Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Sértő "fogyatékos"-ként...

Sértő "fogyatékos"-ként utalni egy fogyatékossággal élő személyre?

Figyelt kérdés

Az én fülemnek elég degradálónak hangzik, ám a hivatalos nyelv is használja a szót (igaz, csak szókapcsolatban). Ha valóban sértő, mi a használatos? Ha esetleg fogyatékossággal élő személy olvassa ezt, te milyen módon várod el, hogy rád utaljanak? Mik azok a kifejezések, amik a mindennapi beszédben előfordulnak, de mindenképp kerüljem őket?

Előre is köszönöm,

18/L

2019. márc. 27. 20:19
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2019. márc. 28. 18:31
 12/15 anonim ***** válasza:
76%

Elég sok kifejezés van a sérült személyekre, és megdöbbentő számomra, hogy a fogyatékos szótól megsértődnek emberek. Lehet, hogy azért, mert az utóbbi időben keveset foglalkoztam a témával. Szinte bármit lehet használni sértésként. A fogyatékossággal élő személy terjeszkedő, hivatalos.

Egyébként, ha tudom, hogy konkrétan milyen állapotról van szó, akkor arra utalok. De vigyázat, van, aki szerint a béna szó sértő, mert használják arra is, aki nem sérült, csak ügyetlen.

2019. márc. 28. 19:57
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Üdv, megint én. A fogyatékossággal élő személy tartalmazza a számodra sértőnek ítélt fogyatékos szót. Az sértő, ez nem?
2019. márc. 28. 20:03
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem sértő. Pl. Kisvárdán a nappali ellátó helynek is az a neve, hogy Fogyatékos Szemèlyek Nappali Ellátása.

Akkor sértő,ha sértően használja valaki a szót. De a hivatalos megnevezés ez. Akár tetszik,akár nem. A többi elnevezés már nemrég született a jogvédők miatt (sérült,fogyatékkal élő,stb.)

2019. ápr. 18. 12:24
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
Régen amíg sulis voltam és ültünk irodalom órán, egy fogyatékossággal élő személyről tanultunk (már nem emlékszem sajnos). Erre a tanár megkérdezte az egyik szintén fogyatékossággal élő osztálytársam, hogy XY-t hogy hívjuk, milyen betegsége van. Azt válaszolta, hogy "Nyomorék". :D Nekünk vicces volt, mert haverok voltunk vele, de amúgy tényleg nem szabad így hívni senkit, még ha szintén betegségben szenvedő ember mondja vagy ha ideges valaki, akkor sem.
2019. máj. 19. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!