A "cigány" valóban sértő szó? (Általánosan használva, amikor nem sértésnek szánják)
Örülnék, ha nem magyarok, hanem lehetőleg romák válaszolnának.
Azért kérdezem, mert ugye eddig én úgy tekintettem erre a szóra, mint a népcsoport magyar nevére. Hasonlóan, ahogy mi magyarnak hívjuk magunkat, de az angolok Hungariannek.
Viszont amennyiben ebben a romák nem így gondolkodnak, és hasonló dilemmáról van szó, mint angolok között n*ggernek nevezni az afroamerikaiat, akkor igyekeznék kivonni a "cigány" szót a szókincsemből.
A roma nem egyenlő a cigánnyal. Pontosabban minden roma cigány, de nem minden cigány roma. Egy oláh cigány igencsak sértésnek veszi, ha leromázod...
A "cigány", mint szó, a népcsoport neve. De ez leginkább identitás kérdése, mivel olyan népről van szó, akik beolvadva élnek. Vagyis, ha egy ránézésre sötétebb bőrű, a rasszjegyekkel egyértelműen rendelkező személy magyarnak vallja magát (és miért ne tehené, magyarok közt él magyarmódra generációk óta), annak sértő lesz, ha lecigányozod, mert megkülönböztetésként éli meg.
De ha valaki büszke a kultúrájára, ismeri a nyelvet, tartja a hagyományokat, stb, eleve cigánynak vallja magát, neki nem lesz sértő - hiszen ő az. :)
Magyarokra is szokták mondani,hogy "cigány vagy" ,ha valami olyan dolgot csinál ami nem becsületes.
Szerintem is a cigány szó sértő.
Olyan mint az N betűs szó. Ha cigány mondja cigánynak, akkor rendben van.
Ha fehérember mondja, akkor nincs rendben.
27f (nem kisebbségi)
És én bizonyítani is tudom:
#8, mindenben igazad van. Csak sajnos ezt meg eltolják a másik végletbe. pl. hogy a néger nem fekete, a nő nem feltétlen nő csak ha annak vallja magát.
Mind mások vagyunk, hátrányosan nem kell megkülönböztetni a másikat.
De tegyük fel, hogy valaki azt mondja, hogy "te hülye cigány". Szerintem itt elsődlegesen nem az a baja az illetőnek, hogy cigány vagy, hanem hogy szerinte hülye. (csak valamiért megkülönböztetik egymást az emberek, mert így bántóbb, aztán a primitívebbek általánosítanak és megszületnek a rassziszták.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!