A higyülisek szerint a katolikusok miért nem keresztények?
Egyik hitgyülis hozzászóló az alábbi megállapítást (kérdést) tette:
"Katolikus vagy vagy keresztény? Nem mindegy!"
Ha a katolikusok nem keresztények, akkor mik? Hinduk, esetleg mohamedánok? Mi célja és értelme annak, hogy egy felekezetben ilyen fokú gyűlölködést tanítanak? Igazából még Jehova Tanúitól se nagyon olvasni ilyet, pedig ők sokkal távolabb állnak hitelvekben.
Egyedül nem tudlak lenullázni, mert legalább két értékelés kell, hogy bármi megjelenjen az oldalon.
Egyrészt napi szinten olvasod ezt a rovatot és kommentelsz, nem tudom elképzelni, hogy ne láttad volna a 24%-os hitgyülis hozzászóló írásait. Másrészt hivatkoztam rá, hogy ezt pl. honnan másoltam ki tőle. De minden bizonnyal te is olvastad már számtalanszor megnyilvánulásait.
Sehol sem láttam a kérdésben, hogy ő írta ezt a mondatot és bocsáss meg, hogy alapból jóindulattal vagyok az emberek felé és nem azonnal azt gondolom róluk, hogy rosszat akarnak. Visszatartottad a legfontosabb infót, hogy ki írta. Neked is ejnye bejnye 😀
Amúgy meg kit érdekel, hogy mit mond? A hitgyüli, a jehovista és adventista tanítás szerint a katolikus vallás a sátáné. És akkor mi van? Nem nekik kell megfelelni ;)
Nem akarok véletlenül sem megfelelni nekik, még csak az kéne. Egyszerűen érdekel, hogy miért tarják így, miért tanítják ezt a gyülekezetben.
Ha már az ország állam által legjobban finanszírozott keresztény felekezete lett (1 főre vetítve), talán megtudhatom.
"Ha van A halmaz és B halmaz, ami között csak vagy-vagy kapcsolat állhat fenn, akkor az teljesen egyértelműen 2 külön halmaz, melynek nincs közös része."
Mondok egy semleges példát, ha van kedved, nézd meg ez alapján, hogy szerinted helyes-e a fenti megállapításod:
Ha elhangzik az a kérdés valami kapcsán, hogy "XY társalgási szinten beszél angolul, vagy angol anyanyelvű? Nem mindegy!", akkor ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy a két csoportnak nincsen közös metszete - vagy ahogyan te fogalmaztál, nincsen közös része?
Kérdező!
Tőle kérdezted?
Vagy esetleg a hitgyülisekhez ontézhetnéd a kérdést. Csak kis szórenden múlik.
Sztem a nagy egyházak hívői nagyrészt a saját teológiájukkal sincsenek teljesen tisztában, nem hogy a "konkurenciáéval"
Egyébként halmazelméleti megözelítésed pontatlan. Főleg mert a "vagy" nem halmazelméleti logokai kifejezés. Azaz nem zárja ki, hogy a szóbanforgók egymás részhalmazai legyenek.
Katolikus egyház már 500 éve hivatalosan nem tekinti kereszténynek a protestánsokat és akkor fel vagy háborodva, hogy valaki kicsit pongyolán fogalmazva viszonozza ezt a kedvességet. Mondjuk engem annyira nem érdekel, hogy hogyan ítél meg egy szervezet vezetése. Lehet más meg felháborodik egy olyan hívő vélekedéseitől akinek nincs semmi különösebb tekintélye. A tridenti zsinat (XVI. sz.) anathémája (megsemmitő átka) minden a kegyelemből hit által történő megigazulást elfogadó protestánsra érvényben van ma is nem véletlenül. Hiszen a kegyelemmel kapcsolatos teológiája a Katolikus egyháznak robbantotta ki a reformációt amely teológia azóta is változatlan mint ahogy a protestánsoknál is.
Biztos vagyok benne, hogy sok Katolikus szomjas Istenre és őszintén keresi. A vallási rendszer és gyakorlat számomra az ami nem elfogadható, ezért is vagyok protestáns. Míg más meg abban a vallási közegben érzi jól magát. Nem akartam indulotakat tovább fokozni és remélem nem is sikerült. Zárásként csak ennyit: "Máté 5:9 Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak."
"Katolikus egyház már 500 éve hivatalosan nem tekinti kereszténynek a protestánsokat"
Ez mondjuk hazugság, mert mindenkit keresztények tekint, akik elfogadják a Niceai Hitvallást.
"és akkor fel vagy háborodva, hogy valaki kicsit pongyolán fogalmazva viszonozza ezt a kedvességet."
Akkor ezek szerint ez az elfogadott tanítás és magatartás nálatok.
Végülis csak erre voltam kíváncsi, úgy hogy köszönöm a válaszodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!