!
Zakariás 1:6 “De vajon a szavaim és a rendelkezéseim, amelyeket szolgáimnak, a prófétáknak parancsoltam, nem érték utol apáitokat?« Ők ezért visszatértek hozzám, és ezt mondták: »A seregek Jehovája az útjaink és a tetteink szerint bánt velünk, ahogyan elhatározta.«”
Jeremiás 44:26..”üzen nektek most az Örökkévaló (eredetileg JHVH,Jahve)! Nézzétek! Megesküdtem nagy nevemre — mondja az Örökkévaló (eredetileg JHVH)—, hogy közületek, akik (hűtlenül elhagyták Isten ) Júdából jöttetek Egyiptom földjére, senki sem fogja kiejteni a nevemet! Senki sem fog a nevemre esküt tenni: »Esküszöm az Élő Úrra, az Örökkévalóra (eredetileg JHVH,Jahve)!« 27 Tudjátok meg, hogy szemmel tartalak benneteket, de nem a javatokra, ...28..”Bizony, meg fogjátok látni mindannyian, ...vajon a ti szavatok teljesedik-e be, vagy az enyém! “
Jeremiás idejében és Jézus idejében is meg napjainkban is félreértik a harmadik parancsolatot de vajon javukra válik? Nem.~> Lásd: Malakiás 2:1-10!
Az Encyclopaedia Judaica azt írja, hogy „azért kerülték a JHVH név kiejtését . . . , mert félreértették a harmadik parancsolatot”.
Nagy ára van annak ha hűtlenül elhagyjuk Isten és elfelejtjük a nevét. 1Krónikák 28:9 “Te pedig, Salamon fiam, ismerd meg apád Istenét, és szolgáld őt teljes szívvel és örömteli lélekkel, mert (JHVH;Jahve) Jehova minden szívet megvizsgál, és ismer minden gondolatot és vágyat. Ha keresed őt, engedi, hogy megtaláld, de ha elhagyod, elvet téged örökre.”
Luk 12:3”Ennélfogva amit a sötétben mondtok, a világosságban fogják hallani, és amit a saját szobátokban suttogtok, a háztetőkről hirdetik majd. 4 Mi több – mondom nektek –, barátaim: ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, és azután semmi többet nem képesek tenni. 5 Hanem rámutatok nektek, kit kell félnetek: azt féljétek, akinek, miután megölt valakit, van hatalma a gyehennába dobni. Igen – mondom nektek –, őt féljétek. 6 Vajon nem öt verebet adnak két csekély értékű pénzérméért? Isten mégsem felejt el egyet sem közülük. 7 Sőt, azt is tudja, hogy hány hajszál van a fejeteken. Ne féljetek, ti sokkal többet értek, mint a verebek!”
Ma is aktuális ez a figyelmeztetés!
Jeremiás 23:22 De ha ott álltak volna meghitt baráti ( Pél 3:32;Zsol 25:14;Jak 4:4) körömben,akkor az én szavaimat mondták volna a népemnek,és arra ösztönözték volna őket, hogy térjenek meg gonosz útjukról, és hagyjanak fel gonosztetteikkel.” 23 „Vajon csak akkor vagyok Isten, ha a közelben vagyok, de a távolban már nem vagyok Isten?” – ez Jehova (Jahve) kijelentése. 24 „Elrejtőzhet-e az ember úgy egy rejtekhelyen, hogy ne lássam őt?” – ez Jehova (Jahve) kijelentése.„Hát van-e valami az égen és a földön, ami elkerülheti a figyelmemet? – ez Jehova (Jahve) kijelentése. – 25 Hallottam a prófétákat, akik hazugságot prófétálnak a nevemben, így szólva: »Álmot láttam! Álmot láttam!« 26 Meddig lesz még a próféták szívében, hogy hazugságot prófétáljanak? Ők a saját szívükből jövő megtévesztő gondolatokat prófétálják. 27 El akarják feledtetni népemmel a nevemet az álmok által, melyeket egymásnak mesélnek, ahogy apáik is elfeledték nevemet Baál miatt. 28 Az a próféta, akinél álom van, mondja el az álmot. Akinél pedig az én beszédem van, mondja el a beszédemet az igazsághoz hűen.”„Mi köze a szalmának a gabonaszemhez?” – ez Jehova (Jahve) kijelentése. 29 „Éppígy vajon nem olyan az én szavam, mint a tűz, és mint a pöröly, amely szétzúzza a kősziklát?” – ez Jehova (Jahve) kijelentése. 30 „Ezért én a próféták ellen vagyok – ez Jehova (Jahve) kijelentése –, akik kiforgatják a szavaimat, hogy azt mondhassák, amit akarnak.” 31 „A próféták ellen vagyok – ez Jehova (Jahve) kijelentése –, akik arra használják nyelvüket, hogy ezt mondják: »Tőle jövő kijelentés!«” 32 „A próféták ellen vagyok – ez Jehova (Jahve) kijelentése –, akik hazug álmokat látnak, elbeszélik azokat, és hazugságaikkal meg dicsekvésükkel félrevezetik népemet.”„Én azonban nem küldtem őket, és parancsot sem adtam nekik, ezért egyáltalán nem is lesznek hasznára ennek a népnek” – ez Jehova (Jahve) kijelentése.
Napjainkban sincs hasznára senkinek sem akik el akarják feledtetni Isten szent nevét az álmaik által, melyeket egymásnak mesélnek!—> Malakiás 2:1-10!
Jób 1:21 .....”Áldott legyen ezután is Jehova neve!”
Jóbnak a sorsát jóra fordította. Miért?~>2Móz 3:14 Isten ezt válaszolta: „Én vagyok, aki vagyok.” ...(Kat. f.)
Zsolt 18:25 “Jósággal közeledsz a jóhoz, az igazhoz igaz vagy.”(Kat. f.);Zsolt 18:26 “Az irgalmashoz irgalmas vagy, a feddhetetlenhez feddhetetlen vagy. 27 A tisztához tiszta vagy, s a visszáshoz visszás vagy.” (Károli rev. f.)
Jób 42:7” Miután Jehova ezt mondta Jóbnak, így szólt Jehova a témáni Elifázhoz:„Fellángolt a haragom ellened és a két társad ellen, mert nem az igazat mondtátok rólam, ellentétben az én szolgámmal, Jóbbal. 8 Most tehát hét bikával meg hét kossal menjetek el a szolgámhoz, Jóbhoz, és mutassatok be égőáldozatot magatokért. Jób, az én szolgám imádkozni fog értetek. Mindenképp meghallgatom a kérését, és nem úgy bánok veletek, ahogy megérdemelnétek az ostobaságotok miatt, ti ugyanis nem az igazat mondtátok rólam, ellentétben az én szolgámmal, Jóbbal.” 9 El is ment a témáni Elifáz, a suahita Bildád és a naámai Cófár, és azt tették, amit Jehova mondott nekik. Jehova pedig meghallgatta Jób imáját. 10 Miután Jób imádkozott a társaiért, Jehova megszüntette Jób nyomorúságát, és újra gazdaggá tette. Jehova kétszer annyit adott Jóbnak, mint amije azelőtt volt. 11 Meglátogatta minden testvére és korábbi barátja, és együtt ettek vele a házában. Kifejezték együttérzésüket, és vigasztalták a csapások miatt, amelyek Jehova engedélyével érték. Mindegyikük adott neki egy ezüstpénzt és egy aranykarikát. 12 Jehova tehát jobban megáldotta Jób életének a végét, mint a kezdetét, úgyhogy 14 000 juha, 6000 tevéje, 1000 pár marhája és 1000 szamárkancája lett. 13 Született neki még hét fia és három lánya is. 14 Az első lányának a Jemima, a másodiknak a Kecia, a harmadiknak pedig a Kéren-Happuk nevet adta. 15 Az egész országban sem lehetett olyan szép nőket találni, mint amilyenek Jób lányai voltak. Az apjuk nekik is adott örökséget a fiútestvéreikkel együtt. 16 Jób ezután még 140 évet élt, és látta a fiait és az unokáit, négy nemzedéket. 17 Végül Jób egy hosszú és megelégedést nyújtó élet után meghalt.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!