A cél szentesíti az ezközt?
Gondolkodtam a minap (abba kéne hagynom), hogy miért nem hiszek Istenben. Hiszen te sem hiszel abban, hogy képes vagy láthatatlanná válni. Mert senki nem győzött meg arról, hogy képes vagy, nem tudsz csak úgy dönteni, hogy te teljesen őszintén hinni fogsz benne. Szóval ez a baj az ateistákkal. Senki nem akarta meggyőzni őket, vagy ha igen, olyan dolgokkal próbálták, ami nem volt hatásos.
Isten ismeri minden ember lelkét, és úgy döntött, nem győz meg minket. Nem akar minket a menyországban, paradicsomban, túlvilágon látni. Miért? Miért születtünk meg akkor egyaltalán?
Isten módszereit nem érthetjük, gonolom. Nem tudhatjuk mi hogyan befolyásolja a dolgokat. Viszont azt tudjuk, hogy mi Isten célja. Megmenteni a keresztényeket és haláluk után örök boldogságban részesíteni őket. Ehhez miért kell egy csomó ateista halála és szenvedése? Vagy rossz istenben hívőké?
Isten megteremtett engem, mint ateista, adott nekem egy agyat ami túl sokat forog, és egy életet amelyikben sosem kapok bizonyítékot a létezésére csak azért, hogy rajtam keresztül megmentsen keresztényeket? És mi még csak fel sem támadunk, mint Jézus.
Nem tudom, szerintem ez nem morális. Isten valóban a "jó fiú" a történetben?
Amennyi időmből futja és amire tudok arra válaszolok:
"Eleve a taktikája rossz volt, hogy csak egy néppel foglalkozott egész végig."
Róm 3:1 Mi tekintetben különb hát a zsidó? vagy micsoda haszna van a körülmetélkedésnek?
Róm 3:2 Minden tekintetben sok. Mindenek előtt, hogy az Isten reájuk bízta az ő beszédeit.
Ma ha olvasol egy Zsoltárt, ugyanazt olvashatod mint amit Dávid 3000 éve leirt Krisztus lelke által.
"Gondoljatok bele. Azt mondta a földet 3 nap alatt teremtette, a csillagokat meg egy nap alatt?"
Emberi logikába akarsz beletuszkolni végtelent. Istennek végtelen hatalma van. Minden lehetséges számára.
"Vagy a tízparancsolat első parancsa. Ne imádj más isteneket. Isten azt állította magáról, hogy az egész világ istene mégis, bevallotta, hogy vannak mások."
De ezt nem úgy érti soha, hogy mellette vannak más istenek, vagy fölötte, hanem olyan idegen istenekre gondol amit annak hirdetnek, vagy gondolnak. Maga a sátán is Istenhez akart hasonlóvá válni és ezért bukott el. Szóval van sok utánzója, akit az emberek szolgálnak is, de csak egy igazi természet szerinti Isten van.
Gal 4:8 Ámde akkor, mikor még nem ismertétek az Istent, azoknak szolgáltatok, amik természet szerint nem istenek;
"Úgy viselkedett mint egy barbár nép kitalált istene akinek állatok égett húsának a szagára van szüksége, hogy meghallja az emberek imáját."
Isten nem egy felelőtlen pszichopata aki egy legyintéssel elnéz bűnöket, mert akkor igazságtalan lenne. A bűnért bűnhődés jár. Az engesztelő áldozati rendszer erre irányitotta rá a figyelmet, és persze arra, hogy nem kell elszenvednünk a büntetést mert Isten kegyelmes is de annak feltétele van.
Róm 2:6 Aki megfizet mindenkinek az ő cselekedetei szerint:
Jel 2:23... és az ő fiait megölöm halállal és megtudják a gyülekezetek mind, hogy én vagyok a vesék és szívek vizsgálója; és mindeniteknek megfizetek a ti cselekedeteitek szerint. (Jézus Krisztus)
Megint csak érdekes kérdéseket vet fel a kérdező 20-as hozzászólásában. Hívőként mondom. Magam sem értem, miért ezen a módon készítette el Isten a megváltást. Mert ugye egy bonyodalommal kezdődött az egész, az ember Sátán hazugsága hatására engedetlen lett, maga akart jó és rossz tudója lenni, Isten nélkül, „olyanok lesztek minta az Isten”. Hogy hogyan boldogultunk magunk, mint jó és rossz tudói, az az emberi történelmen látszik.
Római levél okfejtése a megváltásról:
5,18 Bizonyára azért, miképen egynek bűnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása.
5,19 Mert miképen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek: azonképen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek.
Hogy miért van annyi csihi-puhi és háborúzás az Ószövetségben? Mert ez a zsidók történelem könyve. Ezen magam is elgondolkodtam, és Isten személyiségében valószínűleg nincs jelen annyi háborúskodás, bosszú és harag, mint amilyen nagy arányban jelen van az Ószövetségben. De ez azért van mert a zsidók saját szemszögükből írták le a történelmüket, kirészletezve minden harcot.
Hogy miért pont a zsidókra bökött rá Isten, hogy ők lesznek a kiválasztott nép? Arra én nem tudok neked magyarázatot mondani. Ő tudja. Arra lettek a zsidók kiválasztva, hogy köztük szülessen meg a Megváltó. De nagyon nyakas és nehezen kezelhető nép volt – hozzá teszem, a Sátán kiemelt figyelmet szentelt nekik, hogy rosszra vigye őket, épp mert Isten választott népe.
Ajánlok egy jó könyvet az Ószövetségről, Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe. Ez segít oszlatni a neheztelésedet az Ószövetséggel kapcsolatban. Már ha tényleg érdekel a téma, és nem csak szidni szeretnéd a kereszténységet.
Isten nem egy felelőtlen pszichopata aki egy legyintéssel elnéz bűnöket, mert akkor igazságtalan lenne.
Bezzeg a kollektív büntetés az olyan nagyon igazságos, nemde?
A jezsuitáknál, a "Jézus Társaság" tagjainál igen.
A Katolikus Egyház militáns (katonai jellegű) váza a jezsuita rend.
Hitler odavolt a rendszerükért, azt mondta: "ez igen, így kell csinálni". Cseppet sem bízott bennük, de látta, hogy működnek a módszereik.
Az is jó dolog, hogy kérdező a személyes Istent keresi, mégha nem is találta meg eddig. Merthogy a keleti vallásokban Isten, a Teremtő, nem személy, nem is lehet vele személyes kapcsolatba kerülni. De Jézus tanúságtétele szerint Isten személy, aki a teremtésétől független cselekvőképességgel rendelkezik. Segítséget jelenthet Isten megismerésében a Zsoltárok könyve elolvasása, Jézus mentalitása is jobban megérthető, ha elolvasod. Egyáltalán, az Ószövetség bölcsességi irodalma is értékes (Prédikátor könyve, Példabeszédek, Zsoltárok, Jób könyve).
A Prédikátor könyvét érdemes összevetni a Zsoltárokkal. A Prédikátort ajánlom először. A szerzője elég depressziós ember benyomását kelti, de ugyanakkor nagyon realistán írja a le világunkban az ember sorsát. Ám Istenről nem ad teljes információt, mert úgy mutatja be mint aki nem avatkozik be a világba, csupán megítéli az embereket haláluk után cselekedeteik szerint. Kb. Istenből annyit tapasztalhatnak az ateisták, amennyit a Prédikátor leír a világról. A Zsoltárok könyvéből ugyanakkor kiderül, hogy Isten GONDVISELŐ Isten, azaz jelen van azok életében, akik vele a kapcsolatot keresik! Pl. lenyesi a jellemhibáikat, nyomorúság idején nem omlanak össze a hitük miatt és mert megsegíti őket! Ezt a rejtett aspektusát az életnek csak azok tapasztalják meg, akik keresik Istent, mégpedig a Jézus által hirdetettet. „Én vagyok az ÚR, nincs más, nincs isten rajtam kívül!”(Ésaiás)
Ja és kérdező ne felejtsd elolvasni a Próféciák a Messiásról c. könyvet, mert bizonyítékot kerestél. Épp azt bizonyítja, hogy a "Jézus kereszthalálával megváltotta bűneinket" sztori igaz, nem a keresztény utókor magyarázta bele Jézus halálába ezt a dolgot.
"Bezzeg a kollektív büntetés az olyan nagyon igazságos, nemde?"
Kollektiv büntetés nem csak az ószövetségben volt, hanem az újszövetségben is.
Minden nép egyenként kollektiv itélet alá kerül Jézus visszajövetelekor. Isten Izraellel szemben is alkalmazott kollektiv büntetést nem csak más népekkel szemben. Minden közösségnek van kollektiv felelősége. Az első aki ezt tagadta a testvérgyilkos Kain volt:
1Móz 4:9 "És monda az Úr Kainnak: Hol van Ábel a te atyádfia? Ő pedig monda: Nem tudom, avagy őrizője vagyok-e én az én atyámfiának?" Úgy gondolta, hogy semmi felelőséggel nem tartozik Ábelért.
A legnagyobb halmaz maga az emberiség amely Ádám bűne miatt kollektiv bűnös lett. Aki ezt nem ismeri el az nem is számithat arra, hogy valaha kegyelmet kapjon. Mert a bűn egy embertől általánosan elterjedt mindenkire. Mindnyájan bünösökké lettünk Ádám törvényszegése miatt. Az egy nagy vallásos hazugság, hogy az emberek csak bünre való hajlamot örökölnek Ádámtól. Olyan természetet örököltünk amely ellenségeskedik Istennel. Erre a gyógyulás Krisztus keresztáldozatába vetett hit:
Apcs 13:38 Azért legyen nektek tudtotokra, atyámfiai, férfiak, hogy ez által hirdettetik nektek a bűnöknek bocsánata:
Apcs 13:39 És mindenekből, amikből a Mózes törvénye által meg nem igazíttathattatok, ez által mindenki, aki hisz, megigazul.
A nemzeteknek és társadalmaknak kötelessége foglalkozni jelenségekkel és kérdésekkel, különben a kanaáni népekhez hasonlóan eljuthatnak olyan szintre a törvénytelenségben, hogy Isten kénytelen itélkezni fölöttük. Az özönviz után éppen azért osztotta nyelvekre az emberiséget Isten, hogy ne kelljen többet kollektiv itélkezni fölöttük, hanem csak egy egy nép kerülhessen olyan állapotba. Még az egyházban is létezik kollektiv felelőség: Gal 5:9 "Kis kovász az egész tésztát megkeleszti."
A kovászt a Biblia a gonoszság és rosszaság jelképeként használja. A hamis egyházra az idők végén kollektiv zúdul majd Isten haragja. Az Ő népére is aki nem fut ki belőle. Isten nem engedte meg sehol, hogy emberek kollektiv elszámoltassanak közösségeket de amikor Isten itélkezik kollektiv az mindig igazságos. Szodoma és Gomora városainak története az egyetlen részletes beszámoló, hogy Isten mennyire precizen utánajár mielőtt kollektiv itélkezik. Az egész város kicsinytől nagyig gonosszá vált a törvényeik miatt. Minden csecsemőre ez a sors várt volna, hogy felnőve csak a környezete hatására gonosszá válik. De a csecsemők élete az örökkévalóság szempontjából megmenekült. Semmilyen morális igazságtalanságot nem lehet rábizonyitani Istenre.
Semmilyen morális igazságtalanságot nem lehet rábizonyitani Istenre.
De, a kollektív büntetés igazságtalan. Olyan bűnökért is büntet minket, amiket nem mi követtünk el, nem mi bújtottunk fel mást, nem kényszerítettük mást arra a bűnre, satöbbi. Nem voltunk ott, nem tudtuk megakadályozni, semmit sem tudtunk ellene tenni, és mégis bűnhődünk miatta. A személyes bűnökért való büntetés lehet igazságos. De a kollektív büntetés igazságtalan. Aki pedig jónak tartja a kollektív büntetést, illetve kiszabja, az igazságtalan.
"Semmilyen morális igazságtalanságot nem lehet rábizonyitani Istenre."
Ja.
Egyet se.
Egy egész bolygó legyilkolása szinte válogatás nélkül, az pl. nem bűn.
Neki semmiképpen.
27-es, amit állítasz, nem csak baromság, hanem erkölcstelen, kegyetlen és undorítóan beteges is. Csecsemőgyilkosságról akarod bebizonyítani, hogy jó??? Mert Isten a milliárdnyi esemény milliárdnyi következményében nem talált egy végkimenetelt ahol az a csecsemő a jót választja? Egy igazságos isten nem kollektíven bünteti a rosszat, hanem tanítja azt. Nektek keresztényeknek nincs ítélőképességetek? Isten meg is erőszakolhatta volna a csecsemőket arra is kitalálnátok valami undorító indokot, hogy példát akart statuálni. Ismét bebizonyosodott, hogy jobban járok, ha messziről elkerülöm a bibliát meg a kereszténységet amíg ki nem pakolom a gyomrom tartalmát.
Lehet, hogy a pokol s*eggén fogok égni az örökkévalóságig, de legalább tudom, hogy úgy éltem, hogy a lelkiismeretem tiszta maradt és nem hajoltam meg ilyen undorító értékeket képviselő Isten előtt. Rohadt nagy szerencsénk van, hogy nem létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!