Szerintetek a 'méla' jelző egy pozitív vagy negatív dolog?
Negativ. Vagy semleges.
Mela deruvel varom a tobbiek valaszat.
Azon melazok, hogy mit lenne jo valaszolni.
Mela szomorusaggal erzekelem, hogy nem biztos, hogy jo a valaszom.
Helyzetfüggő, de önmagában teljesen neutrális, semleges.
A "méla undor" kifejezés mondjuk nem épp egy lélekemelő pozitív, de pl az "elméláztam valamin" az meg akár pozitív is lehet.
A gugli a barátod, ennyi energiával beírhattad volna a keresőbe...
méla melléknév mélán, mélább
1. (irodalmi nyelvben) Szótlanul elgondolkozó, csendesen magába mélyedő <személy>. Szép szivárványt, barna felhőn, Nézte ábrándos fiú, Egy sovárgó méla gyermek. (Arany János) De a bölcs madár mosolyra csalta méla lelkem ujra. (Babits Mihály–Poe-fordítás)
2. (irodalmi nyelvben) Az ilyen személyre jellemző, rá valló <cselekedet, magatartás>. Méla tekintet. Hegy-völgyön mélán bolygok én A halvány ősznek idején. (Tompa Mihály) Áll. És néz mélán azzal a bársonyos szép szemével. (Gárdonyi Géza) Nevess, Philoklet… méla mosolyod | Jól esik nekem, mint az őszi nap. (Tóth Árpád)
3. (irodalmi nyelvben) Ilyen magatartásra késztető v. ilyen hangulatot kifejezni, megtestesíteni látszó <dolog, jelenség>. Hányféle dolgok nem jutottak eszébe! | Előtte lebegett édes anyja képe, Mint mikor hozzá ment búcsuvétel végett… Akkor is oly csendes méla éjszaka volt… (Arany János) Lemegy a nap. A nyáj hazatér. | Távolba vesz el halk, méla kolompja. (Vajda János)
4. (irodalmi nyelvben) Olyan <állapot, érzés, cselekvés>, amely szótlan elgondolkodással, csendes magába mélyedéssel jár együtt. A vadász ül hosszu méla lesben. (Vörösmarty Mihály) Enyésző nép, ki méla kedvvel Multján borong. (Arany János) || a. (választékos, gúnyos) Méla undor: magába fojtott, csendes u.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!