Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A higyülisek szerint a katolik...

A higyülisek szerint a katolikusok miért nem keresztények?

Figyelt kérdés

Egyik hitgyülis hozzászóló az alábbi megállapítást (kérdést) tette:

"Katolikus vagy vagy keresztény? Nem mindegy!"

Ha a katolikusok nem keresztények, akkor mik? Hinduk, esetleg mohamedánok? Mi célja és értelme annak, hogy egy felekezetben ilyen fokú gyűlölködést tanítanak? Igazából még Jehova Tanúitól se nagyon olvasni ilyet, pedig ők sokkal távolabb állnak hitelvekben.

2020. jan. 15. 09:03
1 2 3 4
 21/38 imakommandós ***** válasza:
32%

Szívesen!

"Ez mondjuk hazugság, mert mindenkit keresztények tekint, akik elfogadják a Niceai Hitvallást."

Örülök, hogy ezen a véleményen vagy, de nekem ez csak szelfinek tűnik. Furcsa, hogy kereszténynek tartanak de közbe átkoznak is. :)

A közös pontok hangsúlyozása és az ökümenizmus mögött csak az a szándék húzódik, hogy rekatolizálni szeretnének: "az igaz Egyháznak egyetlen léte (szubszisztenciája) van, míg látható határain kívül csupán az Egyház elemei léteznek, melyek (mivel magának az Egyháznak elemei) a katolikus Egyház felé irányulnak és vezetnek."

A 99-es augsburgi nyilatkozat 42. bekezdése: "Mindez nem fosztja meg komolyságuktól a megigazulástanra vonatkozó elmarasztaló ítéleteket" ( a tridenti zsinati átkokat).

Akárhogy szépitgetik Katolikus portálok, és próbálják élét venni, de az anatéma nem csupán az egyházból való kiközösitést jelentette hanem olyan szertartás is volt hozzá amely nem hogy az egyházból és a kereszténységből közösitett ki hanem a létezésből.

Az anatéma azt jelenti, hogy örök kárhozatra ítélve, szó szerint: "méltatlan a létezésre". Nem csak egyes emberekre van érvényben hanem protestáns tantélekre, a hitünket érintő alapigazságokra. A középkorban vagyonelkobzással is járt, és persze azzal, hogy bárki megölhette a kiátkozottakat.

Egy példa a 125 átokból:

"Az pedig, aki ezeket a könyveket a maguk egészében összes részeikkel együtt úgy, amint a Katolikus Egyházban azokat olvasni szokták és a régi latin „Vulgata”

kiadásban foglaltatnak, szenteknek és a kánonba tartozóknak el nem fogadja, és az említett hagyományokat tudva és akarva megveti, legyen átkozott" (katekizmusban az igazi jelentést árnyalva:"legyen kiközösítve")

Mivel én a 66 könyvből álló Bibliát fogadom el isteni ihletésűnek (az ezen a zsinaton megerősített Katolikus kánon további könyveit nem), és nem tartom a Katolikus hagyományokat a Szentirással egyenértékűnek, a mai Katolikus egyház ugyan kereszténynek tekint mert elfogadom a niceai hitvallást, de átokra is ítél.

2020. jan. 17. 00:11
 22/38 anonim ***** válasza:
0%
Nem tudtam, hogy én is ki vagyok átkozva a katolikus tanítás szerint 😀
2020. jan. 17. 05:12
 23/38 A kérdező kommentje:

Érdekes, hogy egy olyan rágódik az egyházi átok, kiközösítés dolgán, akinek felekezete, a nevével is fémjelzett "imakommandós" szeánszokon lényegében szó szerint vett átkozódást tart. Erről régebben hang, talán képanyag is volt fent a neten, szerintem most is megtalálható.

Ezzel szemben a katolikusok csak azt gyakorolják, amit maguk az apostolok is tettek az eretnekek ellen; kiközösítik. De nem tartanak átokszóró imakommandós szeánszokat.

Mivel feltételezem sose voltál katolikus, így kiközösítve sem lehetsz. Logic...

2020. jan. 17. 10:32
 24/38 imakommandós ***** válasza:
25%
Nem rágódok én ezen csak a kettős kommunikációra mutattam rá, meg arra persze, hogy félresöpörted az első válaszom azzal, hogy hazugság.
2020. jan. 17. 11:07
 25/38 anonim ***** válasza:
25%
23# amikor három hónapos voltam, akkor vizes lett a fejem egy katolikus pap által. A fényképek szerint aludtam és nem emlékszem rá. Szóval akkor de, voltam katolikus, bár akaratom ellenére és akkor ki is vagyok átkozva.
2020. jan. 17. 11:22
 26/38 A kérdező kommentje:

"a mai Katolikus egyház ugyan kereszténynek tekint mert elfogadom a niceai hitvallást"

Ezt te írtad nem? Akkor mégis hazudtál korábbi hozzászólásodban.

Nem értem, hogy miért kell gúnyolódni a keresztségen, de ha jól esik, tedd.

2020. jan. 17. 11:47
 27/38 anonim ***** válasza:
25%

Nézd, a keresztség az, ha valaki fel akarja venni és nem gúnyolódtam, hanem a szikár tényeket írtam le!

Összesítve az a lényeg: baba koromban az engedélyem nélkül a katolikus felekezet tagjává tettek, anélkül hogy valóban hitre lettem volna nevelve (bocs, de milyen felekezet az olyan, aki csak vizez, de utána magasról letojja, hogy mi van a gyerekekkel?? Csak egy strigula voltam! Vagy te olvasod bárhol is a Bibliában, hogy bármelyik megtért és megkeresztelkedett embert utána magára hagytak? És én még csak csecsemő voltam!), majd miután felnőttként megtérve saját döntésből és akaratból az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében BIBLIKUSAN bemerítkeztem, ahogy Jézus is tette, a katolikus egyház kiátkozott. Szerinted ezek a tények gúny?

2020. jan. 17. 14:27
 28/38 A kérdező kommentje:

Valószínűleg nem a pap rángatott el téged, tehát kicsit érdekes megállapítás:

"baba koromban az engedélyem nélkül a katolikus felekezet tagjává tettek"

Ha ez babakorodban olyan súlyos traumaként ért téged, akkor okold a szüleidet, ne az Egyházat.

"Vagy te olvasod bárhol is a Bibliában, hogy bármelyik megtért és megkeresztelkedett embert utána magára hagytak? És én még csak csecsemő voltam!"

Ki hagyott téged magára? Szüleid megfogadták, hogy az Egyház hitre nevelnek, láthatóan ebben hatalmas kudarcot vallottak. Szintén őket okold, nem az Egyház tehet róla.

"ahogy Jézus is tette"

Ezek szerint még a Bibliát sem ismered, mert Keresztelő János nem az Atya a Fiú és a Szentlélek nevére keresztelt, tehát Jézus sem így keresztelkedett meg. Maga Jézus pedig nem keresztelt meg senkit emlékeim szerint.

"a katolikus egyház kiátkozott"

Mutasd meg kérlek a bullát, amiben ki vagy átkozva, mert továbbra sem vagy ebben őszinte, ez pedig nagyon nem keresztényi magatartás. Ha gondolod szkenneld be és töltsd fel azt a határozatot, amiben kiátkoztak téged. Gondolom van neki nyoma, hiszen szokott lenni. Ha nincs, akkor erős a gyanú, hogy hazudsz.

2020. jan. 17. 15:09
 29/38 anonim ***** válasza:
25%

Ott van a 21-es kommentben, olvasd el. Keress is rá, ahogy én is tettem. Bárhogy nem tetszik neked, a katolikus felekezet kiátkozott minden protestánst.

Az pedig, hogy a katolikus felekezet megengedi a látszat keresztelőt, az pedig a saját szégyene!

Jézus pedig a saját nevében hogy tudott volna BEMERÍTKEZNI? Te megtetted már? Vagy elég volt pár csepp víz pár hónaposként és azzal le is van tudva?

Pedig Krisztus zsidónak született és körül volt metélve, egyáltalán nem lett volna fontos, ha a katolikus logikát követjük, hogy felnőtt korában bármit csináljon és mégis megtette!

2020. jan. 17. 16:01
 30/38 A kérdező kommentje:

Nálam nem a víz mennyisége számít, teljesen mindegy szerintem, hogy a pap vagy lelkész egy keveset az ember fejére önt, vagy egy medencébe lubickolhatok a gyülekezeti terem /imaház közepén. Jézus szerint elég volt Péternek csak a lábát megmosni, hogy teljesen tiszta legyen, nem kellett egy dézsa vízben lecsutakolnia.

Továbbra is várom a kiközösítő bullát, Kerullárioszt vagy Luthert például kiközösítették, annak nyoma is volt/van. Te eddig semmit se tudtál felmutatni, csak egy hitgyülis által írt hozzászólást tele kiragadott és kiforgatott idézetekkel.

2020. jan. 17. 16:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!