Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen egy Unitárius mise?

Milyen egy Unitárius mise?

Figyelt kérdés
Mi a minimum, amit egy unitárius kereszténynek vallanai kell?

2020. márc. 9. 21:37
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem, sőt tovább megyek, úgy általában Isten létét se bizonyítja semmi. Ha lenne ilyen bizonyíték, akkor nem hitről beszélnénk, hanem tényszerű tudásról. Ellenben én hiszem, hogy van Isten, ahogy hiszem a Szentírás szavát is, miszerint Krisztus a megtestesült teremtő Logosz, akiről már Izajás is úgy jövendölt, hogy erős Isten Örökkévaló Atya.

A kérdés az volt, hogy a Szentírás szerint Isten-e Krisztus, márpedig a szerint az.

2020. márc. 30. 14:26
 22/30 tgt ***** válasza:
11%
Abban hiszel, amiben akarsz, ebben nincs vita köztünk, de a buta katolikus dogmákat nem támasztja alá a Szentírás.
2020. márc. 30. 14:34
 23/30 tgt ***** válasza:
11%
Ezért javasoltam, hogy olvasd el az evangéliumokat, úgy ahogyan vannak, mindenféle magyarázatok nélkül. Közelebb kerülsz az igazsághoz, mint a buta dogmákkal.
2020. márc. 30. 14:38
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Értem, tehát akkor Isten se jó, mert az is csak egy buta katolikus dogma. S mint az, úgy ahogy van elvetendő.

De hozzáteszem, hogy a Szentháromságot nem csak a katolikusok vallják, hanem minden keresztény, kezdve az ortodoxoktól, egészen a katolikusokat utáló hitgyülisekig. Erősen kétlem, hogy a folyamatosan a katolikusokra fujjoló hitgyülisek a katolikus dogmák rabjai lennének.

2020. márc. 30. 14:42
 25/30 tgt ***** válasza:
11%
Az, hogy Isten jó, benne van a Bibliában. A Szentháromság nincs benne. Érted a különbséget, ugye?
2020. márc. 30. 14:46
 26/30 anonim ***** válasza:
69%
Én valahogy unitárius vallásról se olvastam a Bibliában, s most a kérdés mégis erre hivatkozik. Ellenben a Biblia több helyen is Istennek nevezi Krisztust. Csak ezt sokan vallásos dogmák miatt nem képesek elfogadni, legyenek ezek a dogmák az unitáriusoktól, vagy más vallásból idézve.
2020. márc. 30. 14:57
 27/30 tgt ***** válasza:
32%
Jézus hol nevezte magát Istennek?
2020. márc. 30. 15:34
 28/30 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes megközelítés, akkor ha jól sejtem, te a Szentírást elutasítod, csak az evangéliumokat fogadod el belőle?

Egyébként van rá példa, ezért akarták megölni Őt a zsidók:

Jn 5,18

Emiatt a zsidók még inkább az életére törtek, hisz nemcsak hogy megszegte a szombatot, hanem az Istent is Atyjának nevezte, s így egyenlővé tette magát az Istennel.

Jn 10,30

S én és az Atya egy vagyunk.

Jn 13,13

Ti Mesternek és Úrnak hívtok, s jól teszitek, mert az vagyok.

Jel 22,13

Én vagyok az alfa és az ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég.

2020. márc. 30. 15:40
 29/30 tgt ***** válasza:
61%

Természetesen az egész Szentírás fontos, de egy keresztény ember számára az Evangélium a legfontosabb, nem véletlen, hogy a katolikus miséken ez Evangéliumból való felolvasást állva hallgatják a hívek.

Jézus nem tartotta magát Istennek, ezt sehol nem mondja. Ha az Evangéliumot egészébe vizsgálod, egyértelmű, hogy ő egy ember volt, aki imádkozott, félt, nem akart meghalni, voltak érzelmei, stb, pont mint bármelyikünknek. Ezért szerethető és ezért lehet követni őt.

Amit idéztél, egyáltalán nem bizonyítja ennek ellenkezőjét. Jézus Istent Atyának nevezte. Ma minden keresztény Atyának nevezi Istent, mégsem gondoljuk magunkat Istennek.

Az én és az Atya egyek vagyunk azt jelenti, hogy Jézus azonosult az Atya akaratával, teljes mértékben azt képviseli, és az Atya nevében végzi a tetteit. Ha elolvasod a teljes szakaszt, ez számodra is érthetővé válik.

Mesternek és úrnak a rabbit hívták akkoriban, és ez rendben is van hiszen Jézus jó zsidó volt, járt zsinagógába, betartotta a törvényeket, hagyományos zsidó ruhában járt, tanított, stb. Járt neki ez a megszólítás.

2020. márc. 30. 17:58
 30/30 anonim ***** válasza:
92%

Utolsó,semmit nem bizonyítottál az igéből.

Semmit nem cáfoltál logikailag.

Hozzaszólàsod elolvasàsa teljesen feleslegesen vett el az életemből időt.Kár volt a sávszélességet foglalnod.

Az idő nagy kincs.

Kérlek a tudatlanságodnak ne itt adj teret.Ne rabold az emberek idejèt Arianista hozzászólásokkal.Ezotèria csoportba pont beillik a hsz.ed.

Remélem valahogyan kárpótolsz engem az elvesztegetett időèrt.

2020. szept. 4. 01:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!