Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A cigányságra milyen vallási...

A cigányságra milyen vallási szokások és vallási kultúra jellemző?

Figyelt kérdés

Antropológiát szeretnék tanulni. Pontosan engem ezért érdekel mindenféle emberi népcsoport; az afrikai bushmanoktól (szan-emberektől) kezdve, a dél-amerikai indiánokon át, az eszkimókon keresztül az indiai és azon túl még sok számos népekig.

Olvastam az indiai kasztrendszerekről ill. arról, hogy a cigányság ősei a dalitok (azaz "páriák", "száműzöttek", "érinthetetlenek") kasztjába tartoztak. Azaz, mivel ők álltak a társadalmi ranglétra legalsó fokán, és a többi kaszt is utálkozva tekintett rájuk (révén a földművesek kasztjával is ellentétben a dalitok kasztja nem végzett a társadalom számára semmilyen hasznos tevékenységet, sőt gyakran vetemedtek tolvajlásra, rablásra és hasonlókra - történészek által közölt tények, nem egyéni vélemény) ezért a dalitok végül úgy döntöttek hogy elvándorolnak a szülőföldjükről - mivel a kitaszítottság érzése mélyen gyökeret vert a tudatukban és ez a "kitaszítottság érzés" volt az, ami alapból megakadályozta azt, hogy a dalitok képesek legyenek beilleszkedni a "felsőbb kasztokba".

Hosszú utat jártak be Ázsián és Európán keresztül, de igazán nem tudtak asszimilálódni egyik nemzetbe sem. Ehelyett megtartották régi szokásaikat (vallási sajátosságok ill. a többi embertől és kultúrától való szegregáció).

Nem tudom, a dalitok eredetileg hinduisták voltak-e vagy alapból már más, megszemélyesített istent tiszteltek és saját vallási szokásaik voltak.

Minden esetre érdekelne, hogy a mostani cigányság (világviszonylatban) milyen vallási hagyományokat éltet és ezek a hagyományok honnan származnak (a kereszténységből, vagy az ősi hinduizmusból)?

2019. aug. 5. 12:54
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

"Nos megértem, hogy állításodat alátámasztó hiteles források helyett csak "kozmikus forrásokról" hadoválsz, jelentsen is bármit. Lehet rossz egyetemi szakra jártam, azért nem tanultam efféle forrásokról."

Én pedig tiszteletben tartom az általad megszerzett "egyetemi szintű" tudást. Ugyanakkor neked is adok igazat: pontosan úgy van minden ahogyan te állítod és elképzeled - nem is akarok ebbe beleavatkozni vagy ellent mondani mindennek. Még egyszer mondom: legyen neked igazad. Innentől kezdve a vita le van zárva.

2019. aug. 10. 13:24
 22/23 anonim ***** válasza:
100%
Szia! En szivesen valaszolok neked oszinten. A ciganyok keresztenyek es nem csak magyarorszagon. Kulfoldon sok pasztor van akik gyulekezetet tartanak. Vallasi szokasok koze sorolhatnam a hazassag elotti intimitas tiltasat, de ez altalaban manapsag nagyon kevesen tartjak be azt is inkabb az olahciganyok. Nagyon szeretik a szentkepeket a rozsafuzereket minden marias ekszert. A jo kivansagukban istent mindig meg emlitik : te del o del (ugy adja az isten) , aldij tut o del (aldjon meg az ur). Az ur nevet hiaba nem veszik. 10 bol 9 roma gyermek meg van keresztelkedve ez nagyon fontos ugyanis ugy velik hogy ez tavol tartsa a rossz szellemeket. El szoktak zarandokolni a ciganyok a csatkai bucsura a Kisboldogasszony napja alkalmabol. Vagy Szentkutra ha Csatka messze van. Ekkor imadkoznak foznek es le is szoktak taborozni. Nagyon hisznek az atok erejeben es isten haragjatol. Udv egy hivo olahcigany lany :)
2019. aug. 16. 11:59
 23/23 anonim ***** válasza:
68%
Komolyan ne haragudj de milyen vallás meg kúltúra? Az agyam eldobom!
2019. aug. 20. 20:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!