Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kell keresztelőhöz a...

Miért kell keresztelőhöz a keresztszülők munkahelye?

Figyelt kérdés
2019. aug. 1. 12:30
1 2
 11/19 Metionin ***** válasza:
100%
#8 Én határmenti kisvárosban nőttem fel, ott jönnek beszedni. Egyébként tényleg önkéntes alapú lenne csak egyrészt ezt sokan nem tudják, másrészt ahol mindenki ismer és kibeszél mindenkit, ott sokan attól félnek hogy jaj mit szólnak ha nem fizetik be. Pl. a szüleim ateisták, én is az vagyok, a jövőben semmiféle egyházi szolgáltatásra (mint temetés, esküvő stb.) nem tartunk igényt, tehát feleslegesen fizetnénk. Ezt minden alkalommal elmagyaráztuk a bácsinak aki jött szedni, de nem értette meg, visszajött többször hogy de mostmár fizessük be. Volt hogy én mentem ki épp amikor jött és leállt nekem magyarázni hogy fogjam már fel hogy enélkül nem esket meg a pap meg nem temeti el a szüleimet, én meg mondtam neki hogy fogja már fel hogy ezeket pap nélkül is meg tudjuk oldani. Később már egy nő jött, ő elsőre tudomásul vette hogy nem fizetünk, el is ment. De azért minden évben jönnek, ideje lenne már szerintem ezt megszüntetni, aki akarja az befizetné úgyis mondjuk egy istentisztelet után, felesleges embereket küldeni "behajtani".
2019. aug. 1. 17:11
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

"Egyébként tényleg önkéntes alapú lenne..."

Tehát akkor te is tisztában vagy vele, gondolom egy rossz példa alapján nem akarod rásütni a bélyeget az egészre.

2019. aug. 1. 17:16
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

De én így ezzel hogy egyházadó sem találkoztam még soha, talán a gyakorin hallottam róla először, pedig volt közöm mindenféle esküvős-temetős-keresztelős dologhoz, néha kértek érte pénzt, de nem mondták, hogy nem temetnek el meg ilyenek. Ezért nem értem. Ha önkéntes, és mindegy mennyi, akkor névtelen is? Ha névtelen akkor mindenkit eltemetnek, ha meg önkéntes alapon adok 2 Ft-ot évente, akkor eltemetnek ingyen? Nem értem. A foglalkozásos dolgot sem. Valaki beírja, hogy asztalos, a másik meg hogy szobrász, honnan a vérből számolhatnak ebből adót? Vagy felírják, hogy az asztalos élete során adott átlag ennyit, akkor eltemetjük ingyen? Vagy ha évi 2 Ft-ra jön ki de közben millás cuccai voltak akkor azt mondják kell még 20 ezer hogy eltemessék, ha viszont évi fél millát adott de alig volt miből akkor ingyen volt? Sehogyse látok ebben rendszert...

Ott a perselyezés, az adó 1%... Ki ellenőrzi ezeket, hogy név szerint kitől mennyi jön?

2019. aug. 2. 00:06
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

"Bizony, az egyházadó (szebbik nevén hozzájárulás) miatt."

Az egyházadót minden egyházmegye külön szabályozza. Általában megszabnak egy minimumot, pl. nálunk 2500 forint/év. Ennek semmi köze a fizetéshez, régen volt szokás, hogy a fizetés 1%-át fizesd, de akkor még kiszámíthatóbbak voltak a bérek. Most nem keres mindenhol ugyanannyit pl. egy könyvelő, így hülyeség lenne foglalkozás alapján megállapítani. Másfelől ahogy írták, a lakhely szerinti plébániára fizetjük az egyházi adót. Hiába keresztelik a keresztgyerekemet az egri főegyházmegyében - ha én a váci egyházmegyébe tartozom, akkor egyházadót illetőleg a váci egyházmegye szabályozása vonatkozik rám.

Ahogy látom, itt nem sokan láttak még keresztelési anyakönyvet. De meg lehet nézi főleg a régebbieket, az összesnél szerepelnek a szülők és keresztszülők adatai foglalkozással együtt. 3 éve voltam keresztszülő, nekem sem kellett már a munkahelyemet igazolni (elég a keresztlevél), de elképzelhető, hogy valahol még olyan anyakönyvet vezetnek, ahol fel kell tüntetni, vagy csak precízek.

2019. aug. 2. 09:23
 15/19 anonim ***** válasza:

Az egyházi hozzájárulás az adott közösség fenntartására megy, például gáz, villany számla, javítási költségek, sekrestyés, kántor fizetése, stb... Természetesen önkéntes, de nem névtelen adomány. Erről kapsz egy bizonylatot is, hogy befizetted. Konkrét számokat előttem hozzászóló már írt, így arra nem térek ki külön, de láthatod, hogy nem egy eget rengetően nagy összeg. Nem kell a bruttó fizetésed 10%-át leperkálni minden hónapban, mint a legtöbb kisegyházban. A pap se vesz belőle luxusautót, mint szintén néhány kisegyház vezetője. Ez a pénz kimondottan a közösség működési költségeit fedezi. Így pedig elvárható, hogy aki tagja a közösségnek, fizesse is.

A stóladíj az megint más, most azt nem keverném bele, mert nincs ezzel összefüggésben.

2019. aug. 2. 09:54
 16/19 anonim ***** válasza:
Jó, hát ezt értem, csak azt nem hogy milyen következményei lehetnek. Pl. ott van a faluban Józsi a kovács, egy napon meghal és el kell temetni. Mi történhet ilyenkor? Elővesznek egy nagy könyvet és megnézik, hogy Józsi mennyit adózott az egyhaznak, és ettől függően valaki dönt arról, hogy Józsi gyerekeitől kérnek pénzt a papos temetésért vagy nem? Vagy ha Józsi nyíltan megtagadta az adót még életében, de minden más tekintetben példamutató keresztény volt, akkor emiatt egyházilag el sem temetik? Komolyan nem értem. Nekem ez teljesen kimaradt. Úgy érzem magam mintha másik idősíkban lennék.
2019. aug. 2. 14:16
 17/19 anonim ***** válasza:
Kiírok erről külön kérdést.
2019. aug. 2. 14:18
 18/19 Metionin ***** válasza:
Nálunk ez úgy van, hogy meghal Józsi, akkor amikor jönnek a rokonok a temetést stb. rendezni, megnézik hogy minden évben rendesen fizette-e az egyházi hozzájárulást. Ha elmaradást tapasztalnak, akkor azt a rokonoknak be kell fizetni, különben nem temeti el a pap, nem harangoznak stb. Vannak olyan emberek, akik életükben egyáltalán nem fizették ezt, aztán amikor meghalnak, a rokonaik egyházi temetést akarnak nekik. Ilyen esetben "egyházadó-pótlásként" egy meghatározott összeget kell egyben befizetni ahhoz hogy a szolgáltatást megkapják. Ugyanez van ha pl. valaki templomi esküvőt akar de nem fizetett adót, az esküvő előtt be kell fizetni az elmaradást. Temetés esetében egyébként azt hallottam, hogy sokan direkt nem fizetik egyáltalán az adót, mert az az összeg amit ilyen esetben egyben kell fizetni a végén, jóval kevesebb mintha egész dolgozó életükben évente fizettek volna és azt összeadnák.
2019. aug. 2. 15:59
 19/19 Metionin ***** válasza:
Ja és ez nem a szolgáltatás összege, tehát azért külön kell fizetni. Ez csak az elmaradt egyházi hozzájárulás pótlása hogy egyáltalán lehetővé váljon a temetés/esküvő/keresztelő stb.
2019. aug. 2. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!