Keresztények! Ti mit mondtok annak aki valaki azt mondja, hogy " isten hol van? Ki látta? "
Szia Hurtu
"Isten szó nagyon elcsépelt és elanyagiasított az emberek által. Hinni valamiben szerintem annyi, mint aminek létében nem vagy biztos, de szeretnéd ha azért még is lenne..." - pontosan az ilyen gondolkodású ember felvilágosítására íratta le Isten: "A hit a remélt dolgokba vetett megalapozott bizalom, és a nem látható dolgokról való meggyőződés. Mert hit által nyerték el Isten tetszését a régen élt emberek." Héberek 11:1
Amiről nem vagy meggyőződve, nincsen pontos ismereted, abban hogyan, miért kellene hinni?
Nem vagyok vallásos. Gyűlölöm az egyházat, de tisztelem a hitet. Ebből a szemszögből én az alábbi választ adnám:
Lehet hogy van isten. Lehet hogy nincs. Aki szerint van, az sem tudhatja biztosra, ezért hívják a hitet hitnek, mert hisznek benne. Számomra isten, még ha fiktív koncepcióként is mint Superman, de létezik - hiszen ha van aki felnéz rá, van akinek a mindennapjaiban erőt ad, hitet önmagában, egy boldog életben, hogy ma megpróbálsz jobb ember lenni mint tegnap voltál, akkor ez téged mint személy egyszerűen jobbá, többé tesz ahhoz képest mint aki a hited nélkül lennél. Ha követed általánosságban a kereszténység alapvetéseit (ne árts másnak, segíts akit tudsz, ne gyűlölj), az nem azt jelenti hogy jó keresztény vagy, vagy istenhívő vagy, én egyiknek se vallom magam, és vallásos se vagyok, nem hiszek istenben. Még is a fentiek szerint igyekszem élni a mindennapjaim mert jobb embernek érzem magam tőle, boldogabbak a hétköznapjaim, nem pazarlom el a drága időm arra hogy másokat gyűlöljek, és a saját napom és hangulatom lássa kárát, jó érzéssel tölt el visszagondolni rá hogy láttam egy biciklist nagyon durvát borulni és én voltam aki odament hozzá, és mentőt hívott. Egyiket se azért teszem mert hiszek Istenben.
De van aki azért teszi ezt, mert hisz Istenben, és a Biblia tanításaiban. Nem mondom hogy jó neki, vagy rossz neki - nem az én tisztem megítélni. Ha az ő élete ettől jobb, akkor ez egy jó dolog. Aki pedig ezt el akarja venni tőle ilyen primitív ostoba kérdésekkel hogy "hol van isten, láttad?", az egy önző ostoba f_szkalap aki olyan alapvetésekre se jött még rá mint élni és élni hagyni, vagy hogy az ő saját ideje is drágább annál sem hogy arra pazarolja hogy másokat b_szogasson.
Nekem a 2012-es Man of Steel filmből van egy méretes Superman festmény a falamon. [link] . Mert a film, a karakter, számomra egy olyan idea ami arra motivál hogy legyen hitem magamban, és ami még fontosabb, legyen hitem az emberekben körülöttem. Hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és másokból. Egyfajta hit, ha úgy tetszik. És az életem azóta sokkal jobb. Aki ezt elvenné tőlem vagy kiröhög érte, az egyszerűen ostoba és nem érti miről szól a hit. Ha neked ezt az életszemléletet és boldogságot az adja meg hogy Istenben hiszel, az szíved joga, és soha, senkinek, semmiért nincs joga megkérdőjelezni azt, pláne nem megpróbálni elvenni tőled.
Tisztelem a hitet. Gyűlölöm az egyházat, mert a befolyásolható buta középkori átlagembert hatalma alá kerítő, pénzbeszedő, mások életét dominálni akaró intézmény ami a hit mögé bújva volt képes fentmaradni a középkor elmúltával. Nem Isten kér egyházadót, nem Isten nevében öltek ártatlan százezreket és fosztottak ki országokat a keresztes hadjáratok során, nem Isten kérte hogy égessék meg akit boszorkánynak tartottak. Ezeket az ember tette, hatalomvágyó, hatalmat gyakorló, önző, gonosz emberek, akik kihasználták az emberek hitét és Isten szószólóiként tetszelegtek. Az egyházat ennek a hatalomnak a maradékaként látom, és megvetem.
De attól még élhetem az életem jó emberként amire egy szava sem lehet senkinek. A kereszténység szellemisége pedig végső soron erről szól, miután lehámozzuk róla a sok önostorozást, pénzbeszedést, kuruzsló szertartásokat és egyéb maszlagot amit pl. a katolikus egyház húz rá.
Ha valaki legközelebb azt kérdezi "Isten hol van, ki látta?", nyugodtan válaszold azt, hogy ha te nem hiszel semmiben, nagyobb gondjaid is vannak annál mint sem azzal foglalkozz én miben hiszek.
#14-essel csak abban vitatkoznék, hogy nem a szívében, hanem az agyában. Aki hisz benne, annak a gondolatait, cselekedeteit befolyásolja. A döntések az agyban születnek és nem a szívben.
Isten maga a hit arról aminek az okait nem ismeri az adott ember vagy embercsoport. Az elszigetelt embercsoportoknak saját elképzelésük van istenről. Ezért van annyiféle isten. Amit nem tudnak megmagyarázni, azt istennek tuladonítják vagyis valamit elképzelnek, kitalálnak róla, aminek a legtöbb esetben semmi köze a lehetőségekhez, a valósághoz.
A vallások azon igyekeznek, hogy az adott népesség minden tagjának azonos elképzelése legyen róla, érdekük, hogy minnél több hívük legyen, és azonos elképzelésük legyen az istenükről.
Ahogy egyre több történésre tudjuk a magyarázatot, a hit egyre inkább a háttérbe szorul. A tudomány felfedézéseit egyre inkább kénytelenek beépíteni a vallások az isteneikről szóló elképzeléseikbe hogy a híveiket megtartsák.
És hogy ki látta istent? Egyenlőre senki. De egyre közelebb jut a tudomány a gondolatok olvasásához. Csak idő kérdése, hogy megláthassuk mindenkinek a saját istenét - pontosabban az egyéni elképzelését istenről.
A kérdés ugyan a keresztényekről szól, de tulajdonképpen minden istenhitnek ugyanaz az eredete. Ahol vége a tudásnak, ott kezdődik a hit. Mert az ember alapvető tulajdonsága, hogy akkor érzi jól magát, ha mindenre "tudja" a magyarázatot. A megmagyarázás kényszerénél nem számít, hogy igaz, vagy nem, csak legyen rá valami megnyugtató magyarázat.
Kedves Kérdező!
Ahogy az elején válaszolta már valaki, értelmes és normális ateista, de egyáltalán ember ilyet nem kérdez, ez kötözködés - tehát a kérdéséhez méltó választ "kell" adni. Sok ilyen van, én általában ezt használom:
"Az agyadat ki látta? Hol van? Még a NASA se látta? Ajaj..."
Igen, többnyire nem marad utána több kérdése és én nyugodtan hörpölhetem tovább a forrócsokimat. :)
A kapcsolat is megszakad, vagy létre se jön.
Ezért érdemes átgondolni, ki neked az az ember.
Ha egyébként van értelme vele beszélgetni, csak rossz napja van, akkor úgyis mindegy, mit válaszolsz, mert csak boxzsáknak használ. Ebben az esetben kínáld meg inkább forrócsokival. :)
Ha egyébként sem vagytok jóban, csak te is szájkaratéjozni akarsz, akkor hajrá, bár ezt nem javaslom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!