Lehetek hivatalosan a református egyház tagja, ha nem fogadom el a kálvini kettős predesztinációt? Maga a ref. Egyház mennyire haladta meg mára azt a tant?
Kálvin szerinti kettős predesztináció ugye azt jelenti, hogy az Isten szuverén Úrként az embereket már eleve vagy üdvösségre, vagy kárhozatra teremtette.
Tehát ez az Isten elhatározása, és mivel Ő szuverén Úr, így az ember ezt csak elfogadhatja, de meg nem változtathatja.
Azt, hogy ki mire lett teremtve nem tudhatjuk maximálisan, de ha tudnánk se tehetnénk ellene.
Én ezt így nem tudom elfogadni.
Én azt vallom, hogy Jézus Krisztus mindenkiért meghalt. Aki ezt elfogadja, megtér bűneiből és a Lélek gyümölcseit termi, az üdvözül. De ez nincs előre meghatározva. Krisztus áldozata mindenki számára megadja a lehetőséget, amit nekünk lehet elfogadni/elutasítani.
"Azért, ha megnézzük, Kálvin is "csak" ember volt, tehát ő sem tévedhetetlen."
Valóban, de Kálvin rengeteg masszív érvet hoz fel a kettős predestináció mellett, amikre ezen tan ellenségei a mai napig nem tudnak ellenérvet találni. Ajánlanám, hogy olvasd el Kálvin Institutio-jából az idevágó részeket, illetve a fentebb belinkelt hivatkozásokat, aztán döntsd el te, mennyire volt igaza Kálvinnak.
Kálvin nem nagyon hoz fel semmilyen (saját) érvet, legfeljebb Szent Ágoston idézi, aki Pelagius ugyancsak helytelen nézetei miatt kezdte vallani a szintén helytelen kettős predesztinációt. Egyébként Szent Ágoston ezen nézetét hamar elvetette az Egyház.
Le tudom valahonnan tölteni Kálvin Institutio-ját?
Eddig csak részleteket és inkább annak magyarázatait találtam online.
Nem szabad a predesztinaciót elhinni. Én teformatuskentbse hiszem el. Valaki írta hogy Izraelt kiválasztotta Isten és szövetséget kötött vele ...de ez az ószövetségben történt és azt mondta hogy közülük születik meg a Dávid házából.a Megváltó aki Mindenki büneiert meghal és feltámad vagy hogy mondjam....nemcsak a zsidókért.
És Péter mielőtt Korneliuszhoz ment látott valami bogarakat és Jézus megmagyarázta hogy azt jelenti hogy nemcsak a zsidoknak kell hirdetni az evangéliumot hanem.a pogányolnak tehát a nem zsidóknak is mert Jézus Mindenkiért meghalt. Az a baj hogy a reformátusok is egy részt kiragadják, magyarázzák de nem nézik az egészet. Ha igaz lenne a predesztinacio akkor ne térjünk meg még semmi mert úgyse üdvözlünk csak ha Isten akarja...nem? Ebből ezt lehet kihozni. Egy eretnek tanitas. És Kálvin is foroghat a sírjában hogy ferlevezette a népet a sok hülye meg megy utána. Ahelyett hogy maguk tanulmányozzák mennek az 500 éve meghalt Kálvin elképzelése után
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!