Az evangélikus egyházak miként távolodtak el Luther eredeti, kettős predesztináció tanától?
Figyelt kérdés
Akárhogy is keresem azt találom, hogy Luther maga Kálvinhoz hasonlóan, még Szent Ágostonra hivatkozva hitt az üdvösségre és a kárhozatra való rendeltetésben is.
Viszont a később 'lutheránusnak' nevezett egyházak nem hirdetik a kettős predestinatio tanát.
Mi volt az ok, amiért eltávolodtak, vagy ez hogy volt?
2019. szept. 18. 16:23
1/3 anonim válasza:
Nem vagyok meggyőződve, hogy Luther valaha is vallotta volna ezt a tant, már csak azért sem, mert ennek okán is volt vitája Kálvinnal. Sőt még Luther többször is eretneknek nevezte Kálvint.
2/3 anonim válasza:
Én Luther miatt szerettem meg a protestánsok gondolkodását és Kálvin miatt gyűlöltem meg. (jó ez túlzás, mert egyiket sem ismerem, de valahogy így történt).
3/3 anonim válasza:
Tudomásom szerint ez Kálvin tanítása volt, nem Lutheré.
Szent Ágoston meg hol ír erről?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!