Sértő "fogyatékos"-ként utalni egy fogyatékossággal élő személyre?
Az én fülemnek elég degradálónak hangzik, ám a hivatalos nyelv is használja a szót (igaz, csak szókapcsolatban). Ha valóban sértő, mi a használatos? Ha esetleg fogyatékossággal élő személy olvassa ezt, te milyen módon várod el, hogy rád utaljanak? Mik azok a kifejezések, amik a mindennapi beszédben előfordulnak, de mindenképp kerüljem őket?
Előre is köszönöm,
18/L
Elég sok kifejezés van a sérült személyekre, és megdöbbentő számomra, hogy a fogyatékos szótól megsértődnek emberek. Lehet, hogy azért, mert az utóbbi időben keveset foglalkoztam a témával. Szinte bármit lehet használni sértésként. A fogyatékossággal élő személy terjeszkedő, hivatalos.
Egyébként, ha tudom, hogy konkrétan milyen állapotról van szó, akkor arra utalok. De vigyázat, van, aki szerint a béna szó sértő, mert használják arra is, aki nem sérült, csak ügyetlen.
Szerintem nem sértő. Pl. Kisvárdán a nappali ellátó helynek is az a neve, hogy Fogyatékos Szemèlyek Nappali Ellátása.
Akkor sértő,ha sértően használja valaki a szót. De a hivatalos megnevezés ez. Akár tetszik,akár nem. A többi elnevezés már nemrég született a jogvédők miatt (sérült,fogyatékkal élő,stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!