Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ateisták ünneplik a Húsvétot?

Ateisták ünneplik a Húsvétot?

Figyelt kérdés
Tudom kicsit fura kérdés, de hát ugye ilyenkor Jézus feltámadását ünnepeljük. Vagy egyáltalán bármilyen más keresztény ünnepet tartanak? pl. karácsony
2020. ápr. 12. 20:59
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

Ateista vagyok és a húsvét volt a gyerekkorom kedvence.

Soha nem halottam Jézusról egyik húsvéton sem, de azért nem volt tartalom nélküli ünnep. A családomról szólt és ezért voltam boldog gyerek.

Ez volt az az ünnep, amikor úgy jött össze a nagy család, hogy már jó idő volt. Imádtam a tavaszi időjárást, a játékot az unokatestvérekkel, a tojásfestést, az ünnepi ebédet. Mint egy tavaszi karácsony. :D

2020. ápr. 13. 02:08
 22/39 Prókátor ***** válasza:
53%
Egy korábbi munkahelyemen, amikor bejelentette a főnökünk, hogy nagypénteken "kötelezően önkéntes" alapon (nálunk a nagypéntek államünnep is) kell mennünk dolgozni, az egyik kollégám megjegyezte: "Remélem hétfőn nem kell bejönni, mert hát az nagyon nagy ünnep!" Szóval ateista módra a húsvét: egy hosszú hétvége, a végén nagy piállással (persze csak ha nincs karantén)
2020. ápr. 13. 07:10
 23/39 A kérdező kommentje:

A karácsonnyal kapcsolatosan a keresztény hitben is köztudott, hogy a karácsony a kerecsen sólyomról lett elnevezve, ellentétben más nyelveknél, pl. Christmas, Weinachten stb. Az is köztudott, hogy Jézus nem december 24-én született. Minden tájékozott keresztény tisztában van vele.

A hangsúly sokkal inkább a megemlékezésen és a hiten van, mintsem az időpont miértjén.

De ettől függetlenül örülök, hogy a hitetlenek sem hagyják ki az alkalmat az ünneplésre :D

(Nagypénteket speciel én sem tartok, és semmi egyebet, ami csupán emberi fejéből pattant ki.)

2020. ápr. 13. 10:18
 24/39 anonim ***** válasza:
46%

Ateista ismerősöm tavaly valahogy így jellemezte húsvétot: "Engem nem érdekel, hogy állítólag ki halt meg ekkor, de azért a 4 nagyos hosszúhétvége nagyon jó." Ő pl. nem ünnepel semmit, persze jelképesen megvan, hogy nyuszi meg tojás, de inkább örül, hogy pihenhet.

Engem meg keresztényként nem zavar, hogy ő kvázi nem ünnepel - vagy legalább is nem másabb neki ez az ünnep brmelyik pihenőnapnál. Pihenje ki magát ő is, csak ne gúnyolodjon a mi legnagyobb ünnepünkön.

"El nem bírod képzelni, hogy a középkorban mekkora hatalma volt az egyháznak.

Az ünnep akkoriban nem arról szólt, hogy te jól érezd magad.

Ima egész nap!

Körmenet."

Te pedig el nem bírod képzelni, hogy a középkorban kereszténynek lenni olyan természetes dolog volt, mint ha ma valaki azt mondja, hogy pl. "európai vagyok, hiszek a demokráciában és elmegyek szavazni." A társadalom egészét áthatotta, a mindennapok része volt. Meg láthatóan azt sem bírod elképzelni, hogy a szentmise és a körmenet nekünk ünnep és jó dolog és jól érezzük magunkat közben. :)) De amúgy ha kicsit is ismernéd ezt, akkor tudnád, hogy a szentmise és a körmenet nem tart egész nap, és imádkozni sem kellett egész nap. A világi ember nem egyenlő a szerzetessel, még a középkorban sem. A világi mulatságoknak is elég sok formáját ismerték. Rengeteg világi zene is fennmaradt. Haladni kéne a korral a modernebb történelemszemlélet felé, és nem leragadni a marxista történetírásnál, ami a lehető legsötétebben ábrázolta ezt az egyébként kultúrában, művészetekben nagyon gazdag (és elég hosszú) korszakot. Szeretnénk ma annyi munkaszüneti napot, mint akkor volt...

Kis olvasnivaló, ha nekem nem is, talán a Pécsi Tudományegyetemnek hiszel: [link]

2020. ápr. 13. 10:30
 25/39 anonim ***** válasza:
74%
Elfelejted kérdező, hogy a vallás és liturgiája, mondavilága évezredes dolog, ezért az egyetemes kultúra része. Ezért minden értelmes ember figyelmet szentel a húsvétnak, karácsonynak, sok másnak és például a templomoknak is. A döntő különbség a hitben van. Ugyanaz az esemény vagy dolog teljesen mást jelent és másról szól a mélyen vallásos embernek és ezt a hitet nem folyató embernek. De a kultúra része. ÉS ez így van jól.
2020. ápr. 13. 10:37
 26/39 A kérdező kommentje:

Az ateistának a húsvét nem jelent semmit. Hosszú hétvége, buli, pia. A kereszténységnek pedig a legnagyobb ünnep. És ez nem kulturális kérdés.

2020. ápr. 13. 10:48
 27/39 anonim ***** válasza:
76%

"Hosszú hétvége, buli, pia."

Aha,tehát szerinted az összes ateista bulizik és iszik Húsvétkor. Ugye a keresztényi felebaráti szeretettől távol áll az effajta általánosítás és degradálás? Azt hiszed,hogy ti tökéletesek vagytok? Hát pont ez a passzív-agresszív viselkedés,ami elárulja,hogy nem. Aki nem keresztény,az csak egy iszákos görény lehet. És akkor ilyen 2 dimenziós aggyal még te papolsz a Húsvét mély tartalmáról. Hát ettől nem lettél jobb ember...

2020. ápr. 13. 11:18
 28/39 A kérdező kommentje:

Aha,tehát szerinted az összes ateista bulizik és iszik Húsvétkor. Ugye a keresztényi felebaráti szeretettől távol áll az effajta általánosítás és degradálás? Azt hiszed,hogy ti tökéletesek vagytok? Hát pont ez a passzív-agresszív viselkedés,ami elárulja,hogy nem. Aki nem keresztény,az csak egy iszákos görény lehet. És akkor ilyen 2 dimenziós aggyal még te papolsz a Húsvét mély tartalmáról. Hát ettől nem lettél jobb ember...

Kedves #27!

A kérdezők írták, nem én találtam ki. Egyébként nem állítottam, hogy minden ateista ezt csinálja. Rosszul értelmezted.

Nem degradáltam senkit. Ha tisztában lennél a degradálás fogalmával, nem írnál butaságokat.

Egyetlen ember sem tökéletes a Földön.

Azt sem mondtam, hogy "aki nem keresztény, az csak egy iszákos görény lehet". Ezzel Te magad degradálod az ateistákat, én ilyet senkire nem mondok: tiltja a vallasom! :)

2020. ápr. 13. 11:27
 29/39 anonim ***** válasza:
100%
Akkor elnézést,a többieket nem olvastam -mondjuk direkt ezt sem,csak mivel rövidebb válasz volt,ez szúrt szemet.
2020. ápr. 13. 13:02
 30/39 A kérdező kommentje:
Én pedig a félrefogalmazásért kérek elnézést!:) A kérdező én vagyok, a válaszadók írták.
2020. ápr. 13. 13:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!