Más országban is irogatnak ékezet nélkül (kivétel ahol nincs is) vagy csak magyarországon szokták ezt csinálni?
Amikor német ajkú embereknek nem állnak rendelkezésre a szokásos umlautok, akkor visszatérnek az ókori írásmódokhoz:
ä = ae, ö = oe, ü = ue.
Én soha. Ez önbecsülés kérdése.
Csak egyszer kell beállítani -vagy beállíttatni, ha valaki maga nem tudja- a magyar billentyűzetet, és utána reggelente 1 mp baloldalt alul átállítani. A kezdeti átállítás 2perc egy számítógépbarát hétköznapi embernek. Ennyit csak ér valakinek a magyarsága. Gondolom én.
Az angol-francia-spanyol-német szöveget meg probléma nélkül lehet írni a magyar betűzettel is.
Azt nem tudom, hogy mi van, ha más ékezetes nyelvvel kombinálnánk a magyar billentyűzetet, de majd jön valaki, aki olyan országból ír.
Bármilyen billentyűzeten tudsz írni ékezetes betűket Windows alatt, ha segítségül hívod a karaktertáblát a Kellékek-->Rendszereszkök alatt. A START-menüből eléred. Alternatíva lehet még a közvetlen meghívás. Az <ALT> gombot nyomva tartod és a numerikus billentyűzeten beütöd a három jegyű ASCII kódját a karakternek. Pl.: az "á" betű az <ALT>+160. Ha beütötted a kódot a numerikuson, felengeded az <ALT>-ot és megjelenik a karakter. Érdekes játék lehet különböző érdekes figurákat elővarázsolni így, akár egy jegyzettömbben, vagy Word-ben. Itt van kezdéshez pár kód-karakter páros: 130 é
138 Ő
139 ő
144 É
148 ö
153 Ö
154 Ü
160 á
161 í
162 ó
163 ú
181 Á
224 Ó
226 Ô
233 Ú
235 Ű
251 ű
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!