Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jahve és Yahuah az isten...

Jahve és Yahuah az isten megnevezése?

Figyelt kérdés
2020. ápr. 22. 20:41
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:

Jahve az Ószövetségben, azaz a zsidó vallásban Isten egyik neve. Mivel a zsidók ezt az isteni nevet annyira tisztelik, hogy nem szabad kimondaniuk sem, igy csak az irott formája JHVH adott a zsidó vallásban. A keresztények, akik kimondják, többnyire Jahveként ejtik, de Jehova Tanúi például Jehovának, ami más felekezetek szerint egyértelműűen félre forditás.

Az Ószövetség során egyébként nem csak ez az egy istennév léltezett, szólitották ugyanazt az egy Istent élnek és Elohimnek is különböző korokban, és ennek nyomai az Ószövetségi szentirásban is fellelhetők.

Yahuah névről én még életemben nem hallottam, és biztosra veszem, hogy köze nincs a monoteista kultúrkörhöz,egyrészt, mert sosem hallottam még, pedig érdekel a téma, másrészt már csak az irásmódja miatt sem. (Y) ha tippelnék, ez valami pogány, északi istennév lesz inkább,talán viking vagy kelta eredetű.

2020. ápr. 22. 21:02
 2/24 anonim ***** válasza:
45%

"Jahve Isten egyik neve. "

Jahve, nem az egyik, hanem az egyetlen tulajon neve Istennek.

2020. ápr. 22. 21:16
 3/24 anonim ***** válasza:
#2 Él, Elohim ugyanigy Isten megnevezésére szolgáltak, csak korábbi korokban.
2020. ápr. 22. 21:22
 4/24 anonim ***** válasza:
78%

Nem azt mondtam, hogy nem mondtk, hogy Elohim, vagy ÉL.

Hanem azt, hogy Istennek egy tulajdon neve van.

A Többi titulus, vagy is a rangja, cime.

2020. ápr. 22. 21:42
 5/24 anonim ***** válasza:
83%
Isten tulajdonneve YHWH, mivel a héber nyelvben nincsenek magánhangzók. Úgy olvassuk, hogy Yahwa, ebből jön a Yahuah és a Yahwe kiejtések.
2020. ápr. 22. 22:30
 6/24 anonim ***** válasza:
0%

Igen, ez Isten neve, de ne feledjük, paradox dolog ezt a nevének hívni, mivel azt jelenti, hogy Vagyok Aki Vagyok. Vagyis ebben az is benne van, hogy "ne akarj megnevezni".

Dolgok megnevezése egyben az emberi intellektusnak való alárendelődését is jelenti. Isten neve azért tabu, mert Isten értelmileg nem átfogható. Ha Istent névvel ellátod, akkor szükségszerűen megcsonkítod, behatárolod. Ezért igyekeztek mindig körülírni Elohim vagy Adonáj szavakkal. Ha Isten nevét hiába veszed, azzal degradálod.

2020. ápr. 23. 23:01
 7/24 Molnár Sándorné ***** válasza:

Szervusz!

Egy kis történelmi áttekintés: az ókori Héber nyelvben valóban nem használtak irás közben magánhangzókat. Azokat beszéd közben helyezték el a mássalhangzók közé. Ezért is nincs teljesen pontos adat, hogyan ejtették ki Isten nevét. A legvalószinübb, a Jahve, kifejezés. De minden ország a maga nyelve szerint ejti ki. Igy nálunk pl. Jehova, máshol Jah, Jahve...stb. De mindegyik egy névre utal. Mint ahogyan most is egy-egy nevet más országban másképp ejtenek ki, de ugyan azt a nevet jelöli. Pl.: Alexander /Sándor/, István /Steve/, János /John/.

Az ókorban a zsidóknál a tekercsmásolók /Soferimeknek/ szigoru előirás volt Isten nevének a leirására. Mielőtt leirták volna a nevet, rituálisan meg kellett fürdeniük, tiszta ruhát felvenni, és csak igy irhatták le Isten személyes nevét. Mivel ez igencsak fárasztó volt, /mivel a tekercsekben több mint 7000-szer fordult elő Isten neve/, egy idő után behelyettesitették az Adonáj /Ur/, vagy Elohim /Isten/ szavakkal. Ugy mint most is a Bibliákban legtöbbször az Isten, vagy az Ur szavakat használják. Ezen kivül még babonásan is féltek kiejteni Isten nevét.

Valóban egy esetben kijelentette Isten: 'Vagyok aki vagyok'... De a személyes nevet saját magának adta. Erről olvashatunk az Ésaiás 62:2 versében:

"És meglátják a népek igazságodat, és minden királyok dicsőségedet, és UJ NEVET ADNAK NÉKED, AMELYET AZ UR SZÁJA HATÁROZ MEG."

Egy másik vers amely jól mutatja a nevének a fontosságát, ez pedig a Róma 10:13 verse irja:

"Mert minden, aki segitségül hivja AZ UR NEVÉT, megtartatik."

Kinek a nevét kell segitségül hivni? Az Ur nevét. Tehát Istennek van személyes neve.

Abban biztosan egyetértünk, hogy sem az Ur, sem az Isten, nem nevek, hanem rangot és cimet jelentenek.

Ha van kérdésed, irjál privátba. Üdv: Judit!

2020. ápr. 24. 10:22
 8/24 anonim ***** válasza:
#7 Pontosítok. Isten tulajdonneve helyett nem az Úr , hanem Jahovah. Mivel Isten tulajdonnevét nem akarták leírni, ezért Isten tulajdonnevének mássalhangzóit és az Adonai magánhangzóit össze keverték, így lett Jahova, innen ered az, hogy a Jehova tanúi szerint Jehova Isten neve.
2020. ápr. 24. 11:07
 9/24 anonim ***** válasza:
0%

Mikor lesz ennek már vége???

Istennek nincs tulajdon személy neve, az csak is a teremtett lényeknek, teremtményeknek vannak!!!! Isten örök!!! A JHVH héber tetragammaton sem jelent mást, mint azt, hogy: "Én vagyok Az, Aki öröktöl fogva van"! Tehát a JHWH jelentése nem más, mint Én vagyok az, Aki öröktöl fogva van! Azaz én vagyok az örökkévaló! Isten személyneve pedig Jézusban lett teljessé, Ő nyilatkoztatta ki saját személye által!!

2020. ápr. 27. 15:09
 10/24 A kérdező kommentje:
Ez a jézusos story bűzlik aki olvasta a bibliát az tudja hogy jézus nem egyenlő istennel
2020. ápr. 27. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!