Keresztények, a 40 napos böjtöt hogyan tartjátok?
A 40 napból hamvazószerda és nagypéntek szigorú böjt: ekkor háromszori étkezés van, amiből csak egyszer lakunk jó (és persze hústilalom). A többi pénteken csak hústilalom.
Illetve a 40 nap alatt végig az imán, a lemondáson és a jó cselekedeteken van a hangsúly. Én pl. péntekenként kávét sem iszom. A 40 nap alatt meg egyáltalán nem iszom alkoholt és nem megyek szórakozni.
Az én szervezetem sok éve úgy működik, hogy hiába normálisan eszek mindig, amikor éppen eszek (nem hulladék kaját és nem csak pár falatot, ami után fél órával is úgy érezném mintha még nem ettem volna, hanem eleget), max 2-3 óra telhet el utána és már megint farkaséhség jön. Keresztény (róm. kat.) vagyok, de az előző mondatban leírtak miatt én képtelen lennék megvalósítani az egész nap Σ=3× enni és max 1× jóllakni dolgot, én napi sokat eszek, teszem azt Te is meg én is az egyik napon 13 órakor ennénk ebédet és 19 órakor vacsorát és Te semmit a kettő között, de nekem 16-kor is muszáj, anélkül olyan mintha az is főétkezés lett volna és azt hagynék ki.
Mindenkinek mondják manapság, hogy a Nagyböjt az NEMcsak azt jelenti, hogy nem eszünk húst, hanem rengeteg mást is jelent. Tehát én mit teszek a kérdezett időszakban? Még jobban odafigyelek az egészségemre mint máskor (természetesen azt máskor is szoktam), az alkalomszerűen előforduló nem/kevésbé egészséges dolgokat szoktam ekkor elhagyni. Lélekben is igyekszem ekkor jobban figyelni magamra is és másokra is. Jól viselkedni embertársainkkal. Isten felé fordulni. Mindent nem szeretnék felsorolni, amik szintén főszerepbe kerülhetnek ekkor, ám az is elmondható szerintem, hogy ezek mind olyan dolgok, amelyek valójában mindig fontosak lennének (mint amit sokan a szeretet és karácsony közötti kapcsolatról is mondunk, hogy nem csak azon a napon kéne, hanem mindig)
Igazából #10 leírása is közel áll ahhoz, hogy én mit teszek böjtidőszakban, nem ételmennyiséggel böjtölök (a szigorúbb napokra nemcsak húselhagyás az előírt, hanem a napi 3 étkezés is), bár élelmiszerTÍPUSsal már tudok, hanem másfajta lemondásokkal szoktam, illetve cselekedetekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!