Miért foglalkoztok ilyen oktalan baromságokkal, hogy például az étteremben az ételt nem illik előre felvágni?
Ha nem lennének illemszabályok, nem lenne húzva egy határvonal, legyen az oktalan, akkor bárki bármit megengedhetne magának nyilvános helyen. Az ember már csak ilyen, és a habitusán múlik meddig megy el.
Nyilván ezeknek a szabályoknak a nem betartása nem jár fővesztéssel, de nem árt ha az emberben van egy kis korlát.
minden illemszabálynak oka van és minden környezetben mások az együttélés szabályai. Hogy mondjak egy egyszerűbb példát, nagyszüleiddel nem úgy beszélsz, mint a kortársaiddal.
Az illem ugyanez, van olyan környezet, ahol azt csinálsz, amit akarsz, máshol más szabályok érvényesek.
„Ráadásul nem engednek chipset zabálni se, éhezzen csak az ember! Múltkor meg majd kinézte a telót a kezemből a karmester, csak mert felhívtam az anyám hogy mi legyen a kaja este.”
Látható, hogy a kérdést sem fogta fel a plebsz. A chips ropogtatás és kotorászás a zacskóban erős hangokkal jár, amivel zavarod a nézőtéren a többi ember színházi élményét. Mobiltelefonálás szintúgy előadást zavaró hangokkal jár.
„Ebből az egészből nem következik semmi. Valaki kitalálta és kész...
...Másoknak ezzel nem okoz kényelmetlenséget. Szóval kit érdekel.”
Direkt kitértem erre a kérdés során.
Sőt, akkor már együnk kézzel lábbal a logikád szerint, vagy pizsamában az étterem közepén, az összes tányért és evőeszközt jól körbenyalva minden falat után, hisz a logikád szerint másnak ezzel nem okozol kényelmetlenséget...
(Igen, tudom hogy túlzó a példa, de hátha így felfogod, hol a hiba a gondolkodásodban)
Kérdező, te szalvétát, zsebkendőt, WC papírt használsz? Minek? miért nem oldod meg a dolgokat a kezeddel. Olcsóbb ios, meg aztán minek ez a sok fölösleges - illemel összefüggő - dolog?
Gondolkozz már egy kicsit! Köpködve jársz az utcán, vagy egy boltban, netán egy hivatalban? Ha köhögsz, nem teszed oda a kezed? Az illemszabályoknak van értelmük, érdemes lenne utánaolvasnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!