Szomszédot tegezni vagy magázni?
Húszas éveim első felében járok és nem olyan túl rég összefutottam egy háztömbbeli lakóval, akinek Jó napot-tal köszöntem, mert halvány gőzöm nem volt, hogy hány éves és ki ő, szerintem majdnem van 40 egyébként, de lehet, hogy tévedek. Később jöttem rá, hogy a feleségét meg ismertem már azelőtt is látasból (és természetesen tegezem, max 10 évvel idősebb nálam). Most pedig elég furán érzem magam, így, hogy jó napottal köszöntem a férfinek.
Egyébként előfordul, hogy 18 alattinak néznek az emberek, így onnan nézve egy 18 alatti lánytól jobban hangzik egy 40-eshez intézett jó napot, mint egy helló, szerintem.
Én egy házaspár egyik felét (elvileg) tegezem, a másikat magázom, míg a párom mindkettejüket tegezi, nem látok benne problémát :) Nekem a fickó nem ajánlotta fel, legjobb emlékezetem szerint.
Az elvileg azért van, mert én akármennyi ideig tudok valakivel úgy kommunikálni, hogy sosem derül ki, tegezem-e vagy sem. Anyóssal évekig így voltam, felajánlotta, de a csuda tudja, miért, nem akaródzott tegezni (pedig én tegeződni szoktam emberekkel, főnököket lazán tegeztem, mégis).
A magázás az alap, kivéve, ha NAGYON érződik, hogy mindenki tegez mindenkit valahol vagy hogy azt várja a másik. Aztán ha felajánlják a tegezést, onnantól mehet, egyelőre én így állok hozzá. De nagyon terjed a tegezés, lehet, hogy évtizedek múlva az lesz az alapértelmezett, ki tudja?
Megittátok már a "pertut"? Ha igen, akkor mehet a tegezés. :D
(Fura dolog ez a tegezés. A főnököm 60 felett van, de tegeznem kell, mert megkért rá.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!