A cigányságra milyen vallási szokások és vallási kultúra jellemző?
Antropológiát szeretnék tanulni. Pontosan engem ezért érdekel mindenféle emberi népcsoport; az afrikai bushmanoktól (szan-emberektől) kezdve, a dél-amerikai indiánokon át, az eszkimókon keresztül az indiai és azon túl még sok számos népekig.
Olvastam az indiai kasztrendszerekről ill. arról, hogy a cigányság ősei a dalitok (azaz "páriák", "száműzöttek", "érinthetetlenek") kasztjába tartoztak. Azaz, mivel ők álltak a társadalmi ranglétra legalsó fokán, és a többi kaszt is utálkozva tekintett rájuk (révén a földművesek kasztjával is ellentétben a dalitok kasztja nem végzett a társadalom számára semmilyen hasznos tevékenységet, sőt gyakran vetemedtek tolvajlásra, rablásra és hasonlókra - történészek által közölt tények, nem egyéni vélemény) ezért a dalitok végül úgy döntöttek hogy elvándorolnak a szülőföldjükről - mivel a kitaszítottság érzése mélyen gyökeret vert a tudatukban és ez a "kitaszítottság érzés" volt az, ami alapból megakadályozta azt, hogy a dalitok képesek legyenek beilleszkedni a "felsőbb kasztokba".
Hosszú utat jártak be Ázsián és Európán keresztül, de igazán nem tudtak asszimilálódni egyik nemzetbe sem. Ehelyett megtartották régi szokásaikat (vallási sajátosságok ill. a többi embertől és kultúrától való szegregáció).
Nem tudom, a dalitok eredetileg hinduisták voltak-e vagy alapból már más, megszemélyesített istent tiszteltek és saját vallási szokásaik voltak.
Minden esetre érdekelne, hogy a mostani cigányság (világviszonylatban) milyen vallási hagyományokat éltet és ezek a hagyományok honnan származnak (a kereszténységből, vagy az ősi hinduizmusból)?
újabb részlet ugyanebből a tanulmányból:
"A cigányság a maga természetes vallásosságával rengeteg
szertartásosságot hordoz, természetes fogékonyság él benne minden iránt, ami színes, mozgalmas.”49 Ezért is fontosak számukra a külsőségek, szertartások, s talán emiatt is áll hozzájuk közelebb a katolikus vallás."
egy másik dokumentum szerint:
"A máriagyűdi kegytemplomnak csaknem minden Mária ünnepen, de más egyházi ünnepeken is van búcsúnapja. Az utóbbi években egyre több cigány látogatja a templomot, különösen a pünkösdi búcsú alkalmából."
Van olyan festmény is, hogy "Cigány Madonna":
részlet:
"Az itt bemutatott festmény a „Madonna gyermekkel“ c. festmény másolata, amelyet a „Cigány Madonna“ néven is ismerünk. Az eredeti darab a római Corsini Képtárban található, ezt a XVII. század hatvanas vagy hetvenes éveiben az andalúziai származású Bartolomé Esteban Murillo (1617 Sevilla – 1682 Sevilla) festette, az „Aranykor“ (Siglo de Oro) egyik legnagyobb spanyol barokk festője, Velázquez, Ribera, Zurbarán mellett a „nagy négyek“ egyik képviselője. Az ábrázolás az ikonográf jellegű „Madonna Lactans“ vagy „Virgo Lactans“ - ot veszi alapul, ahol a Szűz keble fedetlen és szoptatja a kis Jézust. Esetünkben az anyát és a gyermeket mintha megzavarná a szemlélő és rá összpontosítanak, hogy meghallgathassák imáját."
részletek:
"A cigányok lakásában sok a szentkép.
A cigányokat egyáltalán nem zavarja, ha Jézus és a Szűzanya társaságában szexfotók is vannak a falon. Mert - ezt ugyan nem fogalmazták meg, de így van - a szexualitást is kultikusan tisztelik.
Református cigányok is tisztelik Szűz Máriát, kultiválják a szentképeket, és a búcsújáró helyekre is ugyanúgy eljárnak, mint a katolikusok.
Hogy a cigányok Mária-kultuszának van-e valami köze a hindu hitvilág Káli istenasszonyához, ennek tudományos bizonyítását vagy cáfolatát nem tekinthetem feladatomnak."
"A cigányokat egyáltalán nem zavarja, ha Jézus és a Szűzanya társaságában szexfotók is vannak a falon. Mert - ezt ugyan nem fogalmazták meg, de így van - a szexualitást is kultikusan tisztelik."
Érdekes dolog ez, mert az ember és a szexualitás viszonya a kereszténység felbukkanása óta tabunak számít, holott az ókori görögök és rómaiak is élénken gyakorolták; nem számított a házasság, a nemiség vagy a korosztály - azaz azzal szeretkezhettél, akivel akartál (nemtől, kortól függetlenül). Az erkölcsi aggályok csupán az időbeni vallások szülötte - az emberi ösztönök attól még megmaradtak.
Az ember félig-meddig ösztönlény (azaz állat) ezt a tényt el kell fogadni. Tehát innentől már csak az számít, hogy az ember vagy a saját "alantas ösztöneinek" engedelmeskedik, vagy képes a "magasabb szintű" tudatosság irányába elmozdulni.
Ha pl. az ember ösztöneit elfojtják mindenféle külső, kényszerítő eszközökkel, akkor ezen ösztönök az ember tudatát kezdik el deformálni (magyarul így születnek a pedofilok, a szatírok, a kéjgyilkosok és még sorolhatnám).
A szexuális ösztönök erőszakos elfojtatása nem garantálja az erkölcsös társadalom megszületését - éppen ellenkezőleg: csak jobban elkorcsosítja az embert ilyen téren. Az embernek először a saját materiális vágyait kell leküzdenie, ezután válhat valódi "érző lénnyé". (Függetlenül attól, hogy adott esetben milyen vallást gyakorol.)
A "vallás" maga nem más, mint egy társadalmi kontrollmechanizmus, amely elsősorban nem az anyagi világon túli, felsőbb tudatosság (a mindenséggel való egységesség) irányába tereli az embert, hanem az adott hatalmon lévő, domináns erőknek a szolgálatába állítja azt.
"Érdekes dolog ez, mert az ember és a szexualitás viszonya a kereszténység felbukkanása óta tabunak számít"
Ebben kicsit tévesek az információid. Tabunak inkább csak bizonyos mozgalmak megjelenése óta számít, úgy a 16-17. század óta. Például maradtak fenn olyan középkori kódexek, melyekben szexuális praktikákat írnak, hogy jobb legyen a szex. Vagy másik példa, mennyi sok egyházi művészeti alkotáson láthatsz teljesen meztelen alakokat? Ez egyáltalán nem arra utal, hogy tabu lett volna.
# 16
Akkor az egyház számára szex miért számít "eredendő bűnnek" és a születendő gyermekre is miért mondják azt, hogy "bűnben fogant"?
Igaz, nem a kérdés témájához tartozik - de engem nagyon régóta bosszant a keresztény egyház deviáns hozzáállása a szexszel kapcsolatban. Én úgy vettem észre, hogy a bigott keresztények a szexet egy "kellemetlen, kényszerű" dolognak tekintik, amely csupán a fajfenntartás miatt szükséges, de még így is "bűnnek" számít.
(Kicsit emlékeztet engem ez a hozzáállás a George Orwell-féle világ "Szexbűn" nevű fogalmára.)
Viszont szerintem ez egy eltorzult elme hozzáállása a természet törvényeit illetően, hiszen az egész fajfenntartás (akár állatoknál, akár embereknél) a szaporodáson, azaz egy hím és egy nőstény egyed párosodásán alapul - az aszexuális vonatkozástól eltekintve. A keresztény vallás viszont ezt valamiért "bűnös cselekedetként" ítéli meg. Vagy ha nem is magát a szexet, hanem a benne rejlő élvezetet és az ezen élvezet miatti mívelést - ilyenkor mindig Orwell jut eszembe:
"Szexbűn – A nemi életet teljes mértékben szabályozza ez a két újbeszél szó: szexbűn és jószex. A szexbűn kifejez minden szexuális bűnt. Kifejezi a paráználkodást, házasságtörést, homoszexualitást és az egyéb eltévelyedéseket, s ráadásul még az öncélú, normális nemi érintkezést is. Nincs szükség külön-külön való megnevezésükre, mivel mindegyik egyformán bűn, s elvileg mindegyik halállal büntethető. Tudja, mit jelent a jószex, vagyis a férfi és nő közti, pusztán gyermeknemzés céljából történő s a nő részéről testi élvezet nélküli nemi érintkezés; minden egyéb szexbűn.” (Függelék, Orwell: 1984)"
Csak ennyit akartam hozzáfűzni ehhez, de nem akarok vitát nyitni.
(Esetleg majd ha úgy adódik hogy fölteszek egy ilyen jellegű kérdést ebben a témában).
Ezeket az állításaid igazolni is tudod, mert első olvasatra hülyeségnek tűnnek, második olvasatra még nagyobb hülyeségnek.
Isten egyik első parancsa volt az emberek felé, hogy sokasítsák be a földet. Szerinted osztódással gondolta?
A szex sosem számított bűnnek, legalábbis házasságon belül nem. Az eredendő bűn pedig nem a szex, hanem az Istennek való engedetlenség, amit a jó és rossz tudás fájáról evett gyümölcs szimbolizál.
Azt írtad, hogy antropológiát szeretnél tanulni, gondolom egyetemen. Ilyen mentalitással szerintem te egyetem közelébe se menj, mert sosem végzed el. Az egyetem elvárja a logikus gondolkodást, az adott témakörök szakirodalomban való utána nézését. Te meg itt a kisujjadból kiszopva írsz be hatalmas hülyeségeket.
# 18
Nem a kisujjamból szoptam.
Nyilván sértőnek találtad az általam közölt állításokat, ugyanis te valószínűleg te a saját hitrendszered és meggyőződésed szerint szívvel lélekkel ragaszkodsz a te saját egyházadhoz, és annak dogmatikus, materiális törvényeihez - én ezzel nem ellenkezem, hiszen az embernek saját szíve joga eldönteni, hogy milyen irányba akar orientálódni.
De mivel ezen egyház alapszinten az emberi "ego" köré épül, ugyanakkor abból is építkezik, nem pedig a felsőbb szellemi tudatosságot táplálja, nem a "kozmikus Forrásból" és az ahhoz tartozó, és azzal összefüggő szellemi tudatosságból táplálkozik, ezért én úgy hiszem hogy e-témában teljesen felesleges vitát nyitni, ugyanis te a szellemi tudatot csupán aszerint tudnád értelmezni, amit a vallásod törvényei egyszer leírtak - te pedig (saját öntudat helyett) ezt követed.
(Egyébként sem tartozik a kérdés témájához, úgyhogy én részemről ezt a részt ezen a kérdésen belül lezártnak tekintem, úgyhogy kérlek téged 18-as, ne itt folytassuk tovább, amennyiben tényleg vitába akarnál szállni velem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!