Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan különbözteted meg a...

Hogyan különbözteted meg a valódi csodákat és a hoax/túl és belemagyarázott/ Sátántól származó csodákat?

Figyelt kérdés

Ugyebár Jézus azt mondta, hogy a Szent Szellem káromlása olyan súlyos bűn, hogy az az egyetlen megbocsájthatatlan bűn. Ezt akkor mondta, amikor a farizeusok megvádolták, hogy ördöggel űzi ki az ördögöt. A Jelenések Könyve viszont azt írja, hogy a Fenevad olyan csodákat tesz, ami megtéveszti a kiválasztottakat is. Persze nem feltétlen gyógyulás és ördögűzés lehet a Fenevad csodája, lehet egy rendszer által ígért békés világ vagy hasonló, de a Szentlélek működése sem feltétlen gyógyulásokból állhat, az is lehet mondjuk vallásreform. Tehát, ha azt mondom egy egy gyülekezetben rángatózó emberre, hogy idióta vagy kamu, akkor az lehet a Szent Szellem káromlása, ha viszont azt mondom, hogy valódi és csoda történik, akkor lehet pont elhiszem a Fenevad megtévesztését, ami egy hamis rendszerbe visz. Írok két példát, hogy érthető legyen.

1. A fatimai jelenések

A katolikus vallás lehet az ördögtől való, hiszen Máriát imádják és hasonló, nem hiszem, hogy tényleg megjelent Fatimában 100 éve. Lehet, hogy a Fenevad megtévesztései ott kezdődnek. Ha ezt mondom, és valóban Isten munkája a fatimai jelenés, akkor Szentlélek káromlást követel el, ha nem, akkor meg lehet egy hamis vallásnak hiszek.

2. Luther Márton reformja

Van egy Youtube videós, akinek a videóiba bele-bele szoktam nézni. MINDEN egyes mondatot betart a Bibliából. Azt mondta, hogy Luther Márton az ellenséghez tartozik, mert nem a Mózesi törvények szerint tanít, ő is egy hamis útra tereli az embereket. A dilemma itt ugyanez. Ha Istentől való volt, akkor ez a videós lehet, hogy Szentlélek káromlást követett el, ha nem, akkor Luther minden mondata megtévesztés.

Ezt csak azért írom le, mert egy napja hasonló dolgon töröm a fejem. Egy katolikus és egy református pap vitáját néztem. Haragudtam a katolikus papra, mert szerintem hülyeségeket mondott. Aztán megemlítette, hogy volt ember, aki az imája hatására kigyógyult a rákból stb. Először megnyugodtam, hogy tényleg léteznek hihetetlen gyógyulások, aztán az jutott az eszembe, hogy lehet, hogy kamu vagy ez is egy hamis csoda vagy a Sátán gyógyította meg, hogy megtévessze a katolikusokat. Lehet hülyén hangzik, de kifejtem bővebben, ha akarod.

Tehát szerintetek léteznek ilyenek és ha igen, honnan lehet megkülönböztetni az igazit a hamistól.

2019. szept. 6. 17:34
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

https://www.youtube.com/channel/UCk9DQZPpHdu3fl3c9Din1QA

Itt az említett pap csatornája. Te hiszel a télapóban, ha azt hiszed, hogy egy ilyen nagy hazugságot fenn lehet tartani, ahol a világon élő több százezer pap be van szervezve. Van olyan, aki tényleg hisz az ilyenekben. És ahogy írtam... tisztában vagyok vele, hogy az ilyenek 99,99%-a kamu. Arra keresem a választ, hogy aki hisz az ilyenekben (akikhez ez a kérdés szól), az mit gondol erről.

Ha meg úgy gondolod kabaré kategória, mit zavar az téged? Mondj egy jó okot, amiért ezt a kérdést ne kellett volna leírjam! Ha esetleg azért zavar, mert nem akarsz olyan hülyékkel találkozni, mint én, akkor a Gyakori Kérdések nem neked való hely.

2019. szept. 6. 20:57
 12/17 anonim ***** válasza:
0%

"Te hiszel a télapóban, ha azt hiszed, hogy egy ilyen nagy hazugságot fenn lehet tartani, ahol a világon élő több százezer pap be van szervezve."

Az egyház egy hatalmi szervezet. Hiszen te magad írod, hogy az esetek 99.99%-a kamu. Akkor szerinted...?

2019. szept. 6. 20:59
 13/17 A kérdező kommentje:
Hatalmi szervezet, persze, de tudatosan nem hazudhat több százezer ember. Ha valaki az okatásügyi minisztériumban kitalálná, hogy minden tanár Magyarországon hazudja azt pl., hogy Soros György finanszírozta a holdraszállást, akkor nem tudódna ki a valóság? Még ha a többség bele is menne egyetlen egy tanár biztosan akadna, akinek van olyan igazságérzete, hogy leleplezi a rendszert. Ha egy ilyen rendszert akarsz életbe léptetni, akkor maguknak a tanároknak kell hazudnod, bele kell tenni a tankönyvbe. Lenne tanár, aki elhinné, lenne, aki nem, de az igazságot egyikük sem tudná. Pont így működik ez a papokkal is. Bár az is igaz, hogy van beszervezett pap is, de nem hinném, hogy ez az ember ilyen lenne. Na, a lényeg, hogy nem lehet egytől egyig minden pap hazug, mert lehetetlen lenne egy ilyen szervezetet kiépíteni. Abban egyetértünk, hogy az egyháznak hatalmi érdekei vannak. Minél feljebb megyünk a hierarchiában, annál nagyobb a gonoszság. De azt ugye nem hiszed el, hogy a ministráns gyerek a pap bácsi mellett csodákról hazudik?
2019. szept. 6. 21:17
 14/17 anonim ***** válasza:
91%

"Jézus egy példát mutatott, amit az embereknek követniük kell. Mikor láttad te Őt, hogy Megkérte az anyját, hogy imádkozzon érte?"

És mikor láttuk, hogy elhozta a kisöccsét az oviból? Akkor nem kell elhoznom őt?

"Sőt, épp ellenkezőleg. Amikor be akartak menni hozzá (Mária és Jézus unokatestvére), azt mondta a tömegnek, hogy az Ő igazi családja az, aki hallgatja Őt."

De ezzel nem kizárta a rokonai közül Máriát és az unokatestvérét, hanem bővítette a rokoni körét.

"Amikor valaki azt mondta, hogy áldott az a méh, amely Jézust szülte, Ő azt mondta áldott az, aki megtartja Isten parancsolatait."

Vagyis azt mondta, nem kell ahhoz az ő anyjának lenni, hogy valaki áldott legyen, mert sokan mások is áldottak.

"Egyértelműsítette, hogy a vérvonal semmit sem jelent"

Nem azt egyértelműsítette, hanem azt, hogy nem a vérvonalból következik egyenesen minden.

"hogy lehetne, Szűz Máriához egyenesen imádkozni?"

Nem is egyenesen MáriáHOZ imádkozunk, hanem kérjük őt, hogy imádkozzon értünk, hogy ne csak mi imádkozzunk egyenesen Istenhez, hanem Máriával együtt. Amikor megkéred egy barátodat, hogy imádkozzon érted, akkor sem őhozzá imádkozol. Lásd: "Mert a hol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." Ha hiszünk az örök életben, miért ne vehetnénk be egy ilyen együtt imádkozós körbe olyat is, aki már nem él (pl. Máriát, vagy akárki mást, elhunyt rokonainkat, stb.)?

"nem elsóáldozó nem gyónhat"

Nincs ilyen szabály.

[link]

2019. szept. 7. 07:13
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

"MINDEN egyes mondatot betart a Bibliából."

Ezt meg honnan veszed? Miért hiszed el neki? Aki ilyet állít magáról, az már eleve legyen - enyhén szólva - gyanús...

2019. szept. 22. 20:01
 16/17 anonim ***** válasza:

Kérdező,

A csodák esetében valóban fontos megvizsgálni, hogy mi a természetfeletti forrása, ugyanis két egymással ellentétes forrása is lehet: az Isten, vagy a Sátán. (Most az emberi csalásokról ne beszéljünk.)

Egy nagyon egyszerű módja az, hogy ha a csoda folyamán egy üzenet kerül átadásra, pl. fatimai, medjugorei "Mária" jelenések, akkor az elhangzott üzenetet össze kell vetni a Szentírással. Ha ellentmondás van, akkor az üzenet és a csoda nem Istentől származik. Beszédes, hogy a katolikus egyház sem tartja ezeket a jelenéseket megbízhatónak.

Luther reformja alapvetően Istentől volt (búcsúcédula vásárlása helyett hit által lehet üdvözülni, illetve leleplezte kora katolikus klérusának romlott erkölcsi állapotát). Azt azonban meg kell jegyezni, hogy voltak benne hiányosságok, nem volt tökéletes. Ezért volt szükséges az, hogy tovább folytatódott a kereszténység megreformálása, a bálványimádásból, hamis búcsúcédula árusításból eljutott a bűnökből való megtérésig, felnőttkori bemerítkezésig, és a XX. század elején a Szent Lélek vételéig Krisztus igazi egyháza.

2019. szept. 23. 01:50
 17/17 anonim ***** válasza:
81%

Természet feletti dolgok és csodák mindig is voltak és lesznek is. Sok olyan létezik amelyik egyedi, személyhez szóló! Én pl. sok ilyen csodát átéltem és megéltem a közel 30 év alatt. Nem lehet és nem szabad általánosítani! A hívő ember életében a szükség hozza magával. Megint más, ha valaki ki akarja erőszakolni a csodát, megint más, ha valaki a hamis dolgokat akarja "eladni" csodaként és megint más, ha az adott helyzetben valóban csoda dolog történik! Mind 3 lehetőség él, mind a mai napig!

A legfontosabb, hogy a csoda dolog megtörténte után mi marad meg, mi az üzenet, mi a csoda lényege és mondani valója! Ugyanis a csoda önmagában valójában semmi, egy kis javítás, foltozás olyan dologban, aminek a vége úgyis enyészet és múlandóság!

2020. okt. 13. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!